Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 1. 2012,
8.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

zdrava prehrana

Ponedeljek, 16. 1. 2012, 8.17

8 let

Top 5 diet letošnjega leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Si želite imeti lepo telo, vendar ne veste, kakšno hrano zaužiti, da bi shujšali? Predstavljamo vam nekaj diet, ki izboljšujejo splošno zdravje, z njimi pa lahko izgubite tudi nekaj kilogramov.

Za letošnje leto strokovnjaki napovedujejo, da bodo diete temeljile na nepredelani hrani in njenem zmernem uživanju. Izberite tisto dieto, ki bo zadovoljevala vaše vsakodnevne potrebe po hrani.

1. Diete, ki temeljijo na znanosti

Mnogi se danes za diete ne odločajo samo zaradi dobrega videza, ampak tudi zaradi svojega zdravja. Tako številni raziskovalci, bolnišnice in zdravstvene organizacije vložijo veliko časa, truda in denarja v razvijanje novih diet, ki kljubujejo številnim boleznim, kot so bolezni srca in ožilja, visok pritisk ali prevelika teža.

Dieta DASH Ta dieta je bila sprva namenjena zniževanju visokega pritiska in holesterola, zdaj pa so znanstveniki ugotovili, da je primerna tudi za izgubo čezmerne telesne teže. Dieta preprečuje bolezni, kot so diabetes in nekatere oblike raka. Dieta DASH je enostavna, vse, kar morate storiti, je, da z obroki ne užijete skoraj nič soli, kar bo ugodno vplivalo na vaš krvni pritisk, hkrati pa zmanjšalo nevarnost srčnih obolenj ali pojava ledvičnih kamnov. Vsak dan boste zaužili od 1.200 do 2.000 kalorij, odvisno seveda od tega, koliko kilogramov želite izgubiti. Obroki so pretežno sestavljeni iz zelenjave, sadja, beljakovin in polnozrnatega kruha.

Terapevtska dieta (Therapeutic Lifestyle Changes Diet) Dieto je zasnoval ameriški državni inštitut za zdravje, pri čemer so se osredotočili predvsem na znižanje količine hrane, ki vsebuje holesterol, in povišanje količine vlaknin, ki so ključne za zdravo srce posameznikov. Terapevtska dieta je razdeljena v tri pomembne faze, in sicer na dieto, vadbo in uravnavanje telesne teže.

Po tej dieti naj bi posameznik zaužil od 1.200 in 2.500 kalorij na dan, odvisno od spola in želene telesne teže. Z njo boste zagotovo zaužili manj maščob, veliko več pa sadja, zelenjave, mlečnih izdelkov z malo mlečne maščobe, rib in piščanca.

Dieta klinike Mayo Dieto, ki je namenjena predvsem izgubi telesne teže, so zasnovali zdravniki na kliniki Mayo v ameriški zvezni državi Minnesoti. Razdeljena je v dve fazi. Prva faza traja približno dva tedna, v tem obdobju pa predvsem pazite, kaj jeste, ter se učite novih prehranjevalnih in tudi zdravih navad. V drugi fazi se pravila rahlo spremenijo, saj je cilj te diete, da zdrav način prehranjevanja postane vaš nov način življenja.

Vsak dan boste po pravilih te diete zaužili približno od 1.200 do 1.800 kalorij, spet odvisno od spola in želene telesne teže. Tudi ta dieta vključuje veliko sadja, zelenjave, zmeren vnos ogljikovih hidratov, vlaknin in beljakovin. Vsekakor pa cilj te diete ni popolno odrekanje hrani, ki jo imate radi, ampak njeno zmerno uživanje.

2. Komercialni programi za izgubo telesne teže

Vsem tem programom je skupno to, da so zasnovani za izgubljanje telesne teže. Te programe velikokrat opevajo tudi marsikateri zvezdniki, ki nemalokrat tudi oglašujejo takšne programe za izgubo odvečnih kilogramov.

Weight Watchers Podjetje Weight Watchers je pred približno 14 leti predstavilo svoj program, ki ga poznajo tudi ameriški estradniki, med njimi tudi Jennifer Hudson, ki je s pomočjo tega programa izgubila skoraj 30 kilogramov. Program je zasnovan tako, da se njegovi uporabniki zavedajo dobrih lastnosti zdrave hrane in tega, da je ključ vsega v manjših, a zdravih obrokih.

Program je bolj priljubljen čez lužo, saj imajo člani, ki se pridružijo tej organizaciji, dostop do številnih receptov, vadb in nekaterih drugih ugodnosti. Za včlanitev bi morali odšteti približno 20 ameriških dolarjev na mesec, pri tem pa imajo člani tudi možnost, da se o programu pogovorijo s strokovnjaki. Weight Watchers pripravljajo tudi svojo hrano, ki jo lahko dostavijo svojim članov, če ti nimajo časa pripraviti svojih obrokov. Poleg zdrave prehrane spodbujajo tudi redno telovadbo.

Dieta Jenny Craig To dieto je zasnovala Jenny Craig, nosi pa preprosto ime Jenny. Oglašuje jo pevka Mariah Carey, ki že razkazuje svoje čudovito poporodno telo. Program temelji na nizkokalorični hrani, ki obenem vsebuje tudi malo maščob. Enako kot zgoraj opisana dieta je tudi ta dieta primerna za tiste čez lužo, saj se je za ta program potrebno registrirati, plačati članarino, za napotke strokovnjakov pa odšteti precej denarja.

Program predvideva, da posameznik na dan zaužije od 1.200 in 2.300 kalorij. Ob začetku vsak posameznik uživa le hrano, ki mu jo organizacija Jenny Craig dostavi na dom, šele pozneje si lahko posamezniki, ki se držijo takšne diete, pripravijo obroke doma. Ta program je sicer idealen za tiste, ki ne marajo kuhati ali nimajo idej za pripravo različnih obrokov.

3. Diete brez glutena ali moke

Strokovnjaki so prepričani, da je kar deset odstotkov svetovnega prebivalstva občutljivega na gluten, ocenjujejo pa tudi, da ima kar en odstotek prebivalstva bolezen celiakijo. Takšnim ljudem, ki želijo izgubiti čezmerno telesno težo, so namenjene številne publikacije, v katerih so zapisani recepti in napotki za zdravo hujšanje.

Veliko je diet, ki ne vsebujejo glutena, vsem pa je skupno ravno to, da ne vsebujejo pšenice, ječmena, rži in nekaterih vrst ovsa. Ta dieta je v prvi vrsti namenjena ljudem s celiakijo, ni pa mišljena kot kakšen nov način izgubljanja teže, vendar je res, da bodo bolniki s celiakijo najverjetneje izgubili nekaj kilogramov.

4. Diete, ki temeljijo na hrani naših prednikov

Verjetno ste že slišali reči svoje starše ali stare starše, da so v njihovih časih jedli vse, a nikoli niso imeli težav s telesno težo. Nekateri strokovnjaki namigujejo, da imajo morda celo prav, saj je hrana naših prednikov veliko bolj zdrava, na ta način pa ne bi uživali hrane, ki bi bila že vnaprej pripravljena.

Pravila takšnih diet so izredno preprosta: izogibajte se predelani hrani, žitu, stročnicam, mlečnim izdelkom in hrani iz škroba. Tisti, ki se držijo takšne diete, zmanjšajo vnos ogljikovih hidratov, s tem pa se njihova telesna teža zmanjša. Ta dieta nima omejenega vnosa kalorij, kaj boste zaužili, pa je odvisno od vaše presoje. Vaša prehrana naj vsebuje različne vrste mesa, zelenjavo, sadje in oreščke.

5. Diete, ki jih sestavlja prava hrana

Večina diet je zasnovanih tako, da uživanje ene ali več vrst hrane omejijo ali pa priporočajo uživanje določenih vrst hrane. Ta dieta pa je zasnovana tako, da lahko zaužijete vse, kar si vaše telo in um zaželita, izogibati se morate le predelani hrani, hrano pa uživati v zmernih in manjših obrokih.

Takšno dieto sestavljajo predvsem zelenjava, enostavne beljakovine in različne vrste žit, pripomore pa k izboljšanju vašega splošnega zdravja in počutja. Tudi ta dieta nima omejenega vnosa kalorij, priporoča, da se hranljive snovi pridobi z vnosom zdrave in nepredelane hrane.

Ne spreglejte