Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 6. 2015,
15.50

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

sladkorna bolezen preventiva vid advertorial

Sreda, 3. 6. 2015, 15.50

2 meseca, 1 teden

Ohranimo vid pri sladkorni bolezni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sladkorni bolniki imajo pogosto težave z očmi, zaradi česar se jim lahko postopno oz. nenadno poslabša vidna ostrina ali pa celo oslepijo. Ravno zato so preventivni ukrepi ključnega pomena.

Kar šest odstotkov Slovencev ima sladkorno bolezen, to je približno 125 tisoč oseb. Ozaveščenost bolnikov je ključnega pomena, saj neurejena in nezdravljena sladkorna bolezen vodi v hitrejše napredovanje bolezni s hudimi zdravstvenimi težavami in skrajšanjem življenjske dobe.

Zaradi sladkorne bolezni številni zdravstveni zapleti Poleg srčno-žilnih in ledvičnih zapletov, ki so povezani z živčevjem, dolgotrajne spremembe presnove vodijo do okvar drobnega žilja v različnih delih očesa.

Najpogosteje je prizadeto žilje mrežnice v obliki diabetične retinopatije z mogočimi zapleti.

Najprej se poslabša vidna ostrina Zaradi okvar v očeh, ki nastanejo med sladkorno boleznijo, se postopno ali nenadno poslabša vidna ostrina, v končni fazi se lahko pojavi tudi popolna slepota. Pri neurejenih ali nezdravljenih bolnikih sta verjetnost nastanka ter hitrost napredovanja bolezni in s tem poslabšanja vidne ostrine precej večji. Sladkorna bolezen je najpogostejši vzrok slepote med 20. in 64. letom.

Hodite na redne preventivna preglede Ravno zaradi pogostih zapletov z vidom zdravniki priporočajo, da vsak sladkorni bolnik vsaj enkrat letno opraviti pregled pri očesnem zdravniku. Očesno ozadje ali mrežnico pri bolnikih s sladkorno boleznijo pregledujejo v očesni ambulanti v zdravstvenem domu ali bolnišnici.

V diabetološki ambulanti lahko očesno ozadje slikajo s posebno kamero. Pred vsakim očesnim pregledom medicinski tehnik izmeri vidno ostrino s pomočjo pomožnih očal.

Zdravljenje okvar v očesu Zdravljenje sprememb v očeh je odvisno od vrste in stopnje prizadetosti mrežnice zaradi sladkorne bolezni in morebitnih zapletov. Mogoče je lasersko zdravljenje, zdravljenje z biološkimi zdravili in kortikosteroidi ali operativno zdravljenje. Diabetični makularni edem danes najpogosteje zdravijo z biološkimi zdravili.

"Vsaka vrstica šteje!" V Sloveniji trenutno poteka kampanja Vsaka vrstica šteje!. V desetih slovenskih mestih poteka predstavitev knjižice Ohranimo vid pri sladkorni bolezni, katere avtor je Vladimir Debelič, specialist oftamolog z Očesne klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Cilj kampanje je ozaveščanje sladkornih bolnikov ter informiranje o možnostih, ki jih imajo pri zdravljenju in preprečevanju hitrega poslabšanja vida.

Knjižica je dosegljiva tudi prek spletne strani Zveze društev diabetikov Slovenije.

Ne spreglejte