SiolNET. Trendi Zdravje
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ste slabo spali? Jasno, kriva je luna.

2

termometer

Če ste danes slabo spali, poglejte v luno! Po zadnjih raziskavah zaradi polne lune spimo slabše, v povprečju 20 minut manj in se pogosteje zbujamo.

Nova raziskava je pokazala, da je polna luna kriva za noči brez spanja. Skupina prostovoljcev je sodelovala v raziskavi o vplivu polne lune na spanje in sanje.

"Udeleženci so spali v povprečju 20 minut manj in so imeli večje težave, da so sploh lahko zaspali," je povedal Michael Smith z univerze v Göteborgu.

V njegovi raziskavi je sodelovalo 47 ljudi, starih od 18 do 30 let, ki so jih za šest noči zaprli v laboratorij brez oken. V svojem delu se je želel osredotočiti na to, kako se ljudje v spanju odzivajo na zvoke in svoje ugotovitve je nato primerjal s fazami lune.

Ugotovil je, da so prostovoljci spali v povprečju 20 minut manj v času polne lune, še posebej so bili na luno občutljivi moški. Vsi udeleženci pa so bili v času polne lune še bolj občutljivi na razne zvoke iz okolja.

Ali tudi luna vpliva na človeški cirkadiani ritem? Zdi se, da ugotovitve podpirajo stoletja opazovanj vedenj ob luninem ciklusu. Nova raziskava ne more potrditi fantazijskih zgodb o volkodlakih, vendar raziskave sprožajo vprašanja o povezavi med uro telesa in gibanjem lune.

Znanstveniki že imajo močne dokaze, da se človeški cirkadiani ritem, to so fiziološki, vedenjski in biokemični procesi, ki v telesu potekajo v približno 24-urnih ciklih, sinhronizira s 24-urnim vzorcem vrtenja Zemlje.

A Michael Smith se ne strinja, da je telo povezano tudi s ciklom lune: "Mogoče je, da ima telo cirkadiani ritem povezan z luno. Vse to pa so lahko morebitni ostanki evolucijske dediščine. Tako so naši predniki v času močnejše svetlobe lune šli na lov in slabe navade spanja so nekako ostale z ljudmi do danes."

Smith pa priznava, da je bila njegova skupina premajhna in so lahko njegove ugotovitve zgolj naključja.

Čudne in nenavadne sanje Predhodne raziskave britanskih znanstvenikov so tudi pokazale, da imajo ljudje bolj žive sanje v času polne lune. Študija psihologa Richarda Wisemana, ki je letos potekalo v marcu na univerzi Hertfordshire, je pokazala, da se vsebina naših sanj ne spreminja z letnimi časi ali dnevi v tednu. Vendar pa so v tednu okoli polne lune sanje bolj "čudne in nenavadne".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin