Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Torek,
17. 1. 2017,
18.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

zdravje dobro počutje Japonci modrosti

Torek, 17. 1. 2017, 18.56

6 let, 6 mesecev

Štiri starodavne japonske skrivnosti o zdravju in lepi postavi

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Japonci, obrok | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Japonci poznajo štiri osnovna pravila, ki zagotavljajo zdravo življenje in lepo postavo. Ta so lahko zelo uporabna tudi za ljudi na tej strani poloble.

Azijci so znani po tem, da živijo dolgo in zdravo življenje, zato so vsi njihovi napotki dobrodošli. Trenutno po spletu krožijo starodavna pravila Japoncev, ki bi jim lahko sledili vsi.

Tole so njihove modrosti:

Če jeste kot sumoborec, boste videti kot sumoborec

Sumoborci ne jedo zajtrka in njihov urnik je videti nekako takole: takoj, ko vstanejo, imajo težek trening, nato obilno kosilo in nato gredo spat. Režim z nič zajtrka, obilnim kosilom, ki mu sledi spanec, je namenjen temu, da se še bolj zredijo, kar pomeni, da bodo učinkoviteje tekmovali. Že veste, v katero smer gre to pravilo? Pomembno je torej, da jeste uravnotežene obroke, ki vas bodo nasitili ravno prav, ne preveč. Razporedite jih čez ves dan, v urnik pa vključite tudi redno vadbo.

sumoborec | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Toplota je življenje

Gre za vodilo, da je hrana energija, ki jo zaužijemo v namen, da preživimo. Sadje in zelenjava, ki zorijo poleti, pomagajo ohlajati telo in mu pomagajo preživeti vročino. Živila, ki zorijo pozimi, pa nas grejejo. Uživanje sezonske hrane in zelenjave je izjemno pomembno, še najbolje pa je, da jo, če se le da, uživate surovo.

zelenjava | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Izogibajte se pijači med obroki

Japonci med obroki nikoli ne pijejo. Pijača namreč ohlaja telo, poleg tega pa ni dobra za prebavo. Znanstveniki so to razložili tako, da lahko preveč vode vpliva na naravno koncentracijo želodčne kisline, ki je potrebna za pravilno obdelavo hrane. Zato telo potrebuje več energije za dokončanje tega procesa in tukaj tiči razlog, zakaj ste kmalu spet lačni. Poleg tega tudi hrana v vaše telo vnaša dovolj vode, ravno zato imajo Japonci tako radi juhe.

Preberite si še: Ne pijte hladne vode med obrokom!

voda, pitje vode | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Vroča kopel podaljšuje življenje

Dolga, vroča kopel sprošča mišice, izboljša krvni pretok, poleg tega pa še zmanjšuje stres in pomirja. Mnogi Japonci si jo zato privoščijo vsaj dvakrat na mesec, saj naj bi še čistila kožo, izboljšala prebavo, ter posledično podaljševala življenje. Idealna temperatura kopeli je po njihovem mnenju med 38 do 40 stopinjami Celzija, kar je popolno za prekrvavitev.

Ne spreglejte