SiolNET. Trendi Zdravje
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako premagati strah pred zobozdravnikom?

4

termometer

 | Foto:
Strah pred zobozdravnikom je pri pacientih kar pogost, ravno zaradi tega tudi velikokrat odlašajo s pregledom ali celo trpijo ob nepotrebnih bolečinah.

"Prav zaradi strahu pogosto pridejo prepozno, zato je zdravljenje dolgotrajnejše in včasih tudi bolj boleče," nam je o strahu pred zobozdravniki povedala Anja Siegl, ki ima svojo ordinacijo v Ljubljani. "Petina pacientov ravno zaradi strahu pride prepozno in šele takrat, ko nastanejo resne težave."

Čakajo, dokler ne postane nevzdržno Predpogoj za lepe in zdrave zobe so tudi redni preventivni pregledi. Večina največkrat greši ravno pri tem, saj čaka, da se pojavijo hujši zapleti. "Nikomur ni všeč biti na zobozdravniškem stolu z odprtimi usti na milost in nemilost prepuščen zobozdravniku, vendar večina ljudi strah in neugodje premaga in zobno ordinacijo redno obiskuje," je prepričana Sieglova, ki hkrati opozarja, da ravno takšne slabe navade puščajo resne posledice za zdravje.

Postavite si novoletni cilj: obiskal bom zobozdravnika Pogosto so razlog za strah slabe izkušnje v preteklosti. Strah se tako najverjetneje razvije že pri otrocih, nanj pa lahko vplivajo tudi starši. Če se že sami bojijo zobozdravnika, otroci to nezavedno posnemajo in ta strah prevzamejo. Otrok, ki ga v zobno ordinacijo spremlja starš, ki se tudi sam boji posegov, bo občutil več bolečin, kot če starši ne bi imeli tega vpliva, zagotavlja Sieglova. Prepričana je, da morajo biti starši tudi v teh primerih vzor svojim otrokom.

Prepričana pa je tudi, da na slabe izkušnje največkrat vpliva tudi odnos zobozdravnika do pacienta. Če je odnos neoseben, zobozdravnik pa se za pacientove težave in bolečino ne zmeni, je strah še večji, tudi če zdravljenje samo bolečin ne povzroča.

Po njenih izkušnjah se strah pri pacientih lahko uspešno zmanjša, pomembno je, da se zobozdravnik svojim pacientom dovolj posveti. "Če se zobozdravnik za pacienta zavzame in si zanj vzame dovolj časa, se posveti njegovemu doživljanju in si prizadeva za brezbolečinsko delo, se strah hitro nevtralizira. Seveda je za delo s pacienti s strahom treba imeti potrpljenje, vendar se to obrestuje, saj lahko pacient takemu zobozdravniku zaupa, kar je ključno za dobro sodelovanje."

Hitro v premagovanje strahu Anja Siegl zato vsem, ki se spopadajo s strahom pred zobozdravniki, svetuje, naj poiščejo zobozdravnika, s katerim bodo lahko dolgoročno zgradili zaupljiv odnos. "Pomembno je, da pacient zaupa zobozdravniku svoje strahove in da z njim dobro sodeluje. Tako je zadovoljstvo obojestransko, saj pacienti premagajo strah in se v zobno ordinacijo vračajo z nasmehom."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin