Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Ponedeljek,
30. 7. 2018,
15.29

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

1

Natisni članek

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) zaščita vročina

Ponedeljek, 30. 7. 2018, 15.29

5 let, 8 mesecev

Kako ravnati v hudi vročini

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

1

poletje, vročina | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Končno je tudi Slovenijo zajel vročinski val, ki je lahko za marsikoga neprijeten. Da bo lažje znosen in da ne bo povzročal večjih težav, upoštevajte napotke, ki jih je v primeru vročine pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Vročina lahko povzroči številne škodljive vplive na zdravje, zlasti pri občutljivejših skupinah prebivalstva. Z upoštevanjem napotkov za ravnanje v obdobju visokih temperatur, ki jih je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), lahko škodljive vplive omilimo ali preprečimo.

Pred nami je najbolj vroč teden, ki je z visokimi temperaturami prinesel tudi vročinski val, zato je treba v prihajajočih dneh ravnati previdneje. To velja predvsem za ljudi, ki jih lahko vročina najbolj prizadene: osebe, ki so dodatno izpostavljene nekaterim dejavnikom iz okolja, osebe s socialno-ekonomskimi težavami, bolnike ter starejše in otroke.

vročina vreme
Novice Vroče bo, a rekordi ne bodo padli

Rekreacijo se priporoča v zgodnjih jutranjih ali večernih urah, z dodatnim uživanjem tekočine. | Foto: Thinkstock Rekreacijo se priporoča v zgodnjih jutranjih ali večernih urah, z dodatnim uživanjem tekočine. Foto: Thinkstock

Težave, ki lahko nastanejo zaradi vročine

Predolga izpostavljenost vročini lahko povzroči različne težave in pregretje telesa. Sem spadajo kožni izpuščaji, vročinski krči, izčrpanost, omedlevica ali celo vročinska kap.

Vse to preprečimo z zmanjšano obremenitvijo telesa s toploto:

  • Umaknemo se v senco ali hladnejše prostore. "Prostore hladimo s pravilnim režimom zračenja, tako da zračimo ponoči, zgodaj zjutraj ali zvečer. Svetujemo uporabo senčil in izklop vseh električne naprave, ki jih ne potrebujemo. Sebe lahko hladimo s hladno prho ali kopeljo, z ventilatorji, a ti pomagajo samo do temperature 35 stopinj Celzija, pri višjih pa ne. Prostore učinkovito hladijo klimatske naprave," svetuje Ana Hojs z NIJZ.
  • Omejimo fizično aktivnost. V dneh, ko se lahko zaradi vročine poveča utrujenost, naj se rekreacija omeji. Predvsem gibanje na prostem, ki naj se izvaja v jutranjih ali večernih urah.
  • Uživamo lahko hrano, v manjših obrokih. "Pomembno je, da smo pozorni na varnost hrane, ki jo uživamo, saj se hrana v vročini hitreje pokvari, zato obstaja večja nevarnost zastrupitve s hrano. Pomembno je, da jo shranjujemo v hladilniku in da smo pozorni predvsem na hitro pokvarljiva živila."
  • Uživamo zadostno količino vode. Pri NIJZ svetujejo omejitev sladkanih pijač in priporočajo povečano uživanje vode pri sobni temperaturi, čeprav nismo žejni. Spijmo vsaj dva litra vode na dan, v času telesne aktivnosti pa še več.
  • Oblečemo lahkotnejša oblačila, ki dihajo. Najprimernejši so bombažni ali laneni kosi, v katerih koža lažje diha. Strokovnjaki odsvetujejo temnejše barve in pretesna oblačila.
  • Umaknemo se v ohlajene prostore. "Če smo dlje časa v vročih prostorih, se v hladne prostore umaknimo vsaj za nekaj časa. To so lahko javni prostori, nakupovalna središča, knjižnice, saj tudi nekaj ur dnevno v hladnejših prostorih pomaga pri zmanjšanju obremenitve organizma zaradi vročine."

Zaščita s kremo z visokim faktorjem je v teh dneh nujna. | Foto: Thinkstock Zaščita s kremo z visokim faktorjem je v teh dneh nujna. Foto: Thinkstock

Dodatna opozorila

Pri NIJZ strogo opozarjajo, da nikoli ne puščamo nikogar v zaprtem, parkiranem avtomobilu in v primeru pregretja bolnika umaknemo na hladno, v primeru vročinske kapi pa takoj pokličemo zdravniško pomoč.

Poudarili so tudi, da je v času vročinskega vala nanos kreme z zaščitnim faktorjem najmanj 30 nujen. Pred močnimi sončnimi žarki se zaščitimo tudi s sončnimi očali in pokrivalom.

Preberite še:

sončenje, sonce, poletje
Trendi Top 10 nasvetov za zaščito pred soncem: najbolje je, če nismo nikoli zagoreli

vročina | Foto: NIJZ Foto: NIJZ

Ne spreglejte