Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Ponedeljek,
20. 6. 2016,
12.06

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

Natisni članek

UKC Ljubljana jumping fitnes rekreacija vadba trampolin Nuša Gnezda

Ponedeljek, 20. 6. 2016, 12.06

7 let, 7 mesecev

Zakaj je lahko vadba na trampolinu škodljiva

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

Foto: Thinkstock

Zadnje čase je tudi pri nas vse bolj priljubljena vadba na trampolinu, kar se morda zdi zabavna rekreacija, a iz uroginekološke stroke sporočajo, da je lahko celo škodljiva.

Če imate kakšne težave z zdravjem, težave z uhajanjem urina ali pa ste pred kratkim rodili, je vadba na trampolinu ena najslabših izbir za vas, sporočajo iz Ginekološke klinike UKC Ljubljana. Trenutno je ta vadba namreč zelo priljubljena in prepriča marsikoga, sploh če o prednostih govorijo trenerji z licenco.

A žal vam lahko takšna vadba prej škoduje kot pomaga. Iz Ginekološke klinike UKC Ljubljana so namreč poslali sporočilo za javnost, ki ga je spodbudila nedavna objava v medijih, da je tovrstna vadba izjemno zabavna in da naj bi imela številne prednosti. "V delu, kjer je govor o novi vadbi na ponjavah (trampolinu), t. i. jumping fitnesu, smo zasledili nekaj zelo spornih informacij, če ne že povsem napačnih trditev," so zapisali v sporočilu za javnost.

Uhajanje urina tudi pri mladih dekletih, ki še niso rodila

V raziskavah, opravljenih na športnicah, ki trenirajo na trampolinu, je bil ugotovljen visok odstotek urinske inkontinence oz. nehotenega uhajanja urina, so sporočili. "Ta se giblje od 67 odstotkov do celo 80 odstotkov. Poudariti je treba, da so bila to mlada dekleta, ki še niso rodila." V raziskavah se je tudi izkazalo, da se je pri dekletih zaradi vadbe na trampolinu povečalo tveganje za nastanek nehotenega uhajanja urina, vetrov in spolnih motenj.

Stroka to vadbo odsvetuje vsem ženskam

Vadba na trampolinu povzroča čezmerne obremenitve mišic medeničnega dna in preostalih struktur v mali medenici, ki se sčasoma zaradi kronično povečanega pritiska v trebušni votlini lahko tudi poškodujejo, so razložili in dodali: "Posledica je lahko tudi urinska inkontinenca, kar je razvidno iz zgoraj omenjenih raziskav."

Uroginekološka stroka zato vadbo na trampolinu odsvetuje vsem ženskam, za ženske po porodu, ki imajo oslabljene mišice, za ženske, ki jim nehoteno uhaja urin ali pa imajo težave z zdrsom medeničnih organov, pa je vadba na trampolinu škodljiva.

Ženske po porodu naj se dobro pozanimajo o novi vadbi

Na nevarnosti poskakovanja na trampolinu opozarja tudi Nuša Gnezda, osebna trenerka in strokovnjakinja za vadbo po porodu ter vabo za ženske, ki pravi, da bi morale biti ženske po porodu še posebej previdne, komu zaupati, saj številni trenerji niso usposobljeni za delo s takšnimi strankami.

"Žensko telo po porodu je zelo občutljivo za vadbo, zato moramo biti še toliko bolj previdne pri izbiri vaj. Kakršnikoli poskoki so lahko po porodu zelo nevarni, saj lahko privedejo do povešenja organov in inkontinence urina. Previdnost je potrebna tudi pri izbiri vaj za krepitev trebušnih mišic. Opažam, da številni trenerji še vedno ne upoštevajo tega, da je medenično dno po porodu oslabljeno in da lahko napačna vadba prinese dosmrtne posledice."

Bolje samo počivati kot se lotiti napačne vadbe

Nuša se zaveda, da so mlade mamice vedno bolj pod pritiskom, da se spravijo nazaj v formo, a to še ne pomeni, da je vsaka vadba dobra vadba. "V današnjem času imamo vadbe na vsakem koraku in trend je, da se v formo vrnemo čim prej po porodu, zato mamice po porodu poiščejo svojo najljubšo obliko vadbe, ne zavedajo pa se, da si lahko škodijo še bolj, kot če bi samo počivale. Izbrati si je treba varno vadbo, če hočemo biti brez bolečin in poskrbeti, da naše medenično dno deluje normalno."

Ne spreglejte