Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 2. 2020,
6.45

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,00

1

Natisni članek

Kia Emisije ogljikov dioksid Koronavirus

Torek, 18. 2. 2020, 6.45

4 leta, 1 mesec

Koronavirus straši avtomobiliste: jih čakajo visoke kazni?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,00

1

Širitev koronavirusa bo imela vpliv ne le na proizvodnjo avtomobilov, temveč bi lahko zamajala že tako težko uresničljive načrte o zniževanju emisij ogljikovega dioksida v Evropski uniji. Zaradi zaprtja tovarn bi lahko nekateri elektrificirani modeli zamujali, kar pa posledično prinaša manjše znižanje izpustov emisij.

Zaradi koronavirusa ostajajo zaprte številne kitajske tovarne, proizvodnja nekaterih elektrificiranih modelov pa stoji. Zaradi zamika proizvodnje bi se lahko podrli načrti proizvajalcev, ki bodo morali plačati visoke kazni Evropski uniji. | Foto: Mercedes-Benz Zaradi koronavirusa ostajajo zaprte številne kitajske tovarne, proizvodnja nekaterih elektrificiranih modelov pa stoji. Zaradi zamika proizvodnje bi se lahko podrli načrti proizvajalcev, ki bodo morali plačati visoke kazni Evropski uniji. Foto: Mercedes-Benz

Na težave, ki bi jih za zniževanje emisij lahko prinesel koronavirus, je prvi opozoril Emilio Herrera, vodja evropskega dela Kie. Načrti znamk, da se izognejo plačilu kazni, so že tako ali tako na trhlih temeljih, zaradi težav v proizvodnji elektrificiranih modelov pa se bo uresničitev teh načrtov še nekoliko bolj zapletla.

Ve Kia je včeraj pokazala nov model sorento, ki bo na voljo tudi kot priključni hibrid. | Foto: Kia Kia je včeraj pokazala nov model sorento, ki bo na voljo tudi kot priključni hibrid. Foto: Kia č prodanih električnih avtov, nižji flotni izpusti

Računica je preprosta - če želijo proizvajalci dosegati zahteve Evropske unije, morajo prodati dovolj elektrificiranih vozil. Le tako bodo lahko mejo emisij ogljikovih dioksidov spustili na 95 gramov na prevoženi kilometer. V letošnjem letu tako vsi pospešeno začenjajo prodajo hibridov, priključnih hibridov in povsem električnih avtomobilov. Še posebej zadnji bodo imeli velik vpliv na zniževanje flotnih izpustov emisij.

Herrera je poudaril, da bi zamude pri proizvodnji teh vozil prinesle spremembe v potrjene načrte. "Načrt, da dosežemo ta cilj, smo pripravljali več let, toda koronavirus je težava, ki je nismo nikoli predvideli. Danes še ne vemo, kakšen bo udarec, toda celotna industrija je v položaju, v katerem ne bo več mogoče zadostiti prodajnim zahtevam. Morali bomo iti k Evropski uniji in moledovati za višje vrednosti," je razložil Herrera.

Kot je poudaril, za zdaj še lahko sledijo prodajnemu načrti, a se pripravljajo na najhujše, če kitajske oblasti ne bodo zajezile širjenja virusa. Od tega je odvisno tudi odprtje avtomobilskih tovarn, podaljševanje zaprtja tovarn pa z vsakim tednom le poslabšuje položaj.

Ne spreglejte