SiolNET. Trendi Zdravje
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prehrana očetov vpliva na zdravje naraščaja

1

termometer

 | Foto:
Prehranjevanje očeta vpliva na zdravje njegovega naraščaja, je pokazala danes objavljena raziskava, ki predlaga, da naj se tako moški kot ženske pred spočetjem trudijo prehranjevati in živeti zdravo.

V okviru raziskave so znanstveniki na kanadski univerzi McGill proučili, kakšen vpliv ima prehrana z manj vitamina B9 na mišje samce.

Vitamin B9 oziroma folna kislina je med drugim v zeleni listnati zelenjavi, žitih, sadju in mesu. Ženske pogosto jemljejo dodatke, ki vsebujejo folno kislino, pred nosečnostjo in med njo, da bi zmanjšale tveganje za spontani splav in prirojene napake.

A znanstvena skupina je bila presenečena, ko je ugotovila, da so se pri potomcih mišjih samcev, katerih prehrana je vsebovala malo vitamina B9, pogosteje pojavljale prirojene napake kot pri potomcih samcev, ki so uživali dovolj folne kisline.

"Presenečeni smo nad rezultati, ti so pokazali skoraj 30-odstotno povečanje primerov prirojenih napakah na zarodkih, ki so jih spočeli samci, katerih stopnje folne kisline so bile prenizke," je povedal član raziskovalne ekipe Romain Lambrot. "Med drugim smo opazili smo precej resne skeletne anomalije," je dodal.

Če ugotovitve raziskave na glodavcih veljajo tudi za ljudi, bi to lahko prineslo novo razumevanje prehranjevanja moških. "Naši raziskave namigujejo na to, da bi morali očetje razmisliti, kaj dajejo v usta, kaj kadijo in kaj popijejo, saj so varuhi prihodnjih generacij," je dejala vodja raziskave Sarah Kimmins. Rezultate raziskave so objavili v znanstveni reviji Nature Communications.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin