SiolNET. Trendi Zdravje
1,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Posnetek, po katerem boste drugače gledali na kihanje #video

1,38

termometer

Kašljanje v dlan poveča možnost, da bomo okužbo prenesli na svoje bližnje, zato vedno kašljajmo v rokav, svetujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). 

Počasen posnetek kihanja, ki so ga pred leti objavili znanstveniki z ameriške univerze Massachusetts Institute of Technology. Video: YouTube.

Virusi, ki povzročajo akutne okužbe dihal, se prenašajo ob kihanju, kašljanju in glasnem govorjenju na razdalji do enega metra. To pomeni, da se respiratornih virusov nalezemo, ko smo blizu okuženega.

Gripa virus Novice To bi bil lahko razlog, zakaj je letos za gripo zbolelo toliko otrok

Umivanje rok je ključno

Še bolj pogost prenos pa je posreden, prek onesnaženih površin, opozarjajo na NIJZ. Bolnik kašlja, smrka in si ob tem pokrije usta ali nos z dlanjo, nato se dotakne bližnjih površin, na primer kljuk, in jih onesnaži s svojimi kužnimi izločki. Oseba, ki se bo onesnaženih površin dotaknila, si bo prenesla virus na roke in od tam na obraz. Tako bo prejela virus in morda tudi zbolela. Zato je izjemno pomembno, da si roke pogosto umivamo z milom in vodo.

Parkirišče tovarna Avtomoto Koronavirus straši avtomobiliste: jih čakajo visoke kazni?

Po uporabi papirnate robce odvržemo v koš

"Tisti, ki so že zboleli, naj upoštevajo osnovna higienska navodila – kašljanje v dlan poveča možnost, da bomo okužbo prenesli na svoje bližnje. Vedno kašljajmo v rokav. Po uporabi papirnate robce odvrzimo v koš za smeti in jih ne odlagajmo na površine. Prav je, da smo doma in se izogibamo tesnejših stikov z drugimi, dokler imamo vročino, močno kašljamo in smrkamo," so še zapisali.

bolnišnica, koronavirus, Wuhan Novice Zaradi koronavirusa umrl direktor bolnišnice v Wuhanu #video Cepljenje Novice Bo cepljenje proti gripi za malčke brezplačno?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 48
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin