Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sreda,
18. 7. 2018,
15.00

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,99

Natisni članek

sončna očala test ZPS zaščita

Sreda, 18. 7. 2018, 15.00

5 let, 9 mesecev

Test sončnih očal: ali cenejša dovolj dobro zaščitijo? #video

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,99

Vsako poletje so sončna očala in njihova zaščita aktualna tema, saj trg ponuja zelo poceni izdelke, pa tudi vrtoglavo drage. Ampak, ali cena igra pomembno vlogo pri primerni zaščiti?

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so letos opravili primerjalni test sončnih očal, pri čemer so v ožji izbor vključili očala nižjega in srednjega cenovnega razreda, kar pomeni ceno od 3,95 do 49,99 evra.  

Na testu so poleg zaščite pred UV-žarki preverili tudi, koliko so očala trdna oziroma kakovostno izdelana ter kako so leče odporne proti praskam.

Ugotovili so, da so imela prav vsa očala na testu ustrezno UV-zaščito, razlike so se pokazale le v lomljivosti in odpornosti stekel proti praskam. Ocene zelo dobro ni prejel noben izdelek, so pa z oceno dobro označili 4 izmed 11 testiranih očal.

Sončna očala na našem trgu prepuščajo največ 5 odstotkov UV-žarkov valovne dolžine do 400 nanometrov. | Foto: Thinkstock Sončna očala na našem trgu prepuščajo največ 5 odstotkov UV-žarkov valovne dolžine do 400 nanometrov. Foto: Thinkstock

Vsa očala so zelo dobro prestala test UV-zaščite

Ker evropski standard določa, da lahko očala na našem trgu prepuščajo največ 5 odstotkov UV-žarkov valovne dolžine do 400 nanometrov (nm), torej UVA in UVB, so se se vsa očala na testu pri tem dobro izkazala.

Še za informacijo: avstralski standard je še strožji, saj morajo očala zadržati vsaj 99 odstotkov žarkov UVA in UVB.

"Na testu smo s spektrometrom preizkusili, kako uspešno očala blokirajo UV-žarke, vsa ta so del testa opravila brez težav. Svetlobe UVB ne prepuščajo nobena testirana očala, nekatera so le minimalno prepuščala svetlobo v območju od 380 do 400 nm, to je v območju svetlobe UVA. A tudi v teh primerih je bil delež prepuščene svetlobe med 0,2 in 0,6 odstotka, torej celo pod strogim avstralskim standardom," je razložila Urša Šmid Božičevič iz ZPS.

Ob tem je še dodala: "Strokovnjaki priporočajo sončna očala, ki filtrirajo več kot 99 odstotkov žarkov UVA in UVB. Taka sončna očala imajo oznako UV 400. In prav vsa preizkušena očala so ustrezala temu priporočilu."

Test lomljivost je večina očal prestala pogojno. | Foto: Thinkstock Test lomljivost je večina očal prestala pogojno. Foto: Thinkstock

Test lomljivosti in razenja pokazal mešane rezultate

Nato so preverili še lomljivost, pri čemer je test večina prestala le pogojno. Trdost očal so v laboratoriju preverili tako, da so jih petkrat obremenili s 75 kilogrami.

Pri tem so se pokazale precejšnje razlike, saj je ta del testa večini vzorcev povzročal (precejšnje) težave. Uspešno so test prestala le najdražja očala na testu, ki so bila videti tudi najbolj robustno, dva vzorca preizkusa nista opravila, preostala pa le pogojno.

Srednje poti pa ni bilo pri razenju, saj so dobili ali odlične ali pa zares slabe rezultate, so sporočili z ZPS. "Če smo glede lomljivosti pohvalili najdražja očala na testu, so bila na tem delu testa pravo razočaranje, najbolje so se odrezali trije izmed vzorcev, za katere smo odšteli manj kot 10 evrov."

Ko se na lečah pojavijo odrgnine, očala spadajo le še v smeti, je še doala in opozorila, da je ravno zato pomembno, da so leče izdelane iz čim bolj odpornega materiala.

sončenje, sonce, poletje
Trendi Top 10 nasvetov za zaščito pred soncem: najbolje je, če nismo nikoli zagoreli
Ne spreglejte