Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Četrtek,
8. 6. 2017,
20.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

intimna nega nega zdravje zdrave navade raziskava

Četrtek, 8. 6. 2017, 20.22

6 let, 6 mesecev

Kako Slovenke dojemajo intimno nego?

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80
lepota, nega | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Slovenke intimno nego umeščajo na drugo mesto med vsakdanjimi rituali nege telesa. Čeprav se zavedajo pomembnosti intimne nege, pa je med njimi veliko mlajših žensk, ki zanjo ne skrbijo redno, kar kaže na velik razkorak v dojemanju pomena intimnega zdravja.

Rezultati nove raziskave* prinašajo zanimive podatke, med katerimi velja izpostaviti dobro ozaveščenost Slovenk o pomenu intimne nege in izbiri ustreznih izdelkov. A ta se ne odraža nujno v njihovih navadah pri redni skrbi za intimno nego.

raziskava, intimna nega | Foto:

Slovenke intimni negi pripisujejo velik pomen

Slovenkam ustrezna intimna nega pomeni veliko (91 odstotkov) in zanjo redno skrbijo (94 odstotkov). Kljub temu so podatki pokazali, da je med ženskami, ki menijo, da redno skrbijo za intimno nego, 9,9 odstotka takšnih, ki v preteklem letu nikoli niso kupile intimnega mila, oz. 14 odstotka takšnih, ki nikoli niso kupile intimnih robčkov. Strokovnjaki dodajajo, da je na trgu kar nekaj različnih izdelkov za intimno nego, zato so tudi pričakovanja uporabnic drugačna in dosegajo različne rezultate.

"Velikokrat se ne smemo ali nočemo vtikati v prosto izbiro potrošnic – pacientk. Morda nam zadostuje že redno dvakratno prhanje na dan za optimalno nego intimnih predelov, pa čeprav uporabimo le vodo. Najboljše bi bilo, če bi lahko mila za intimno nego uporabljali kar za nego celotnega telesa," je o pomembnosti izbire izdelkov za intimno nego spregovorila ginekologinja Renata Završnik Mihič.

Rezultate raziskave je komentirala ginekologinja Renata Završnik Mihič. | Foto: Foto Tatjana Rezultate raziskave je komentirala ginekologinja Renata Završnik Mihič. Foto: Foto Tatjana

Ženske intimno nego po pomembnosti uvrščajo na drugo mesto, takoj za prhanjem. Ob izrazu intimna nega jih slabi dve tretjini (62 odstotkov) najprej pomisli na nego intimnih predelov, natanko deset odstotkov jih pomisli na intimno milo, sedem odstotkov pa jih intimno nego povezuje z britjem intimnih predelov.

Tiste, ki za intimno nego skrbijo redno, menijo, da nepravilna intimna nega lahko povzroči več škode kot koristi. Skrbi jih, da so v izdelkih za intimno nego škodljive sestavine, na kar so pri izbiri še bolj pozorne, in navajajo, da imajo o intimni negi premalo informacij. Te, kot je pokazala raziskava, največkrat iščejo prek strokovnjakov, farmacevtov in ginekologov, se pogovarjajo s prijateljicami, starši ali pa si o informacije o izdelkih preberejo na blogih. Še največ jim pomenijo pretekle izkušnje. Te so tudi najpomembnejši dejavnik pri odločitvi za nakup izdelka za intimno nego (96 odstotkov), še zlasti pri mlajših ženskah med 16. in 24. letom, sledijo jim sestavine (92 odstotkov), ki so najpomembnejše mlajši populaciji med 25. in 34. letom, prepričajo pa jih tudi priporočila strokovnjakov (79 odstotkov), cena (75 odstotkov), dostopnost na različnih prodajnih mestih (69 odstotkov), vonj (71 odstotkov) in priporočila prijateljic (49 odstotkov).

Nakupne navade Slovenk:

raziskava, intimna nega | Foto:

Pretekle izkušnje so ključne pri izbiri izdelkov

Preseneča podatek, da skoraj polovica anketiranih žensk (45 odstotkov) meni, da za intimno nego zadostuje milo za telo. Ginekologinja ob tem pove: "To je napačno, saj je koža na telesu sestavljena drugače kot koža okoli intimnih predelov in sluznica, ki prehaja v nožnico. Približno tako, kot bi si kožo okoli ust umivali z zobno pasto."

Neprimerni izdelki za umivanje intimnih predelov lahko porušijo ravnovesje pH ter prispevajo k vzpostavitvi okolja, ki je še posebej primerno za razvoj in koloniziranje mikrobov, glivic in bakterij. Takrat se zgodijo okužbe, vaginalne in bakterijske, ki jih ženske včasih zanemarjajo in si želijo, da bi minile kar same od sebe. Ustrezna intimna higiena ni pomembna zgolj v času menstruacije, temveč je sestavni del ženskega vsakdana. Tako kot prhanje ali uporaba dezodoranta.

Če z milom za telo umivate tudi intimne predele, je to tako, kot bi si kožo okoli ust umivali z zobno pasto, pravi ginekologinja. | Foto: Thinkstock Če z milom za telo umivate tudi intimne predele, je to tako, kot bi si kožo okoli ust umivali z zobno pasto, pravi ginekologinja. Foto: Thinkstock

Nekatere za intimno nego še vedno poskrbijo v bideju

Dobri dve tretjini žensk (67 odstotkov), ki so v zadnjem letu kupile intimno milo ali robčke, za ustrezno intimno nego vsaj enkrat dnevno poskrbi s klasičnimi izdelki za prhanje. Tistih, ki pri svoji intimni negi redno uporabljajo intimna mila, je dobra polovica (54,5 odstotka). Uporaba intimnih robčkov še posebej izstopa v času menstruacije (24,4 odstotka). Še vedno nekaj žensk za intimno nego poskrbi ločeno od preostale osebne nege in jo opravi v bideju.

Največji je odstotek tistih, ki se med prhanjem posvetijo tudi intimnim predelom (81 odstotkov), kar ni nepričakovan podatek. Slovenke dosledno upoštevajo nasvet, da je pri intimni negi pomembno tudi spodnje perilo. Slabe tri četrtine žensk uporablja bombažne spodnje perilo (64 odstotkov), več kot polovica pa se jih izogiba tangicam in/ali čipkastemu perilu (53 odstotkov). Na vsaki dve uri tampone pri menstruaciji menja 55 odstotkov vprašanih, vložke pa menjajo na štiri ure (77 odstotkov). Več kot tri četrtine Slovenk uporablja mila, ki so posebej označena kot primerna za intimno nego (83 odstotkov).

Mila, primerna za intimno nego, uporablja več kot tri četrtine Slovenk. | Foto: Thinkstock Mila, primerna za intimno nego, uporablja več kot tri četrtine Slovenk. Foto: Thinkstock

Robčkom najmanj zaupajo mlajše ženske

Najmanj prednosti intimnih robčkov za intimno nego vidijo mlajše ženske, stare od 25 do 34 let, šolarke, dijakinje in študentke. Te hkrati večinoma zaupajo oznakam, kot so eko, bio, dermatološko testirano ipd. V en glas se strinjajo, da je ustrezna nega v času menstruacije izjemno pomembna, in se zavedajo, da porušeno ravnovesje lahko privede do razvoja bakterij, glivic, draženj in okužb.

Na podlagi ugotovitev raziskave je ginekologija sklenila: "Tudi sama pri svojem delu spoznavam, da je intimna nega Slovenkam pomembna. Izvajajo jo redno, dosledno in vedno bolj pravilno. Uporabljajo preverjene izdelke, ki ustrezajo varnostnim standardom in ne škodijo, zavedajo se prednosti uporabe bombažnega perila, ki ga tudi redno menjajo. Intimni predeli so negovani, depilirani ali pobriti. Hkrati je zaradi stresnega načina življenja in neredne prehrane s preveč ogljikovimi hidrati še vedno zelo veliko težav z izcedki. Vsem svetujem, da prisluhnejo lastnemu telesu in dajo prednost tistemu, kar je pomembno tako pri intimni negi kot pri vsakdanjih stvareh."

 


*Raziskava o intimni negi in odnosu do intimnega zdravja med Slovenkami je bila izvedena pod okriljem znamke Chilly podjetja Bolton Adriatic. Marca 2017 jo je na reprezentativnem vzorcu 600 anketiranih žensk, starih od 16 do 55 let, s sistemom računalniško podprtega spletnega anketiranja (CAWi) opravila raziskovalna agencija Mediana. Namen raziskave je bil preučiti odnos do intimne nege ter spoznati nakupne in intimne navade.

Save

Save

Save

Ne spreglejte