Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 4. 2015,
9.42

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Varuh zdravja šport tek rolanje fitnes vadba advertorial

Ponedeljek, 13. 4. 2015, 9.42

2 meseca

Koliko telesne aktivnosti je že dovolj?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ni bolj učinkovitega ukrepa za dobro počutje, kot je telesna vadba. Pol ure gibanja dnevno in vaše življenje bo dobilo novo dimenzijo.

Telesna aktivnost je najboljši naravni antidepresiv – dobro deluje na telo in na naše občutenje sreče. Možgani med telesno vadbo dobijo več kisika, saj se krvni pretok pospeši. Telesna vadba izboljša delovanje vseh organov in pospešuje izločanje strupov iz telesa. Zato je šport človekova najpomembnejša navada. Potrudimo se, da nam vsakodnevna telesna aktivnost pride v kri. Telesno aktivni imamo manj možnosti za srčno-žilna obolenja, kap in sladkorno bolezen.

Z vadbo bomo začeli dosegati uspehe tudi na drugih področjih našega življenja, saj bomo samozavestnejši, odpornejši in bolj sproščeni. Vadba namreč sprošča psihične napetosti. Fizične in psihične prednosti rekreacije so nenadomestljive. Če vam primanjkuje motivacije za redno vadbo, si izberite tisto, ki vam je res všeč. Učinkovala bo vsaka.

Dobra telesna pripravljenost ni samo ključ do dobrega počutja, ampak je osnova za dinamično in kreativno intelektualno dejavnost. Program aktivnega varovanja zdravja Varuh zdravja, ki ga uvaja zavarovalnica Vzajemna, nam pomaga aktivno varovati svoje zdravje.

Cilj: trideset minut gibanja na dan

Koliko? Vaš cilj mora biti trideset minut gibanja na dan. Ali pa vsaj od tri- do petkrat tedensko.

Kako začeti? Počasi. Ko po več letih uvajamo telesno aktivnost, se glede svojih omejitev posvetujmo z zdravnikom. Za začetek bo dovolj, če se gibamo trikrat na dan po deset minut. Učinek bo sprva enak, kot če se gibamo pol ure naenkrat.

Za začetek predlagamo naslednji režim vsakodnevne vadbe:

• deset minut plesa pred odhodom v službo,

• deset minut sprehoda med odmorom za kosilo,

• deset minut hitre hoje, ko se vrnemo z dela.

Seveda, dobrodošlo je vaditi več, a pazite, da vas mišična utrujenost naslednji dan ne bo odvrnila od dela.

Kaj delati? Tecite. Na začetku boste verjetno bolj hodili, vendar je tudi to dovolj. Ko tečete, ste zunaj in že samo to je dovolj, da se spremeni tok misli. S tekom izgubite veliko kalorij – v eni uri lahkotnega teka ženska porabi približno 500 kalorij. Med tekom je aktivna čisto vsaka mišica v telesu.

Zavarovalnica Vzajemna organizira brezplačne treninge teka.

Pojdite v fitnes in dvigujte uteži. Ni pomembna samo aerobna vadba, treba je tudi dvigovati uteži. S tem okrepimo kosti, izboljšamo ravnotežje in telesno koordinacijo. Posledično se zmanjša možnost za osteoporozo, kar je še posebej pomembno v zrelih letih. Vadba z utežmi pomaga preprečiti poškodbe in padce.

Kolesarite. Redno kolesarjenje bo v naše življenje vneslo vzdržljivost. Kolesarjenje je ena najpreprostejših športnih aktivnosti, ne zahteva posebnih veščin in veliko časa. Pol ure na dan in v enem letu lahko izgubimo pet kilogramov. Na kolesu izboljšamo usklajenost rok in nog, stopal in dlani ter telesa in oči.

Hodite. Gore in hribčki so idealen poligon za telesno vadbo. Gibanje v naravi nas bo pomladilo, okrepili bomo štiriglavo stegensko mišico, zadnjo stegensko mišico, gluteuse (velika zadnjična mišica) ter mišice v bokih in mečih. Porabili bomo 500 kalorij v eni uri zmerne hoje.

Vadite v skupini, ob glasbi. Primerne so za tiste, ki potrebujejo motivacijo za vadbo in zaradi negotovosti in premalo znanja radi vadijo z inštruktorjem. Skupinska vadba ob glasbi pomlajuje in spodbuja možganske funkcije – izboljšuje spomin in preprečuje nastanek nevroloških obolenj v zrelih letih.

A aerobika vas bo vseeno izčrpala, v eni uri boste porabili kar 450 kalorij. Glede na intenzivnost in način vadbe lahko izbiramo med pilatesom, jogo, kondicijskim treningom, kolesarjenjem, kickboksom, bootcampom in številnimi drugimi vadbami, ki so prirejene različnim potrebam posameznika.

Rolajte. Vse, kar potrebujete za rolanje, je nekaj spretnosti in dobra zaščitna oprema. Z rolanjem boste odpravili dolgčas ter porabili ogromno kalorij – približno 900 v eni uri, kar je še posebej vabljivo za tiste, ki bi se radi znebili kilograma ali dveh. Rolanje je zelo primerno za tiste, ki ne želijo preveč obremenjevati sklepov in mišic.

Ne spreglejte