Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 5. 2017,
10.16

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Dana d.o.o.

Foto: Thinkstock in Dana

Natisni članek

dobro počutje zdravje pitje vode voda Dana advertorial

Sreda, 31. 5. 2017, 10.16

2 meseca, 1 teden

Zakaj je zdravo piti vodo?

Vsebino omogoča Dana d.o.o.

Foto: Thinkstock in Dana

Na katero pijačo najprej pomislite, kadar ste resnično žejni? Tako žejni, da se vam kar usta lepijo skupaj in se vam že krepko vrti v glavi? Večina bi zagotovo odgovorila: na vodo.

Dana voda | Foto:

Voda je zdrava. Voda je vir življenja. Pogosto slišimo, da moramo za boljše počutje in zdravje piti zadostne količine vode. Kaj pa je pravzaprav zadostna količina in zakaj je voda tako zdrava? V zadnjem času je pitje vode postalo skorajda modni trend. Na voljo je vrsta ličnih stekleničk in plastenk, v katerih lahko shranjujemo vodo oziroma jo imamo vedno pri roki, kamorkoli gremo.

Pitje vode ima vrsto pozitivnih učinkov na organizem in pomaga k boljšemu počutju. Kateri so glavni razlogi za to, da je pitje vode resnično dobro za vaše počutje in zdrav življenjski slog?

Dana voda | Foto:

Pet razlogov, zakaj je voda zdrava in nujno potrebna:

1. Naš organizem jo nujno potrebuje

Človeški organizem je sestavljen iz več kot 60 odstotkov vode. S pitjem zadostnih količin vode pomagamo uravnavati raven tekočine v svojem telesu. Tekočina v telesu opravlja vitalne funkcije, kot so uravnavanje prebave, izločanje strupov iz telesa, uravnavanje telesne temperature, tvorjenje sline, pomaga pri cirkulaciji in tvorjenju novih celic. O koristnih vplivih vode na zdravje pričajo tudi znanstveni dokazi, ki jih je potrdila evropska agencija za varno hrano (EFSA). Voda namreč prispeva k ohranjanju normalnih telesnih in kognitivnih funkcij ter k normalnemu uravnavanju telesne temperature. Brez hrane naše telo ob vodi zdrži kar 45–65 dni, brez vode pa le največ 9–10 dni. Voda je torej življenje!

voda | Foto: Voda ni le H2O

Njena sestava se namreč spreminja med njenim kroženjem v naravi. Voda kot dobro naravno topilo v naravi pri svojem "potovanju" do nas topi kamnine, zato poleg osnovne molekule vedno vsebuje tudi nekaj mineralov, ki jih je raztopila na svoji poti. Minerali, kot so kalcij, magnezij in kalij, so snovi, ki jih naše telo v določeni količini nujno potrebuje, vendar jih samo ne sintetizira. V telo jih moramo vnesti s hrano in pijačo, naravna mineralna voda pa je dober vir. Vsi minerali pa niso enako dobri za zdravje. Nekateri so bolj zaželeni, npr. kalcij in magnezij, drugi pa manj zaželeni, npr. natrij. Sestava vode Dana je za človekov organizem zelo ugodna, saj vsebuje sorazmerno veliko kalcija (>60 mg/l) in magnezija (>30 mg/l) ter malo preostalih manj želenih mineralov, kot je natrij.

2. Koristna je za lepšo kožo

Če pijemo premalo vode, smo dehidrirani, kar se hitro odraža tudi na naši koži. Koža postane suha, ohlapna, bolj gubasta. Tistim z bolj mastno kožo se premalo pitja vode pozna na še bolj nečisti koži in zamašenih porah. Redno pitje priporočene dnevne količine vode povrne koži elastičnost in sijaj.

voda | Foto:

3. Pomaga pri bolečinah in izboljšuje splošno počutje

Voda je hranilo za naše telo. Dnevno z dihanjem, izhlapevanjem prek kože (potenjem), odvajanjem urina in blata izgubimo velik delež tekočine iz telesa, zato jo je treba s pitjem vode nadomestiti. Premalo tekočine v telesu povzroči najrazličnejše bolečine, od glavobola, vrtoglavice, slabosti do bolečin v sklepih, ter na splošno slabše počutje. Voda pomaga pri cirkulaciji v našem telesu, v pogon spravi limfni sistem in skrbi za odstranjevanje toksinov iz telesa, zato z zadostnim pitjem vode lahko dejansko zmanjšujemo bolečine v telesu.

Koliko je priporočena dnevna količina vode?

Dana voda | Foto: Pogosto beremo najrazličnejša priporočila, da je treba piti zadostne količine vode. Večkrat slišimo, da je treba na dan spiti vsaj osem kozarcev vode, drugi trdijo, da je minimalna dnevna priporočena količina od dva do tri litre. Vendar ali ta količina vode velja za vse? Zagotovo tisti, ki se več ukvarja s športom, oz. tisti, ki tehta več kot nekdo drug, potrebuje več vode. Kolikšna je dejansko ta priporočljiva količina? Za primerjavo: s hrano dnevno v telo vnesemo približno en liter vode. Pri metabolizmu dodatno nastane okoli 2,5 decilitra tekočine. Dnevno se iz našega telesa z urinom izloči približno 1,5 litra vode, s potenjem prek kože izgubimo okoli en liter tekočine in še dodata dva decilitra z blatom. Odrasel človek tako dnevno potrebuje minimalno od dva do 2,5 litra vode. Poleti, ko je vroče, oz. če smo še telesno aktivni, se več potimo, zato je treba v telo vnesti še nekoliko več tekočine, najbolje s pitno vodo. Vsekakor ni vseeno, kakšna je voda, ki jo pijemo.

voda | Foto: 4. Pomaga pri uravnavanju telesne teže

Pitje zadostnih količin vode pomaga pri izgubljanju ali uravnavanju telesne teže. Prvi razlog je, da voda sama po sebi ni kalorična, zato se od pitja ne bomo zredili. Ravno nasprotno, s pitjem zadostnih količin vode bomo telo prisilili k odvajanju odvečne vode, ki nam zastaja v telesu. Drugi razlog je, da voda pomaga hitreje presnavljati hrano in pospeševati prebavo. Voda spodbuja presnavljanje maščob, in če ne spijemo zadosti vode, naše ledvice ne bodo mogle opraviti svoje naloge. Del naloge bodo tako morala opraviti jetra, katerih naloga pa je ravno presnavljanje maščob. In če bodo morala jetra opravljati funkcijo ledvic, potem svoje naloge ne bodo mogla opraviti stoodstotno. Tretji razlog je, da nam pitje vode pomaga dajati občutek sitosti. Včasih nam možgani sporočajo, da smo žejni, ta signal pa večkrat zamenjamo z lakoto, zato je priporočljivo najprej spiti kozarec vode, saj verjetno le čutimo žejo.

5. Voda daje energijo mišicam

Kadar v mišicah ni dovolj vode, se to odraža v bolečinah v njih. Pitje zadostne količine vode je zlasti pomembno za tiste, ki so precej telesno aktivni. Strokovnjaki priporočajo, da vsaj dve uri pred telesno aktivnostjo spijemo najmanj pol litra vode. Med aktivnostjo oz. takoj po njej moramo izgubljeno tekočino iz telesa prav tako nadomestiti. Priporočljivo je piti vodo, vendar v kratkih požirkih, ne smemo spiti pol litra vode naenkrat.

voda | Foto:

Ne spreglejte