Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 11. 2020,
11.48

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17

Natisni članek

spanje na trebuhu položaj spanja spanec spanje

Torek, 10. 11. 2020, 11.48

3 leta, 5 mesecev

To je najslabši položaj za spanje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17

Na kakovost spanca vpliva mnogo dejavnikov, med drugim tudi položaj, v katerem spite. In najslabše je spati na trebuhu, pravijo strokovnjaki.

Spanje na trebuhu ima mnogo negativnih plati, so za spletni portal Mbg Health povedali strokovnjaki za spanje. Med drugim lahko povzroča bolečine v vratu in hrbtu, predvsem v spodnjem, ledvenem delu, torej križu.

Spanje na trebuhu lahko povzroča bolečine v vratu in ledvenem delu hrbta. | Foto: Getty Images Spanje na trebuhu lahko povzroča bolečine v vratu in ledvenem delu hrbta. Foto: Getty Images

Ker vaša glava med spanjem na trebuhu ni poravnana, temveč je obrnjena na stran, so vratna vretenca v nepravilnem položaju. Prav tako sta hrbtenica in medenica v nepravilnem položaju oziroma rahlo zviti, sploh če spite na visokem vzglavniku. "Nisem še videl zdravega vratu pri tistih, ki spijo na trebuhu," pove kiropraktik B. J. Hardick.

Poleg tega lahko spanje na trebuhu otežuje dihanje, dodaja zdravnica nevropatinja Catherine Darley. To se sploh pokaže v obdobju, ko imate zamašen nos, kajti takrat je tovrsten položaj pri spanju skorajda neizvedljiv.

Bolje je spati na hrbtu ali na boku. | Foto: Thinkstock Bolje je spati na hrbtu ali na boku. Foto: Thinkstock

Zato je veliko bolje spati na hrbtu ali na boku, pravijo strokovnjaki. Če spite na hrbtu, poskrbite, da boste imeli dovolj dvignjen vzglavnik, da bosta vrat in hrbtenica v pravilnem položaju. Tisti, ki imate težave s smrčanjem, spalno apnejo ali refluksom, in hrbtni položaj zaradi tega ne pride v poštev, raje poskusite s spanjem na boku. V tem položaju si lahko za hrbet in med kolena postavite blazine ter si tako zagotovite še ustreznejši položaj.

A nekateri ne glede na vse ne morejo spati drugače kot na trebuhu. Pa četudi se zjutraj zbudijo rahlo razboleni. Če torej to ostaja vaš najljubši položaj spanja, vsaj spite na čim bolj ravnem – torej na zelo tankem vzglavniku ali celo brez njega, svetujejo strokovnjaki.

Preberite tudi:

Spanje, spanec, nespečnost
Trendi Osem stvari, ki jih ne smete početi pred spanjem
Spanje, spanec, nespečnost
Trendi V času izolacije slabo spite? To so triki za boljši spanec.
nespečnost
Trendi Strokovnjakinja za motnje spanja: Sem proti premikanju ure
Snore Terminator
Trendi Mislite, da ne smrčite? Verjetno se motite! Zakaj?
Ne spreglejte