SiolNET. Trendi Zdravje
2,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Osem zdravih navad, s katerimi lahko začnete že danes

2,25

termometer

Foto: Thinkstock

Samo nekaj preprostih navad je potrebnih, da se postavite na pravo, bolj zdravo pot.

Za zdravo, vitko in lepo oblikovano telo je potrebnih več dejavnikov: redno gibanje, zdrava in uravnotežena prehrana, življenje s čim manj stresa in veliko kakovostnega spanca.

Zdi se, da je najtežje uresničiti zadnja dva dejavnika. Stres je prisoten že skorajda povsod, spanec pa kradejo skrbi in preobremenjenost. Kako torej popraviti to na bolje že danes?

Prekinite večurno sedenje v službi. Če vaše delo zahteva osemurno sedenje, je nujno, da se vsaj vsako uro opomnite, da se malo sprehodite. Nastavite si opomnik in se sprehodite po čaj, do sodelavke na mini klepet ali pa v stoje opravite kakšen klic.

Čeprav ste zatopljeni v delo, se skušajte vsaj na vsako uro malce razmigati. Čeprav ste zatopljeni v delo, se skušajte vsaj na vsako uro malce razmigati. Foto: Thinkstock

V vsakdan vključite več gibanja. Kamor se le da, pojdite peš. Parkirajte na bolj oddaljenem mestu in se sprehodite do cilja, namesto dvigala izberite stopnice, na poti v službo izstopite eno avtobusno postajo prej. Tako boste pognali telo, pogreli se boste in še zbistrili misli.

Voda naj postane vaša prioriteta. Če je potrebno, si tudi za to nastavite opomnik, saj je dehidracija velikokrat vzrok za glavobole. Tako malo je potrebno, da je vaše telo zadovoljno, že samo redno pitje vode.

Pri roki imejte zdrave prigrizke. Ko napade nenapovedana lakota, je lahko najhuje, da posežete po prvi nezdravi hrani. Na delovni mizi zato imejte vedno vrečko oreščkov, kakšna semena, jabolko ali pa si od doma prinesite sirotko v prahu, ki jo zmešate z vodo. Lakota bo tako vsaj malo potešena.

Oreščki so dober prigrizek, a tudi z njimi ne gre pretiravati. Ena pest bo več kot dovolj. Oreščki so dober prigrizek, a tudi z njimi ne gre pretiravati. Ena pest bo več kot dovolj. Foto: Thinkstock

Pijte čaj brez sladil. Ko vas zazebe ali pa če se hočete samo malo pocrkljati, si privoščite čaj iz mete ali kamilice, vendar brez dodanih sladil. Tako boste uživali samo v aromi čaja.

Privoščite si citruse. Vitamin C je v teh mrzlih dneh nujen. Za malico si privoščite pomarančo, mandarine ali grenivko, če jo imate radi. Telo vam bo hvaležno, počutje pa bo kmalu boljše.

Za obroke si vzemite čas. Ne hitite, temveč uživajte v hrani. Za obroke si vzemite čas. Ne hitite, temveč uživajte v hrani. Foto: Thinkstock

Jejte v miru. Pri vsakem obroku si vzemite čas zase, telefon dajte na potiho, vsaj za tistih 10, 15 minut. Če so vaši dnevi že tako polni vznemirjenja, si vsaj med obroki privoščite mir in čas zase.

Ustvarite si večerno rutino, ki vas umiri. Dve uri (ali pa vsaj eno uro) pred spanjem je čas za popolno umiritev telesa in uma. Izklopite telefon ali ga dajte vsaj na potiho, oblecite udobna in mehka oblačila ter počnite stvari, ki vas pomirjajo; berite knjigo, poglejte najljubšo serijo ... Večeri naj bodo rezervirani samo za vas in vaš duševni mir.

Save

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 17
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin