Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Petek,
9. 10. 2015,
12.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

rak

Petek, 9. 10. 2015, 12.56

8 let

13 preprostih navad, ki lahko zmanjšajo tveganje raka

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ura telesne vadbe na dan, dojenje ter prehrana z veliko vlakninami in malo rdečega mesa so zelo preproste, a hkrati učinkovite navade, ki zmanjšujejo tveganje rakavega obolenja.

Za rakom vsako leto po vsem svetu umre 7,6 milijona ljudi, med njimi več kot 5.700 Slovencev. Ta bolezen prizadene več kot 12 tisoč Slovencev letno.

Rak postaja vse bolj ozdravljiva kronična bolezen, kar 30 odstotkov vseh rakavih obolenj pa bi lahko preprečili, če bi zdravo živeli in upoštevali priporočila strokovnjakov.

Zadnja so pripravili avstralski znanstveniki, ki so ugotovili, da je kar 90 odstotkov vseh rakavih obolenj posledica samo petih dejavnikov tveganja: kajenja, izpostavljanja soncu, telesne teže, slabe prehrane in alkohola.

Z le malo truda in spremembami navad bi lahko preprečili na tisoče primerov rakavih obolenj, v raziskavi, objavljeni v publikaciji o javnem zdravju (ANZJPH), opozarjajo avstralski znanstveniki.

Spremenite navade in preprečite obolenje

1. Opustitev kajenja. Ta razvada, ki uničuje pljuča in povzroča spremembe DNK, je namreč v kar 90 odtokih ključni vzrok za bolezen raka pljuč. Za njim letno zboli več kot tisoč Slovencev.

2. Izogibanje soncu. Kožni rak, ki je najpogostejša oblika raka na svetu, samo v Sloveniji za njo letno zboli več kot dva tisoč ljudi, se najpogosteje razvije kot posledica pretirane izpostavljenosti sončnim žarkom.

3. Dieta z malo rdečega mesa lahko pomaga preprečiti črevesnega raka. Priporočljiv dnevni vnos tega mesa je 30 gramov za moške in 25 gramov za ženske, navajajo raziskovalci.

4. Uživanje živil, bogatih z vlakninami, pa pripomore k bolj zdravemu črevesju. Uživanje industrijsko obdelane hrane v razvitih državah se je izkazalo tudi za precej višje tveganje za raka debelega črevesa kot v manj razvitih državah, kjer uživajo precej več fižola in stročnic.

5. Redno vsakodnevno uživanje sadja in zelenjave ima prav tako pozitivne učinke. V Avstraliji se je namreč izkazalo, da je pomanjkanje uživanja teh živil skoraj tako nevarno kot izpostavljenost soncu.

6. S preprečitvijo debelosti in prekomerne telesne teže kot posledice slabe prehrane in pomanjkanja telovadbe bi prav tako lahko preprečili številne smrtne primere rakavih obolenj.

7. S cepljenjem in rednimi pregledi je mogoče preprečiti raka materničnega vratu, za katerim obolevajo ženske, in hepatitis. 8. Z zmanjšanjem uživanja alkohola bi lahko preprečili raka na jetrih, črevesnega raka, raka v ustih in na prsih.

9. Vsaj ena ura vadbe na dan, ki spodbudi srčni utrip, poveča imunsko odpornost in uravnava raven hormonov ter s tem zmanjša tveganje rakavega obolenja.

10. Zaradi hormonske nadomestne terapije, ki se jo uporablja za zmanjševanje simptomov menopavze, je v Avstraliji lani za rakom (večinoma dojk) umrlo več kot 500 žensk. So pa na drugi strani s to terapijo ozdravili več kot 50 primerov raka debelega črevesja in danke.

11. Dojenje vsaj 12 mesecev neprekinjeno prav tako preprečuje marsikatero rakavo obolenje.

12. Kontracepcijske tablete sicer povzročajo raka materničnega vratu in raka dojk (v Avstraliji 50 oz. sto primerov v enem letu), vendar bi z njimi lahko preprečili veliko več obolenj raka na jajčnikih in na maternici (v Avstraliji skoraj 1500 primerov v enem letu), trdijo avstralski znanstveniki.

13. Aspirin preprečuje raka debelega črevesja in danke ter požiralnika, a ga zaradi drugih stranskih učinkov ne priporočajo kot zdravilo za zmanjšanje tveganja raka.

Ne spreglejte