Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 6. 2012,
10.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

zdrava prehrana

Nedelja, 3. 6. 2012, 10.46

8 let

Izgubljanje kilogramov s skrbnim načrtovanjem obrokov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ste vedeli, da na izgubo odvečnih kilogramov vpliva tudi to, kdaj zaužijete obroke?

Če želite imeti lepo postavo, morate spremeniti svoje prehranjevalne navade. Ste vedeli, da na izgubo odvečnih kilogramov vpliva tudi čas zaužitega obroka? In seveda, pomembno je tudi to, kako hrano zaužijete. Z naslednjimi nasveti lahko spodbudite večje izgorevanje maščob, hkrati pa to storite brez nenehnega občutka lakote.

Zaužijte en obrok na vsake tri do štiri ure

Večina ljudi poje le tri obroke na dan, vmes pa si mora privoščijo še kakšen manjši prigrizek. Nekateri pa raje zaužijejo štiri manjše obroke. Sami presodite, kateri način prehranjevanja vam najbolje odgovarja. Ključno je, da zaužijete en obrok na vsake tri do štiri ure, takšen način prehranjevanja pa bo zagotovo učinkovit pri izgubljanju dodatne maščobe. Občutili boste razliko, saj boste s takšnim prehranjevanjem lažje nadzorovali svoj apetit in uživali v vsakem obroku.

Zajtrk si privoščite največ eno uro po tem, ko se zbudite

Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva, zato škodite svojemu telesu, če zjutraj ne zajtrkujete. Če boste zajtrkovali največ eno uro po tem, ko vstanete, boste spodbudili metabolizem, hkrati pa preprečili, da bi čez dan pojedli več nezdrave hrane, kot bi jo sicer, če ne bi zajtrkovali. Mnoge raziskave so celo dokazale, da imajo ljudje, ki ne zajtrkujejo, težave s prekomerno telesno težo.

Ne jejte tri ure pred spanjem

Če boste jedli tik pred spanjem, se bo vaša telesna temperatura povišala, kar bo povzročilo višjo raven sladkorja v krvi in višjo raven inzulina. To pa bo vplivalo na kvaliteto vašega spanca in na izgubljanje maščob, saj je znano, da se telesna maščoba razgrajuje hitreje, če smo dobro spočiti.

Če že boste lačni pred spancem, se raje odločite za lahkoten obrok, ki vsebuje veliko beljakovin in malo ogljikovih hidratov. Tako si lahko privoščite beljakovinski napitek z jagodami in vodo ali pa solato s pečenim piščancem.

Začetek dneva z beljakovinskim obrokom

Da boste bolje nadzorovali svoj apetit, raje zaužijte ogljikove hidrate pri kosilu ali večerji, zajtrk pa naj bo pretežno sestavljen iz beljakovin. Tako lahko zjutraj zaužijete jajca ali pa beljakovinski napitek s sadjem. Zaradi takšnega obroka pa boste čez dan pojedli manj.

Obrok v 45 minutah po vadbi

Po vadbi je pomembno, da v manj kot eni uri zaužijte obrok, ki naj bo sestavljen iz čim manj maščob in čim več ogljikovih hidratov. Odločite se lahko za smoothie s pomarančnim sokom, sadjem ali beljakovinskim praškom.

Pripravite se na vadbo z utežmi

Če redno vadite z utežmi, si zapomnite, da nikakor ni priporočljivo, da takšen trening opravite na prazen želodec, saj boste potrebovali energijo, da bo vaš trening optimalen.

Osredotočite se na hrano

Med jedjo ne počnite ničesar drugega. Ko boste jedli kosilo, ob tem ne glejte televizije ali brskajte po spletu. Namesto tega se raje osredotočite na žvečenje hrane in relaksacijo med jedjo.

Ne spreglejte