Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 5. 2013,
17.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

denar trgovina stroški hrana

Sobota, 4. 5. 2013, 17.53

8 let

Kako zapraviti manj v trgovini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Hrana je vsak dan dražja in pogosto nas stisne pri srcu, ko vidimo račun, ki smo ga plačali v trgovini. Kako kupovati pametno, ne da bi se prehranjevali manj kakovostno?

Naredite si jedilnik Če kupujete vsega po malo, se vam lahko zgodi, da bosta sveže sadje in zelenjava v hladilniku zgnila, še preden ju boste uspeli porabiti, zato ne škodi, če razmislite, kaj boste naslednjih nekaj dni jedli. Sestavite si okviren jedilnik in nakupite zgolj tiste sveže sestavine, ki jih boste zagotovo uporabili, če je le mogoče, tudi večkrat oziroma na različne načine. Imejte v mislih, da meso ni edini vir beljakovin, je pa eden najdražjih, zato lahko mesne obroke občasno nadomestite z vegetarijanskimi, ki so cenejši.

Kupujte sezonsko Sezonsko sadje in zelenjava sta občutno cenejša kot gojena ali eksotična hrana, neprimerno bolj zdrava in hranljiva, pa tudi dalj obstojna, ker sta sveža. Za svoj denar boste dobili tako dobili največ.

Uporabljajte zmrzovalnik Če vas pri nakupovanju svežih sestavin rado zanese, jih zmrznite, če jih ne boste porabili, in tako preprečite, da bi zgnile ali se pokvarile. Naslednjič vam jih tako ne bo treba kupovati, zato boste prihranili tudi čas, vseeno pa jih ne pustite obležati v zmrzovalniku, ampak jih hitro porabite. Tudi sveže začimbe, kot je bazilika, ki ne zdrži dolgo, lahko zamrznete, tako da jih nasekljate, razdelite v posodico za led in zalijete z oljem. Ko jih boste potrebovali pri kuhanju, preprosto vzamete zmrznjeno kockico in jo vržete v lonec.

Posadite svoj mini vrt Naj je kuhinja še tako majhna, vedno se najde prostor za lonček z baziliko, morda pa še za rožmarin in timijan. Sveže začimbe pri roki ne zahtevajo veliko dela, da uspevajo, zato pa z bujno rastjo skrb hvaležno vračajo, poleg tega vam jih ni treba več kupovati, kasneje pa jih lahko tudi posušite ali zamrznete.

Postanite sam svoj šef Ni boljšega kruha, kot je tisti, ki je spečen doma, to pa zato, ker so ga mesile in ustvarjale vaše roke. Morda boste potrebovali še malo izkušenj, a peka kruha sploh ni tako zapletena stvar, kot se zdi, enako pa velja še za številno drugo hrano, kot so domače testenine, piškoti, omake za testenine, marmelade, paštete ... Ko boste spoznali, kaj vse lahko naredite sami, se vam bo za to zdelo nesmiselno zapravljati denar v trgovini.

Izpraznite hladilnik Enkrat na teden uporabite vse, kar vam je ostalo v hladilniku in sestavite obrok z malo domišljije. Iz mešane zelenjave, ki se je nabrala med tednom, lahko skuhate zelenjavno rižoto ali juho, spečete omleto ali jo naredite kot samostojno jed.

V trgovini Nakupovalni seznam je obvezen, če si ne želite zapravljati po nepotrebnem, pozorni pa bodite tudi na reklamne akcije, ki pogosto zavajajo kupce, saj vsaka poudarjeno oglaševana cena še ni najbolj ugodna. Prav tako si zapomnite, da so najdražji izdelki vedno na sredini polic, najcenejši pa najnižje, kjer jih vaše oko le stežka opazi.

Ne spreglejte