Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 8. 2015,
14.47

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

sladoled higiena

Sreda, 12. 8. 2015, 14.47

5 let, 2 meseca

Previdno, ko ližete sladoled, lahko se zastrupite

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slabost, bruhanje, tope bolečine v trebuhu, diareja in glavobol. Vse to so znaki, da ste se morda zastrupili s sladoledom. Ker gre za občutljivo živilo, zahteva posebne pogoje shranjevanja.

Kot opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), je zastrupitev s sladoledom lahko zelo resna, včasih celo usodna. Gre namreč za občutljivo živilo, ki je pogosto vzrok črevesnih težav pri ljudeh, zato zahteva posebne pogoje shranjevanja in higiensko ravnanje.

Okužbe ali zastrupitve najpogosteje povzročajo različne bakterije, kot je na primer salmonela, značilni znaki zastrupitve, ki se lahko pojavijo že nekaj ur po zaužitju sladoleda, pa so: - slabost, - bruhanje, - tope bolečine v trebuhu, - driska, - glavobol.

Prijava na Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Zdravnica Eva Grilc z NIJZ tistim posameznikom, ki sumijo, da so se zastrupili s sladoledom, svetuje, naj izvajajo splošne ukrepe ob pojavu črevesne nalezljive bolezni, in sicer nadomeščanje izgubljene tekočine zaradi driske in/ali bruhanja ter počivanje. Posebna dieta ni potrebna.

"Če je bruhanje oziroma driska tako intenzivna, da ne morete nadomestiti tekočine, je potreben obisk pri zdravniku oziroma zdravljenje v bolnišnici z infuzijami in podobno," opozarja Grličeva in dodaja, da moramo biti še posebej pozorni na morebitno dehidracijo oziroma izsušitev, če zboli dojenček ali majhen otrok, ker lahko ti zelo hitro dehidrirajo, kar pa je smrtno nevarno.

Če gre za utemeljen sum, da je zastrupitev povzročil sladoled, je obolenje prav tako mogoče prijaviti območni enoti Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR).

Kako se izogniti zastrupitvi ali okužbi s sladoledom

V trgovini (predpakirani sladoledi) - Sladoled naj ne bo izpostavljen previsoki temperaturi, zato je pomembno, da ga kupimo v zadnji trgovini (če je postankov več) in da ga kot zadnjega položimo v nakupovalno košaro.

- Preverite, ali je sladoled ustrezno hlajen. To pomeni, da je na dotik trd in zamrznjen. V nasprotnem primeru na to opozorimo prodajalca.

- Sladoledi v odprtih zamrzovalnih vitrinah morajo biti zloženi pod označeno linijo (rdeča črta).

- Sladoled shranjujemo v košari ločeno od preostalih živil oziroma na vrhu. Za prevoz domov sladoled dobro zaščitimo. Priporočljivo ga je shraniti v izolirne vrečke oziroma torbe s hladilnimi vložki ali vsaj v papir, da bo temperatura med prevozom čim nižja. Doma - Ko pridemo domov, damo sladoled takoj v zamrzovalnik. Preveriti moramo, da v sladoledu ni večjih kristalov ali drugih znakov odtajevanja, saj odtajanega sladoleda ne smemo znova zamrzniti.

- Prav tako lahko uživamo le sladoled, ki nima pretečenega roka uporabe, shranjujemo pa ga le v originalni embalaži, ki mora biti vedno dobro zaprta, prav tako ga ne prestavljamo iz druge v drugo.

- V zamrzovalniku ga shranjujemo na temperaturi, ki je označena na embalaži in poskrbimo, da je ta vedno dobro zaprta.

V slaščičarni - Prodajalci morajo upoštevati pravila osebne higiene, ki jih morajo poznati vsi zaposleni v živilski dejavnosti.

- Priporočeno je, da se sladoleda v hladilni vitrini ne krasi s sadjem ali drugimi dekoracijami, ki so lahko vir mikroorganizmov ali drugega onesnaženja.

- Za porcioniranje naj se uporabljajo le čist pribor in zajemalke za sladoled, ki jih je treba pred vsako uporabo sproti spirati pod hladno tekočo vodo ali shraniti med porcioniranjem v posodi s stalnim dotokom čiste sveže vode.

- Mokrih zajemalk za sladoled se nikoli ne otresa ob gobe ali krpe, ki so idealno gojišče za razvoj mikroorganizmov. Za porcioniranje sladoleda se priporoča uporabo plastičnih lopatk, ki jih ustrezno vzdržujemo in se uporabljajo ločeno za vsako vrsto sladoleda.

- Pozorni moramo biti tudi na kornete, ki morajo imeti ustrezen rok uporabe, shranjevati pa jih je treba tako, da se ne zgodi zunanje onesnaženje (plastični tulci).

- Prodajalec se pri porcioniranju sladoleda ne sme dotikati korneta z golo roko. To naredi tako, da kornet predhodno ovije s papirnato servieto.

- Sladoleda v banjicah v hladilni vitrini se ne sme nikoli dopolnjevati s svežim sladoledom, temveč se banjico vedno zamenja v celoti.

Ne spreglejte