Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 7. 2015,
14.22

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

vročina hlajenje vročinski val poletje spanje nasvet trik

Sreda, 22. 7. 2015, 14.22

5 let, 8 mesecev

Kako se v vročih nočeh dobro naspati, tudi če nimate klime?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vročinski val, ki nas je zajel in ne popušča, nam je začel kratiti tudi spanec. Zbujanje sredi noči v pregreti postelji je te dni znano marsikomu, zato imamo nekaj idej, kako se ohladiti. In naspati.

Julijsko sonce je poskrbelo, da nanj ne pozabimo niti, ko že zaide, saj vročina obvisi v zraku tudi čez noč. Če klime v spalnici ne želite in na stežaj odprto okno in ventilator ne pomagata, pa lahko poskusite še z nekaj drugimi triki.

Ohladite ventilator Ugodnejši nadomestek klime je običajen ventilator, ki pa mu lahko nekoliko pomagate tako, da pred njega postavite vedro z ledeno vodo ali bolje s kockami ledu. Zrak, ki ga bo ventilator razpihal po sobi, bo občutno hladnejši.

Mokra rjuha na oknu Podoben trik lahko uporabite tudi pri oknu. Namesto zavese prek odprtega okna obesite mokro rjuho, ki bo ohlajala zrak, ki pride v sobo.

Termofor mrzle vode V termofor nalijte ledeno vodo ali pa ga za nekaj minut postavite v zamrzovalnik. Položite ga v posteljo in se z njem ohladite. Spite v nižjih etažah Redkejši topel zrak se dvigne nad nižjega, zato vam bo tudi hladneje v nižjih etažah – če seveda živite v hiši. Sicer pa se izognite visokim posteljam in zgornjemu delu pograda in se začasno raje preselite na tla.

Noge v vedru mrzle vode V gležnjih in stopalih je veliko točk, občutljivih na temperaturo, zato jih lahko hitro ohladite tako, da jih pred spanjem postavite v vedro mrzle vode. Če imate dovolj nizko posteljo ali s pomočjo stola ali pručke, lahko noge namakate tudi med ležanjem.

Imate pravilno obrnjeno vzmetnico? Preverite, ali imate vzmetnico, ki ima zimsko in poletno stran, pravilno obrnjeno. Obrnite jo letnemu času primerno. Zimska stran vzmetnice je preoblečena z volno, ki zadržuje toploto v hladnih zimskih dneh, v juliju si je ne želite. Poletna stran vzmetnice pa je narejena iz bombaža. Razmislite tudi, ali je čas za novo, morda takšno, ki ima namesto pene gel, katerega temperaturo lahko določate sami.

Zamenjajte posteljnino in pižamo Rjuhe, s katerimi ste pokriti in na katerih ležite, naj bodo iz lahkih materialov, ki dihajo, se hitro sušijo in se ne lepijo na prepoteno kožo. Spite lahko seveda tudi goli, sicer pa bodo najudobnejše široke pižame iz bombaža.

Pospravite velik in puhast vzglavnik Glava je eden od najtoplejših delov telesa, velik in mehak vzglavnik, v katerega se pogreznete, pa vas bo le še bolj grel. Zamenjajte ga z manjšim in bolj čvrstim.

Preslišite babičina svarila in zmočite lase Babičina svarila, da se v posteljo nikakor ne sme z mokro glavo, lahko ob trenutnem vročinskem valu malo preslišite. Na vzglavnik pa ne pozabite položiti brisače ali bolje – bombažne tetra pleničke.

Trik, ki so ga poznali že Egipčani Že stari Egipčani so se proti vročini bojevali tako, da so se med spanjem ovili v vlažno platno, ki jih je hladilo.

Zrak naj vedno kroži Nad posteljo ustvarite dober pretok zraka. Če oken nimate temu ustrezno postavljenih, nasproti okna postavite ventilator.

Ne zanemarite hrane in pijače Kakovost vašega spanca je odvisna tudi od tega, kaj in koliko jeste in pijete. Več manjših obrokov bo manj pregrelo vaše telo. Pijte veliko tekočine in jejte nemastno hrano, ki se hitro presnavlja.

Kako pa se vi hladite v vročih nočeh? Idejo lahko zapišete v komentarju na dnu članka.

Ne spreglejte