Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 6. 2015,
11.49

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

inkontinenca

Sobota, 27. 6. 2015, 11.49

3 leta, 9 mesecev

Težave žensk na dopustu, o katerih ponavadi ne govorimo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Imate tudi ve poleti težave z mehurjem in na plaži samo iščete stranišče, namesto da bi se sprostile in uživale na morju? Temu se lahko izognete.

Poletje, vročina, čas potenja in kopanja nam včasih lahko zagrenijo težave z mehurjem. Številne ženske se tako med dopustom na morju srečujejo s tem, da jih, čeprav si nenehno preoblačijo kopalke, neprestano tišči na stranišče.

Težave pogostejše pri ženskah Eden izmed razlogov za to je, kot pojasnjuje zdravnica Sonja Ukmar, da premalo pijemo, saj bi morali popiti vsaj dva litra tekočine dnevno, lahko se predolgo namakamo v prehladni vodi, ali uriniramo v vodo.

Te težave so pogostejše pri ženskah, saj imajo krajšo sečnico kot moški in "vse tri odprtine skupaj".

Te težave lahko preprečimo, in sicer tako da: - dovolj pijemo, - gremo po kopanju na stranišče in se oprhamo, - ne sedimo z mokrimi kopalkami na hladnih tleh.

Uhajanje urina Mehur je lahko nekoliko bolj občutljiv zaradi zunanjih dejavnikov, kot so voda, mraz, premalo tekočine in različne okužbe. Nekatere ženske pa se še posebej poleti srečujejo z neprijetno izkušnjo, in sicer da jim ob na primer kihanju, kašljanju ali smejanju uide nekaj kapljic urina.

Ukmarjeva ob tem opozarja, da vsaka kapljica že lahko pomeni alarm, zato jo moramo vzeti resno, saj je to že lahko znak inkontinence oziroma nehotenega uhajanja urina, ki je danes prepogosto tabu. Ob tem poudarja, da zgolj pogosto uriniranje še ne pomeni inkontinence.

Inkontinenca po podatkih urologov prizadene skoraj 30 odstotkov žensk, ki so rodile, oz. od 60 do 70 odstotkov žensk po 65. letu. Moških s to težavo je zelo malo.

"Pomembno je, da začnemo ukrepati zelo zgodaj, ob prvih kapljicah. Po porodu začnemo izvajati keglove vaje, pozneje tudi druge oblike zdravljenja," svetuje Ukmarjeva. Med neinvazivnimi metodami, ki ne posegajo v naše telo, je bo tem navedla elektromagnetno pulzirajočo terapijo, stimulacijo vaginalnih mišic, lasersko terapijo, zadnja možnost pa je operacija.

Ne spreglejte