Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 5. 2013,
12.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

obraz gube bolezen zdravje

Torek, 21. 5. 2013, 12.45

8 let

Na obrazu se pozna: bolezen ali zdravje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Podočnjaki nakazujejo na pomanjkanje železa, ranice na ustih na pomanjkanje vitaminov B in C.

Obraz marsikaj pove o našem zdravju, od prehrambnih navad do življenjskega sloga, na podlagi nove raziskave trdi britanska dermatologinja dr. Tabi Laslile. Najslabši za kožo je alkohol, podobno slabo pa nanjo vplivajo tudi stres in prekomerna telovadba.

Upadel obraz Čeprav je telovadba dobra za telo, mu prekomerna škoduje. Že na začetku treninga obraz pordeči zaradi širjenja krvnih žilic, po 15 minutah pa mišice potrebujejo več kisika in kri se iz obraza prestavi v druge dele telesa. Obraz izgublja kisik, lica postanejo upadla in obrazne mišice postopoma slabijo. Zato se priporoča kombinacija različnih vrst treninga: tek in kolesarjenje je najbolje kombinirati z razteznimi vajami in jogo.

Z dietami je treba biti previden zaradi učinka joja. Hitra izguba teže in ponovno povečanje teže vplivata na širjenje kože in izgubo elastičnosti. Koža je videti izsušena in upadla.

Napihnjen obraz Alkohol povzroča povečano izločanje hormona stresa kortizola, ki povzroča kopičenje maščobnega tkiva na obrazu. To daje vtis otečenega obraza. Poleg tega pretirano pitje alkohola stimulira žleze slinavke, ki so na obeh straneh obraza, in povzroči odebelitev žlez.

Alkoholne pijače vsebujejo veliko sladkorja, kar upočasnjuje nastajanje kolagena in zmanjšuje elastičnost. Obraz postane napihnjen, koža visi in mišice izgubijo svojo obliko.

Gube Fine gubice so posledica staranja, večje in bolj izrazite pa so znak pretiranega izpostavljanja soncu. Dermatologi priporočajo uporabo zaščitne kreme pred soncem skozi vse leto, še posebej okoli oči in na čelu, saj je koža tam tanka in bolj občutljiva.

Bleda koža Bleda koža kaže na pomanjkanje sadja in zelenjave v prehrani. Zelenjava vsebuje karotenoide, ki dajejo koži zdravo barvo.

Poleg tega je lahko bleda polt posledica pomanjkanja gibanja. Krvne žile ne dobijo dovolj kisika in tako koža izgubi zdrav videz.

Utrujena koža Preveč kave lahko izsuši kožo in povzroči rdečico. Če vsak dan popijete tri skodelice kave, morate ob vsaki skodelici kave popiti tudi kozarec vode, da bi preprečili dehidracijo.

Poleg kave je vzrok za utrujeno kožo rudi nizka stopnja vitamina D v telesu. Vitamin D je odgovoren za ustvarjanje novih kožnih celic, pomanjkanje pa povzroča luščenje in rdečico.

Rane v kotičkih ust Pomanjkanje vitaminov B in C je krivo za nastanek ran na ustnicah. Vitamin B ima protivnetno delovanje, vitamin C pomaga pri hitrejši obnovi.

Podočnjaki Anemija ali pomanjkanje železa v krvi se najpogosteje povezuje s temnimi kolobarji pod očmi. Težava je pogostejša pri vegetarijancih, saj je meso glavni vir železa. Železo pomaga pri hitrejšem okrevanju kože in če ga naše telo nima dovolj, je koža bleda in utrujena.

Ne spreglejte