Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 9. 2021,
7.00

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Društvo revmatikov Slovenije

Natisni članek

rekreacija advertorial vadba vaje Društvo revmatikov Slovenije

Petek, 3. 9. 2021, 7.00

2 meseca

Najboljše vaje za gibljivost in lajšanje bolečin

Vsebino omogoča Društvo revmatikov Slovenije

Tudi vi večino dneva presedite v službi, šoli ali doma? Dolgotrajno sedenje lahko z leti prinese resne posledice na naše telo, od kroničnih bolečin do povečanja tveganja za bolezni srca in ožilja, debelost in sladkorno bolezen. Morda negativne učinke sodobnega življenjskega sloga že čutite ali pa želite delovati preventivno – v obeh primerih obstaja "zdravilo"! Imenuje se gibanje in je ob pravilni uporabi povsem brez stranskih učinkov.

Društvo revmatikov Slovenije | Foto:

Spletni video gibalni programi niso pridobili na svoji priljubljenosti zgolj zaradi okoliščin, ki jih je prinesla epidemija koronavirusa. Imajo namreč veliko prednosti: izvajamo jih lahko kadar želimo ali kadar imamo potrebo, sami diktiramo njihov obseg in število ponovitev ter seveda brskamo med mnogoterimi opcijami, ki so na voljo na spletu. Vendar pozor – pri izboru vaj bodite previdni, saj v primeru bolečin vaše telo zahteva točno določeno vadbo.

Kako torej izbrati ustrezno, zanesljivo in strokovno, pa še zabavno vadbo hkrati, h kateri se boste z veseljem vračali? V Društvu revmatikov Slovenije bi rekli: "Nič lažjega." V društvu so namreč ob podpori podjetja Medis pripravili serijo osmih brezplačnih video vadb pod vodstvom fizioterapevtke, ki so sicer prvenstveno namenjene bolnikom z revmo, a so primerne prav za vse nas. "Gibanje je ključno za obvladovanje številnih revmatičnih bolezni," pravijo v društvu. "Premajhna telesna aktivnost ima uničujoč vpliv na zdravje vseh ljudi, zato smo tokrat presegli svoje meje in pripravili serijo vadb Skočimo na lepše." Gre za celovit program strokovno vodenih video vadb, ki jih je zasnovala priznana fizioterapevtka Anita Jaklič, v njeni družbi pa so se dobro zabavali tudi znani Slovenci, ki pri vadbah sodelujejo kot posebni gostje.

Vadite z znanimi obrazi

Društvo revmatikov Slovenije | Foto:

Iz udobja svojega doma lahko tako vadite skupaj z voditeljico in popotnico Mojco Mavec, boksarsko šampionko Emo Kozin, glasbenikom in likovnikom Miho Eričem ter legendarnim gledališkim igralcem in režiserjem Nikom Goršičem. Vsak od njih se v svojem poklicu oziroma dejavnosti srečuje z različnimi izzivi. Nedvomno je kateri od teh izzivov tudi del vašega vsakdana.

"Na snemanje vadb sem pritekla direktno iz studia. V rožnatih hlačah, prav nič opremljena za telovadbo. Ampak me to ni čisto nič oviralo. Pravzaprav mi je šlo kar dobro," nam je zaupala Mojca Mavec. Kako dobro je šlo Mojci, preverite sami.

Skočite na lepše brez izgovorov

Program sestavlja osem sklopov ciljno usmerjenih video vadb, razdeljenih glede na področja telesa, ki jih želite obravnavati. Obsega vaje za vratno hrbtenico, vaje za ramenski obroč, vaje za noge, vaje za hrbtenico leže ter vaje za zapestja, dlani in prste rok. Dodatni trije vadbeni sklopi skušajo v eni vadbeni enoti zajeti celotno telo in vplivati na izboljšanje različnih gibalnih sposobnosti. To so vaje za raztezanje mišic, funkcionalna vadba in vadba "razgibajmo se sede".

Za izvedbo vaj ne potrebujete dodatne opreme ali posebnega prostora, izvajate jih lahko doma, na poti, celo v pisarni ali med odmorom. Za dodaten zagon pa bodo poskrbele tudi kulise naravnih lepot naše države, ki krasijo videoposnetke, da boste ob vadbi lahko uživali še v raziskovanju Slovenije.

Ne spreglejte