Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 6. 2013,
10.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

začimbe kulinarika kuhanje zdrava prehrana

Sreda, 19. 6. 2013, 10.49

8 let

Začimbe, ki jih morate vedno imeti pri roki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Skrbno izbrane začimbe izboljšajo okus jedem, poleg tega pa imajo nekatere še številne pozitivne lastnosti, ki vplivajo tudi na naše zdravje. Poigrajte se z njimi.

Kari v prahu Med glavne sestavine te priljubljene začimbe spada kurkuma, ki vsebuje kurkumin, snov, ki pomaga pri težavah z jetri, jih ščiti pred strupi in kemikalijami, zato je učinkovita pomoč pri zdravljenju hepatitisa. Kurkuma izboljša tudi delovanje žolčnika in preprečuje oksidacijo holesterola, ki poškoduje stene krvnih žil. V ajurvedski medicini se zaradi svojega antibakterijskega učinka uporablja tudi za razkuževanje ran. Kari lahko dodajate enoločnicam, testeninam in mesnim jedem.

Rožmarin Cenjena sredozemska začimba ne izboljša le okusa jedem, ampak jih naredi tudi bolj zdrave, saj ima številne pozitivne učinke. Rožmarin izboljšuje delovanje jeter in ureja prebavo, lajša krče, napihnjenost in vetrove, spodbuja izločanje urina, širi žile, izboljša pretok krvi in niža krvni pritisk, poleg tega pa pomaga pri zbranosti in spominu. Dodamo ga lahko tako mesnim kot zelenjavnim jedem.

Origano V origanu je veliko vitamina K, ki je pomemben za izgradnjo kosti, železa in mangana, ima antioksidantni učinek in spodbuja nastajanje progesterona, ki ureja spanje, raven krvnega sladkorja in nastajanje svežega kostnega tkiva. Origano, ki ga poznamo tudi pod imenom dobra misel, pa pozitivno vpliva tudi na psihično razpoložnje, blaži depresijo in utrujenost.

Cimet Cimet je ena najstarejših in najbolj priljubljenih začimb, ki ima veliko pozitivnih učinkov na zdravje. Polovička žličke cimeta na dan zmanjšuje raven holesterola v krvi, s cimetom boste uravnali krvni sladkor in tako zmanjšali tveganje za razvoj srčnih obolenj in diabetesa, si pomagali pri prehladih in preprečili nastajanje gubic. Poleg dodajanja sladkim jedem ga lahko narahlo potresete po pečenem mladem krompirju, dodajate jedem z lečo ali primešate limonadi.

Ingver Ima nešteto zdravilnih učinkov, med katerimi naj omenimo le najbolj izrazite: deluje proti napenjanju in blaži krče, ima antioksidantni učinek, zmanjšuje kronično utrujenost, blaži bolečine v mišicah, povečuje apetit, preprečuje bolezni in krepi imunski sistem, odpravlja slab zadah. Zaradi stimulativnega učinka se odsvetuje uživanje ingverja zvečer, saj lahko povzroči težave z nespečnostjo. Ingver lahko uporabljate kot dodatek k različnim jedem.

Ne spreglejte