Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 12. 2014,
15.22

Osveženo pred

5 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

cimet zdravje prazniki prazniki

Torek, 9. 12. 2014, 15.22

5 mesecev, 1 teden

Kaj cimet poleg prijetnega vonja še prinaša med prazniki?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vonj cimeta mnogi povezujejo ravno z božično-novoletnimi prazniki, ko ga uporabljamo zlasti pri pripravi sladic ali kot dodatek k pijačam. Toda cimet ima blagodejne učinke tudi na zdravje.

Poživlja krvni obtok in prebavo Dobrodošel je zlasti v hladnih dneh, ko nas rado zebe. Kitajska tradicionalna medicina ga namreč pogosto uporablja za pomoč pri poživljanju krvnega obtoka in prebave.

Poživlja zlasti periferni krvni obtok, zato je primeren predvsem za tiste, ki jih rado zebe v noge in roke. Čeprav prebavo poživlja, pa pomirja drisko in slabost ter odpravlja napihnjenost in vetrove.

Krepi delovanje inzulina Prav tako cimet upočasnjuje praznjenje želodca, zaradi česar se po obroku raven sladkorja v krvi ne dvigne naglo, kar posledično okrepi delovanje inzulina.

Pomoč pri okužbah in krvavitvah Zaradi svojih protiglivičnih, protibakterijskih, protivirusnih in antiseptičnih lastnosti je zelo učinkovit pri zdravljenju tako zunanjih kot tudi notranjih okužb. Prav tako deluje kot sredstvo za strjevanje in pomaga pri zaustavitvi krvavitev.

Lajša bolečine Zaradi evgenola v eteričnem olju cimet deluje tudi kot analgetik in tako lajša bolečine v mišicah, pri glavobolu, artritisu in zobobolu.

Poveča aktivnost možganov Že vonj po cimetu izboljša človekove kognitivne sposobnosti, če ga zaužijemo, pa se aktivnosti možganov še povečajo. Pospešuje namreč vizualno motorične reakcije in krepi koncentracijo.

Recept za vročo čokolado s cimetom

Sestavine za šest skodelic:

• dve žlici kakava v prahu • sto gramov temne čokolade • puding v prahu • dva decilitra mleka • štiri žlice sladkorja • sladka smetana • žlička cimeta

Priprava:

Čokoladni puding, kakav in sladkor zmešamo s petimi žlicami mleka, preostalega pa zavremo in nato odstavimo. Vanj vmešamo puding s kakavom, dodamo nalomljeno čokolado in znova pristavimo na štedilnik ter mešamo, dokler se ne zgosti in čokolada stopi.

Vročo čokolado nalijemo v skodelice in okrasimo s stepeno smetano ter posujemo s cimetom.

Ne spreglejte