Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 10. 2013,
15.34

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Italija restavracija zdravje

Sobota, 5. 10. 2013, 15.34

7 let, 12 mesecev

O hrani se lahko učimo od Italijanov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nobena skrivnost ni, da znajo Italijani v hrani resnično uživati, pripravljajo in pojejo jo z ljubeznijo, nimajo težav s kilogrami, visokim pritiskom in holesterolom. Le kaj počnejo drugače?

Hrana kot življenjski stil Gulia Scarpaleggia iz Toskane, ki ima enega najbolj znanih gastro blogov, imenovanega Jul's Kitchen, pravi: "Poučujem o hrani, pišem recepte, kuham vsak dan, fotografiram hrano in jem z užitkom. Zabavam se in uživam v vsakem trenutku tega." Ne glede na to, da se profesionalno verjetno ne ukvarjate s kuhanjem, lahko imate do hrane prav takšen odnos: uživajte v njej, ko jo pripravljate, jeste in postrežete, predvsem pa si ne očitajte vsakega grižljaja, ki ga spravite vase.

Vlagajte v hrano Raziskave kažejo, da je Italija ena izmed držav, v kateri za hrano porabijo veliko denarja, pa je v njej vseeno manj debelih ljudi kot drugje. Razlog naj bi bil v tem, da Italijanom nikoli ni žal denarja za kakovostno (in dobro) hrano, ki vsebuje veliko zelenjave in malo mesa, predvsem pa malo maščob in sladkorjev. Tudi vi lahko začnete vlagati v sestavine, tako da kupujete sveže in sezonsko, uporabljate olivno olje in začimbe, s katerimi lahko zmanjšate vnos soli ...

Kuhanje naj bo preprosto Saj se ve, da so najbolj preproste jedi tudi najboljše in Italijani so mojstri te umetnosti. Špageti s paradižnikovo omako ne zahtevajo veliko truda, prste pa si boste še dolgo oblizovali. Skrivnost dobrih jedi je njihova preprostost in skladnost okusov, osvojiti pa je ni težko.

Upočasnite Tudi Italijani kaj prigriznejo med potjo na ulici, vendar se dvakrat na dan vsa Italija ustavi v času kosila in večerje. Takrat se sede za mizo in se z užitkom ter v miru poje hrano, tako boste tudi lažje začutili, kdaj ste siti in s hrano ne boste pretiravali, kar vam lahko prihrani nevšečnosti z odvečno telesno težo. Tudi raziskave potrjujejo, da so ljudje, ki jejo počasneje, bolj suhi.

Jejte v družbi Hrana, ki jo pojeste v družbi, je bolj okusna, sploh če gre za druženje z ljudmi, ki so vam blizu in jih imate radi. Italijani spoštujejo družinska kosila in večerje, med katerimi nikoli ne gre samo za hrano, ampak tudi za pogovor, bližino, stik. Poleg tega lahko prehranjevanje v samoti vodi v pretiravanje s hrano, saj ne tolažimo samo želodca, ampak tudi dušo.

Ne spreglejte