Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Boh

Torek,
4. 2. 2014,
11.47

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Eucerin atopijski dermatitis suha koža nega

Torek, 4. 2. 2014, 11.47

2 leti, 5 mesecev

Kako se spopadati z atopijskim dermatitisom pozimi

Tina Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zima je za ljudi, ki imajo težave z atopijskim dermatitisom, najhujše obdobje, saj suh zrak in mraz pogosto stanje samo še poslabšata. Kako se obvarovati?

Medtem ko je poletje za bolnike z atopijskim dermatitisom praviloma najbolj brezskrbno obdobje, je prav zima tista, ki jim predstavlja pravi preživitveni izziv.

Akutno poslabšanje stanja se ponavadi kaže v hudih izbruhih bolezenskega stanja na različnih predelih telesa – rdečica, izpuščaji, občutek suhe kože in srbenje so redni spremljevalci bolnikovega vsakdanjika. Poslabšanje stanja večinoma izzovejo zimske razmere – mraz in suh zrak, ki sta bolnikom največja sovražnika.

Čeprav čudežnega zdravila proti dematitisu ni, pa pogosto pomaga ali vsaj delno olajša simptome že redna nega, izbira nežnih in kakovostnih kozmetičnih izdelkov ter iskanje drugačnih koristnih ukrepov.

Osnovni ukrepi za zimske dni

Prvo pravilo nege z atopijskim dermatitisom ne glede na letni čas je hidratacija! Poiščite kremo, ki vam najbolj odgovarja, in kožo nahranite dvakrat dnevno – zjutraj in zvečer. Še posebej pomembno je vlaženje po prhi.

Prhanje: Ne prhajte se prepogosto in ne uporabljajte agresivnih detergentov za kožo. Izogibajte se vroči vodi, nekateri strokovnjaki so celo prepričani, da bi se morali bolniki z atopijskim dermatitisom prhati samo vsak drugi dan.

Vlaženje kože: Poskrbite za redno vlaženje kože z nežnimi izdelki, ki ne vsebujejo alkohola.

Vlažilec zraka: Centralno ogrevanje suši bivalne prostore, zato poskrbite za redno prezračevanje prostorov, v skrajnih primerih priporočamo tudi nakup vlažilca zraka.

Krema za mraz: Pred odhodom iz stanovanja na mraz zaščitite najbolj izpostavljene predele telesa –roke in obraz.

Naravni materiali: Izogibajte se sintetičnim oblačilom in debelim volnenim puloverjem, ki bi lahko še dodatno razdražili vašo kožo.

Praški in mehčalci: Nekateri detergenti in mehčalci lahko še dodatno spodbudijo nastanek izpuščajev, zato izbirajte bolj naravne izdelke, prijaznejše do kože.

Skrajni ukrepi: Hudo srbenje olajšajte z antihistaminiki, večje izpuščaje pa občasno namažite s kremo, ki vsebuje kortikosteroide.

Ne spreglejte