Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Torek,
24. 7. 2018,
11.50

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

1

Natisni članek

menstruacija menstrualna skodelica test ZPS

Torek, 24. 7. 2018, 11.50

5 let, 8 mesecev

Test menstrualnih skodelic: le dve sta dobili oceno zelo dobro

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

1

menstrualna skodelica | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je objavila mednarodni primerjalni test menstrualnih skodelic, s katerim so želeli ugotoviti, kako varna in udobna je njihova uporaba. V test so vključili devet skodelic, jih preizkusili tako v laboratoriju kot v praksi ter ugotovili, da si le dva vzorca zaslužita oceno zelo dobro.

Potrošniške organizacije so tokrat pod drobnogled vzele tudi pri nas priljubljene menstrualne skodelice, pri čemer jih je zanimalo, kako varne in udobne so. V preizkus so vključili devet vzorcev, vendar vsi v slovenskih trgovinah niso na voljo, jih pa lahko uporabnice kupijo prek spleta ali v drogerijah v sosednjih državah.

Za izdelke na testu so odšteli od 15,90 do 29,95 evra, pri čemer jih je bilo osem izdelanih iz medicinskega silikona, ena pa iz termoplastičnega elastomera. Največ povprečnih ocen je bilo pri vsebnosti kemikalij: izločanje kemikalij je minimalno, a je kljub temu tudi nepotrebno. Na tem zahtevnem preizkusu sta oceno zelo dobro dobila le dva vzorca.

Izločanje kemikalij je pri večini skodelic minimalno, a je kljub temu nepotrebno. | Foto: Thinkstock Izločanje kemikalij je pri večini skodelic minimalno, a je kljub temu nepotrebno. Foto: Thinkstock

Proizvajalci navajajo različno dolge življenjske dobe

Prednosti menstrualne skodelice naj bili med drugim manjši stroški uporabe v primerjavi z izdelki za enkratno uporabo, a to šteje le, če je material dovolj vzdržljiv in se ne poškoduje prehitro. Vendar so pri navedbi življenjske dobe proizvajalci zelo nenatančni, so opozorili pri ZPS. Na škatli denimo navajajo dobe "veliko let", "5–15 let" ali pa "do 10 let".

"Test razlik v trdnosti in obrabi uporabljenega materiala so sicer vsi izdelki dobro prestali, kljub vsemu pa se je pokazala razlika v vzdržljivosti materiala pri večjih obremenitvah (simulirali smo trikratno silo pri odstranjevanju)," so razložili na ZPS.

Menstrualne skodelice predstavljajo manjše stroške uporabe v primerjavi z izdelki za enkratno uporabo, kot so tamponi. | Foto: Thinkstock Menstrualne skodelice predstavljajo manjše stroške uporabe v primerjavi z izdelki za enkratno uporabo, kot so tamponi. Foto: Thinkstock

Izločanje kemikalij je minimalno, a nepotrebno

V laboratoriju so preverili tudi vsebnost neželenih kemikalij v skodelicah, rezultati tega dela testa pa pomenijo polovico skupne ocene. Tukaj jih večina ni najbolje opravila preizkusa. "Le dve skodelici, ki sta se tudi sicer najbolje izkazali na testu, sta na tem delu preizkusa dobili najboljšo oceno, zelo dobro. Vsi preostali izdelki so imeli težave pri vsaj enem izmed preizkusov v okviru kemičnega preverjanja, zato smo vsem pripisali povprečne ocene za kemijsko varnost," je rezultate na kemijskem delu testa predstavila Urša Šmid Božičevič iz ZPS.

Ob tem je dodala, da so v skodelicah ugotavljali vsebnost mehčal, barvil in kislin. "Med drugim smo preverili prisotnost nitrozaminov, desetih ftalatov, policikličnih aromatskih ogljikovodikov, morebitno izločanje formaldehida, pri obarvanih skodelicah smo preverili, ali izločajo barvila."

Pri skodelicah iz lateksa so preverjali še, ali vsebujejo alergene proteine, ki lahko povzročijo alergijo, ter morebitno izločanje hlapnih organskih snovi iz skodelic tako med uporabo kot pri čiščenju.

Pri ZPS svetujejo, da po vsakem zaključenem menstrualnem ciklu upoštevate navodila proizvajalca in skodelico sterilizirate. | Foto: Thinkstock Pri ZPS svetujejo, da po vsakem zaključenem menstrualnem ciklu upoštevate navodila proizvajalca in skodelico sterilizirate. Foto: Thinkstock

Izbira prave velikosti? Precejšen izziv.

Sledil je praktični del preizkusa, za katerega so velikost skodelic izbrali s pomočjo informacij proizvajalcev, ki so zapisane na embalaži ali v navodilih za uporabo.

"Teoretično bi torej vse udeleženke testa morale dobiti pravo velikost skodelice, a v praksi ni bilo ravno tako," je pojasnila Šmid-Božičevičeva in dodala: "Kot smo ugotovili na praktičnem delu preizkusa, je za izbiro primerne velikosti bolj pomemben podatek, ali je ženska rodila po naravni poti, kot pa starost in višina, kar kot glavna dejavnika pri izbiri velikosti navajajo proizvajalci."

Pod črto

Po izvedenem preizkusu in dobljenih rezultatih so pri ZPS pripravili nasvet ob nakupu nove menstrualne skodelice: "Zelo pomembno je, da pred prvo uporabo in po vsakem zaključenem menstrualnem ciklu upoštevate navodila proizvajalca in skodelico sterilizirate. Ne le zaradi higiene, na tak način lahko namreč vsaj nekoliko preprečite izločanje nekaterih hlapnih kemikalij iz skodelice."

Preberite še:

sončna očala
Trendi Test sončnih očal: ali cenejša dovolj dobro zaščitijo? #video
Ne spreglejte