Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 8. 2015,
8.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

sadje zelenjava hujšanje zdrava prehrana

Sreda, 19. 8. 2015, 8.21

8 let

Tri pomembna hranila, ki jih ne moremo prejeti z živili živalskega izvora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Osebni trener Miha Geršič v tokratnem videovodniku predstavlja pomembnost uravnotežene prehrane in zakaj je tako pomembno, da jemo sadje in zelenjavo.

Pregovarjanja o tem, ali so bolj kakovostna in zdravju prijazna živila živalskega ali rastlinskega izvora, poslušamo že skoraj na vsakem koraku. Prav je, da vedno več pozornosti namenjamo zdravemu načinu življenja, meni osebni trener Miha Geršič, a več pozornosti moramo nameniti uravnoteženi prehrani.

Prehrana številnih ljudi je preveč enolična. Predvsem pri prehranski osnovi, ki jo povečini sestavljajo živila živalskega izvora (meso, mesni izdelki, jajca, testenine, nekateri siri). Obstajajo snovi, ki so izredno pomembne za splošno zdravje, fit postavo in obilico energije, vendar jih v živilih živalskega izvora ni mogoče najti v zadostnih količinah.

Vitamin C Ena izmed takih snovi je vitamin C. Gre za snov, ki je naše telo samo ni sposobno izdelovati, hkrati pa odigra izredno pomembno vlogo pri splošnem zdravju. Vpliva predvsem na delovanje imunskega sistema, sodeluje pri sproščanju energije, nastajanju kolagena, absorpciji železa, blagodejno vpliva na živčni sistem, zmanjšuje utrujenost.

Gre za izredno učinkovit antioksidant, ki ga v manjših količinah sicer najdemo v jajcih, jetrih in ribah, vendar za zadostitev potrebam našega organizma ne smemo pozabiti na oblico zelenjave, kot so brokoli, paprika, peteršilj, brstični ohrovt, in nekatero sadje, na primer črni ribez in kivi.

Beta-glukani Druga skupina so beta-glukani. Gre za eno izmed bolj raziskanih vrst vlaknin. Poleg tega, da vlaknine povečujejo občutek sitosti, kar je odlična novica za vse tiste, ki se borijo z željo po sladkem na koncu vsakega obroka, znižujejo raven slabega holesterola in možnost nastanka srčnih bolezni ter pomagajo pri izgubi odvečnih kilogramov, so beta-glukani izredno pomembni za zdravo črevesno floro.

Najbogatejši viri beta-glukanov so oves, ječmen in laneno seme.

Pektin Tretja snov je pektin. Gre za skupino probiotikov, ki, podobno kot beta glukani pozitivno vplivajo na črevesno floro in absorpcijo hranilnih snovi. Pozitivno vplivajo na raven sladkorja v krvi po samem obroku, poleg tega pa raziskave kažejo, da lahko pektini pomagajo pri preprečevanju raka na debelem črevesju.

Glavni prehranski vir pektinov je sadje, kot so pomaranče, jabolka, slive, banane in razne jagode.

Ne spreglejte