Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Četrtek,
2. 11. 2017,
16.43

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

Natisni članek

Katja Simić The Biggest Loser Slovenija živila prehrana prehranjevanje zdravje

Četrtek, 2. 11. 2017, 16.43

4 leta, 2 meseca

11 živil, ki jih dietetičarka ne bi nikoli jedla

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90
hrana, prehrana | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Ob poplavi nasvetov in smernic o zdravi prehrani je težko verjeti, kaj je je sploh še dobro jesti in kaj ne. Zmernost naj bo prvo vodilo, drugo pa raznolikost in izogibanje nezdravi hitri prehrani, znani kot junk food. Svoj seznam živil, ki jih nikoli ne bi jedla, je z nami delila dietetičarka Katja Simić.

Vsak posameznik je drugačen in hrana, ki jo nekdo obožuje, je lahko za nekoga prava mora. Kljub temu obstaja seznam tako imenovanih prepovedanih živil, ki se jih je bolje izogibati.

Enega takšnih je za nas sestavila dietetičarka Katja Simić, ki je pomagala hujšati tudi tekmovalcem šova The Biggest Loser.

Katja Simić | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

Katja je na seznam uvrstila tako živila, ki jih ne priporoča nikomur, pa tudi tista, ki jih sama ne mara zgolj zaradi okusa in občutka, ki ga pustijo v njenem želodcu, a to še ne pomeni, da se jim morate izogibati tudi vi:

  • Prehranska dopolnila. "Dokler sem zdrava, vsa potrebna hranila iščem v prehrani. Nobene potrebe ni po tem, da bi v svojo prehrano vnašala še dopolnila, saj je moja prehrana raznolika in uravnotežena."
     
  • Superživila. "Zakaj bi plačevala ogromno denarja za superživila, ki so jih k nam pripeljali z drugega konca sveta, če pa vsa potrebna hranila, zaradi katerih so tako zelo opevana, lahko dobim tudi iz živil, ki so dobro zastopana v našem okolju in tudi niso tako zelo draga?"

prehrana, hrana | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

  • Umetna sladila. "Svojo prehrano moramo spremeniti do te mere, da se slaščice na naših jedilnikih znajdejo le izjemoma. Ne iščemo bližnjic v umetnih sladilih samo zato, da lahko ohranimo nezdrave prehranske navade. Energije v pecivu in slaščicah ne daje le sladkor, ampak še kup drugih sestavin."
     
  • Majoneza. "Zaradi težav, ki jih imam z žolčnimi kamni (operacija žolčnika pred leti), je majoneza pri meni na seznamu živil, ki jih ne uživam, saj mi povzroča težave."

kaki | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

  • Kaki. "Ker ga ne maram. Hranila, ki so v njem bogato zastopana, poiščem drugje. Nobene potrebe ni, da človek je nekaj, kar mu ni dobro."
     
  • Ocvrta hrana. "Segrevanje maščob povzroči določene kemijske spremembe v strukturi maščobe, ki na naš organizem nimajo ugodnega vpliva."

prehrana, hrana | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

  • Bela živila. "Dnevni kalorični vnos vsakega od nas je omejen in znotraj te omejitve moramo pokriti vse dnevne potrebe po posameznih hranilih. Hrana, ki jo uživamo, naj bo hranilno bogata, polnovredna."
     
  • Plesnive ali gnile hrane. "Pri trdnih živilih (tista, na katera pritisnemo s prstom, in to na njih ne pusti odtisa, npr. parmezan) plesen še lahko odrežemo, če odstranimo še 1,5 centimetra  'zdravega' živila. Vsa druga živila (marmelade, sirupi, mehki siri, sadje, zelenjava) pa je na žalost ob pojavi takega kvara treba zavreči."

prehrana, hrana | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

  • Gumijastih bombonov in podobnih izdelkov. "Že prvi pogled na tako izbiro, katere barva kar kriči s police, me ustavi, saj vem, da tako močnih barv v naravi ne najdemo."
     
  • Olj, kupljenih na obcestnih stojnicah. "Olja so zelo nestabilna in obcestna prodaja ne doprinese k temu, da bi olje ohranilo svojo strukturo."

prehrana, hrana | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

  • Angleškega zajtrka (sestavljen iz klobasic, hrenovk, jajc). "Tako energijsko močan obrok navsezgodaj zjutraj preveč upočasni. Za zajtrk raje izberem sveža živila, zelenjavo, skuto, polnozrnati kruh, in svoj organizem tako pripravim na napore dneva."

Preberite še:

- Kdaj in kaj morate jesti, če telovadite zjutraj?
- Zakaj moški hujšajo lažje in hitreje kot ženske?
- Kako shujšati? Formula za izgubo kilogramov je čisto preprosta.


Sav

Ne spreglejte