SiolNET. Trendi Zdravje
0,42

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Želite biti produktivnejši? Potem upoštevajte teh 6 preprostih nasvetov.

0,42

termometer

študij delo pisarna
Foto: Shutterstock

Kmalu bodo nastopili pravi jesenski dnevi, raven energije se bo zmanjšala in želja po kavi se bo povečala. A tudi brez nje lahko poskrbite, da bo energije več.

Veliko ljudi ob vsaki menjavi letnega časa začuti lenobnost in manjšo produktivnost, kar pa se lahko zlahka reši z nekaj navadami, ki povišajo raven energije in pripomorejo k boljšemu počutju.

Z nekaj preprostimi navadami boste čutili manj utrujenosti in postali bolj produktivni.

spalnica, spanje Trendi Kako preobraziti spalnico, da bo zagotavljala boljši spanec spanje, postelja Trendi Vas muči nespečnost? S to vajo boste zaspali že v dveh minutah.

Poskusite naslednje:

Vsrkajte dnevno svetlobo. Nedavna raziskava je pokazala, da dnevna svetloba zelo pripomore k boljšemu počutju in produktivnosti posameznika. Kadar se le da, se premaknite bližje k oknu, naj bo to v službi ali doma. Ker je bo iz meseca v mesec manj, se jo naučite ceniti.

Napišite si seznam, kaj morate storiti. Pisanje seznama opravil je zadovoljujoče dejanje, še bolj pa, ko z njega odkljukate opravilo in greste lahko naprej. Namig: na prva mesta vedno napišite opravila, ki se vam zdijo najbolj zoprna ali pa vam vzamejo največ časa. Predstavljajte si užitek, ko s seznama črtate prvo, najbolj zoprno opravilo v dnevu.

Jemljite si kratke odmore. Čeprav imate veliko dela, si med službo redno jemljite krajše odmore. Najbolje bo, če kar vsako uro vstanete, se pretegnete in tako naredite še nekaj za svoje zdravje. Kratki odmori izboljšajo produktivnost, saj se vaš um zaposli z nečim drugim in se nato spet s polno paro loti dela.

zdravje, življenjski slog Foto: Thinkstock

Spite več in bolje. Spanca nikar ne podcenjujte. Trudite se vsako noč spati od šest do osem ur. Kar je več ali manj, ni več zdravo. Poleg tega naj bo urnik vedno enak: ob približno enaki uri se odpravite spat in ob enaki se zbujajte. Tudi ob koncih tedna.

V vsaj enemu obroku na dan naj prevladuje zelenjava. Če težko pazite na prehrano, ko ste v službi, se nanjo osredotočite vsaj enkrat na dan. Recimo ob prihodu domov. Takrat naj bo vaš obrok sestavljen predvsem iz (zelene) zelenjave. Znanstveniki so pred kratkim potrdili, da prehrana, ki je bogata z zeleno zelenjavo, pripomore k večji produktivnosti za celo 15 odstotkov.

Izogibajte se večopravilnosti. Pri njej se namreč izgublja osredotočenost, zato se raje lotevajte ene stvari za drugo. Tako boste vsako nalogo opravili bolje in se ne bo treba vračati in popravljati površnih napak. Lepo je vedeti, da zmorete, a še boljše je, če stvari že takoj opravite, kot je treba.

zdravje, življenjski slog Foto: Thinkstock

K manjši produktivnosti in večji utrujenosti lahko vpliva tudi tako imenovani družbeni "jetlag", za katerega so krivi pomanjkanje sončne svetlobe, premalo spanja in neupoštevanje lastne biološke ure.

Kako odpraviti družbeni "jetlag", si preberite tukaj:

utrujenost, spanje Trendi Družbeni "jetlag": izčrpavajoče stanje, za katerim morda trpite

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin