Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 11. 2014,
14.47

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

recepti

Četrtek, 13. 11. 2014, 14.47

4 leta, 4 mesece

Slastno lahko jemo s sladkorno boleznijo ali brez nje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Če ima nekdo sladkorno bolezen, celiakijo, povišan holesterol, ali pa želi preprosto zdravo jesti in se morda znebiti kakšnega odvečnega kilograma, še ne pomeni, da mora zato kaj manj slastno jesti.

Tako so na današnji novinarski konferenci zagotovili specialisti diabetologi Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnove bolezni Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, ki so predstavili nov prehranski priročnik oziroma kuharsko knjigo Sladkorčki – kuhamo slastno s sladkorno boleznijo ali brez nje. Za knjigo so od idejne zasnove pa do izdaje potrebovali približno dve leti.

Priročnik je, kot pravijo, namenjen otrokom, mladostnikom in odraslim s sladkorno boleznijo tipa 1 ter vsem, ki bi o sladkorni bolezni radi vedeli več ali pa samo radi jedli zdravo in slastno.

Recepti so preprosti ter energijsko in hranilno opremljeni V knjigi, ki je izšla v dva tisoč izvodih in jo je ob svetovnem dnevu diabetesa izdalo Društvo za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami, je dobrih sto receptov. "Ti so preprosti, tako da jih lahko otroci pripravijo tudi sami," je povedala Andreja Širca Čampa, iz Službe za dietoterapijo in bolniško prehrano Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Prav tako so vsi energijsko in hranilno opremljeni, zato ni težko seštevati kalorije, maščobe ali ogljikove hidrate ter iskati na primer skrite alergene in gluten.

"Hrana predstavlja pomemben del našega življenja in dokler ne nastopi trenutek, ko postane pomembna tudi za zdravje nas samih ali naših bližnjih, o njej ne razmišljamo kot o zdravilu. Ko pa je treba začeti pozorno spremljati sestavine, nemalokrat postane breme," pojasni Nataša Bratina s kliničnega oddelka za diabetes na pediatrični kliniki UKC Ljubljana in predsednica Društva za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami. Ob tem je poudarila, da so vse recepte skuhali in pripravili tudi sami ter jih dodelali, če kaj ni bilo v redu.

"Knjigo bodo dobili starši otrok, ki imajo sladkorno bolezen. Zanjo bodo morali odšteti 15 evrov, razliko v ceni pa bo pokrilo društvo. V prosti prodaji bo cena knjige nekaj manj kot 30 evrov," pa je pojasnila Mihaela Jurčec, podpredsednica Društva za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami.

Ne spreglejte