Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 5. 2013,
13.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

sončenje koža poletje plaža

Petek, 31. 5. 2013, 13.59

6 let, 6 mesecev

Nasveti za "zdravo" sončenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Veliko nas je, ki mislimo, da krema za sončenje spada le na plažo, a to ni pravilno razmišljanje. Kreme z zaščitnim faktorjem je treba uporabljati ob prav vsakem sončnem dnevu.

Vse leto bi morali uporabljati kreme za sončenje, opozarjajo dermatologi in zdravniki. Dodajajo, da bi se kljub dobremu občutku, ki nam ga daje sonce, morali sončnim žarkom pravzaprav čim bolj izogibati. Opozorila strokovnjakov seveda niso neka novost, saj na to že vrsto let opozarjajo, in zdi se, da se malce ponavljajo. Vse le zato, da bi nas vsaj malce odvrniti od pretiranega sončenja, saj tega povezujejo s povečano tveganostjo za nastanek melanina in bazocelularnega karcinoma. Koža vsak dan proizvede določeno količino melanina, ki zadostuje za obrambo ob izpostavljenosti soncu, vendar pa se lahko s pretiranim izpostavljanjem UV-žarkom DNK poškoduje, s čimer se poveča možnost za nastanek kožnega raka.

Če mislite, da je dober izgovor za sončenje potreba po zadostni količini vitamina D, naj vam povemo, da zadostno količino tega vitamina – v povprečju ga človek potrebuje 15 mikrogramov na dan – dobimo že z 10-minutnim gibanjem na prostem, alternativo pa predstavlja tudi hrana, v kateri se skriva ta vitamin.

Sedim v senci, nikoli nisem izpostavljen soncu, zato ne potrebujem kreme za sončenje Nevarni UV-žarki se odbijajo od zemlje, snega, morja in preostalih vodnih virov, zato nas lahko opeče tudi, če sedimo v senci. Ne glede na to, ali sedite v senci ali na soncu, morate nanesti kremo z zaščitnim faktorjem najmanj 30. Višji ko je faktor zaščite, večjo zaščito pred UV-žarki bomo dobili. Pri nanosu kreme moramo upoštevati navodila nanosa. Nanesemo jo 30 minut pred izpostavljanjem sončnim žarkom, obnovimo pa dve uri pozneje oziroma takoj po plavanju ali kakršnikoli drugi rekreaciji. Na ponoven nanos ne smemo pozabiti niti, če se obrišemo z brisačo, saj bomo celotno kremo odstranili.

Ker uporabljam kremo, ki je vodoodporna in me ščiti v vodi, mi kreme po plavanju ni treba še enkrat nanašati Vodoodporni izdelki sicer ponujajo zaščito v vodi, vendar je treba kremo po kopanju še enkrat nanesti. Od tega, koliko časa boste preživeli v vodi oziroma za koliko časa se boste prepustili zabavnim aktivnostim, je odvisno, koliko kreme bo še ostalo na vas. Najboljši, predvsem pa najbolj zdrav nasvet je, da nanesite toliko kremo, kot ste jo nanesli prvič. Pomembno je tudi, da starši dobro poskrbijo za zaščito otrokove kože, saj je precej ranljivejša kot odrasla, in zagotovijo, da otroci tudi v vodi nosijo majico za dodatno zaščito pred soncem. Raziskave celo kažejo, da nezaščiteno sončenje v prvih 15 letih otrokovega življenja močno vpliva na povišanje možnosti za poznejši nastanek kožnega raka. Nikoli me ne opeče, torej moje kože sonce ne poškoduje Telo in koža si vse zapomnita, razumeti pa je treba tudi, da na možnost nastanka raka na koži ne bo vplivala le ena opeklina, temveč izpostavljenost soncu vse življenje. Čeprav izpostavljenost soncu ne privede vedno do opekline, pa izpostavljenost nevarnim UVA-žarkom poveča možnost nastanka raka na koži.

Ne potrebujem nanosa kreme za sončenje, ko ne sije sonce Četudi ne sije sonce, na nas prežijo nevarni UV-žarki. Dober primer je Velika Britanija, ki ne velja za sončno oazo, a je tam kožni rak najpogostejši med vrstami raka. Koža se lahko torej poškoduje tudi ob oblačnih, celo deževnih dneh, zato je zaščita naše kože v vsakem vremenu izredno pomembna.

Krema za sončenje športna spremljevalka Veliko opeklin nastane tudi takrat, ko se ne nastavljamo sončnim žarkom na plaži. Kot kažejo izsledki številnih raziskav, je med obolelimi za kožnim rakom tudi veliko ljudi, ki ne veljajo za ljubitelje sončenja. Najbolj so izpostavljeni tisti, ki se posvečajo športnim in drugim aktivnostim ob vodi – jadralci, smučarji, vrtnarji, golfisti.

Če se namažem s samoporjavitveno kremo, me porjavela polt bolj ščiti pred sončnimi žarki Nanos samoporjavitvenih krem je odlična rešitev za vse tiste, ki si želijo porjavele polti, pri tem pa mislijo tudi na dobro svoje kožo. Pa vendar, prepričanje, da smo s tem "trajno" zaščitili svojo kožo, je zmotno. Večina samoporjavitvenih krem ne vsebuje zaščite pred nevarnimi UV-žarki, kar pomeni, da moramo čez samoporjavitveno kremo nanesti še plast kreme za sončenje. Z višjim faktorjem bomo dosegli najboljši učinek – ne le da se bomo izognili opeklinam, izognili se bomo tudi prehitrim posledicam staranja.

Ne spreglejte