Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 5. 2014,
14.44

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

okus zdravje

Četrtek, 22. 5. 2014, 14.44

6 mesecev, 3 tedne

So lahko brbončice ključ do boljšega zdravja in daljšega življenja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Morda pot do dobrega zdravja ni le ustrezna prehrana, temveč tudi to, kako jo okusite.

Brbončice imajo pomembno vlogo pri ohranjanju zdravega in dolgega življenja, vsaj, kot za zdaj kažejo študije, za sadne mušice.

Znanstveniki z dveh ameriških univerz, in sicer univerze v Michiganu in državne univerze Wayne, ter švicarskega inštituta za biomedicinske raziskave Friedrich Miescher so ugotovili, da zatiranje sposobnosti živali, da poskusijo hrano, ne glede na to, koliko je dejansko pojedo, lahko znatno poveča ali zmanjša njihovo dolžino življenja in potencialno spodbudi zdravo staranje.

Kako čutne percepcije vplivajo na zdravje? Grenki okusi bi lahko imeli negativne posledice na življenjsko dobo, sladki pa pozitivne vplive. Najpomembnejši vpliv ima sposobnost okušanja vode, saj so mušice, ki tega ne zmorejo, v 43 odstotkih živele dlje kot preostale. Ugotovitve namreč kažejo, da pri sadnih mušicah izguba okusa lahko povzroči fiziološke spremembe, ki telo prilagodijo na percepcijo, da ne dobi ustreznih hranil.

Znanstveniki menijo, da so mušice, pri katerih je izguba sposobnosti okušanja vode privedla do daljšega življenja, skušale pomanjkanje vode nadomestiti s shranjevanjem večje količine maščob in te zaloge izkoristile za izdelavo vode. Z nadaljnjimi raziskavami nameravajo znanstveniki raziskati, kako in zakaj grenki in sladki okusi vplivajo na staranje.

"Ugotovitve raziskave prispevajo k nadaljnjemu razumevanju o tem, kako čutne percepcije vplivajo na zdravje. Kažejo tudi, da imajo brbončice pomembnejšo vlogo, kot smo sprva menili," je povedal Scott Pletcher, vodja študije in izredni profesor na oddelku michiganske univerze za molekularno in integrativno fiziologijo in raziskave ter izredni profesor na Inštitutu za gerontologijo.

Bi lahko s prilagojenimi dietami, ki dajejo prednost določenim okusom, izboljšali zdravje ljudi? "Naš svet oblikujejo naše senzorične sposobnosti in s preučevanjem tega, kako vplivajo na staranje, lahko postavimo temelje za nove ideje za izboljšanje našega zdravja," je pojasnil sodelujoči v raziskavi Joy Alcedo, docent na Oddelku za biološke znanosti na univerzi Wayne.

Nedavne študije kažejo, da lahko čutne percepcije vplivajo na z zdravjem povezane značilnosti, kot sta na primer sladkorna bolezen tipa 2 in staranje. Omenjene ugotovitve so ponudile prvi podroben vpogled v vlogo okusa.

"Prav tako nam lahko pomagajo bolje razumeti vpliv senzoričnih signalov, ki ne le prilagodijo organizem okolju, temveč povzročijo tudi znatne spremembe v fiziologiji, ki vplivajo na splošno zdravje in dolgo življenje," je dejal Michael Waterson, sodelujoči v raziskavi in študent podiplomskega doktorskega študija na oddelku michiganske univerze za celično in molekularno biologijo.

Dodal je, da so potrebne nadaljnje študije, da bi pomagale uporabiti to znanje za zdravje pri ljudeh, sploh z oblikovanjem prilagojene prehrane, ki bi dala prednost določenim okusom, ali celo farmacevtskih izdelkov, ki bi merili na določen okus.

Ne spreglejte