Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 1. 2018,
11.46

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

zdrava prehrana Margita Vehar zelišča zelenjava

Sobota, 20. 1. 2018, 11.46

6 let, 2 meseca

Hujšanje z zelišči? Apetit lahko zmanjšate tudi s čajem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
čajne vrečke | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

Z začetkom novega leta si številni zadajo nalogo, da bodo živeli bolj zdravo in izgubili kakšen kilogram. Pri tem si lahko pomagate tudi z zelišči in začimbami.

Za nasvet, kako svoje telo po praznikih na naraven način spet spraviti v formo, smo povprašali zeliščarko Margito Vehar iz Dežele zelišč v Polhovem Gradcu. "Po praznikih priporočam več lahkih zelenjavnih juhic, predvsem so primerne bučkine, zeljne, korenčkove. Skuhajte želeno zelenjavo in jo malo bolj začinite – najboljši je kajenski poper, ki uravnava prebavo," je priporočala, "nato pa jo z mešalnikom zmešajte v kremno juho."

Za čiščenje organizma predlaga čaj iz koprive, regata, trpotca, majarona, ajde in preslice. "Sama si v tak čaj dodam še cimet, ingver in kurkumo, žličko kakovostnega hladno stiskanega olja in žličko medu. Tak čaj pospešuje prebavo, pomaga pri topljenju maščob, zmanjšuje nastajanje holesterola in sladkorja v krvi." Zelišča, ki jih priporoča, so še origano, popki breze, kamilice, šipek, sveža zelena in peteršilj.


Kako zmanjšati apetit?

zeliščni čaj | Foto: Pixabay Foto: Pixabay "Pri zaviranju apetita si lahko pomagamo s kozarcem tople vode, lahkim čajem iz koprive, regrata in preslice, ki bo tudi pospešil prebavo. Zelo učinkovit je špinačni zeleni smuti, ki vsebuje tilakoide. Ti zavirajo lakoto in pomagajo pri izgubi kilogramov. Tako boste svoje obroke zlahka tudi zmanjšali, pojedli manj in pripomogli k postopnemu krčenju želodca. Lakota bo tako manj agresivna," je predlagala Margita Vehar.

Kako ga vzbuditi?

"Žvečenje vejice peteršilja vam bo vsekakor vzbudilo željo po hrani. Pred obrokom lahko spijete tudi lahek čaj iz peteršilja in ingverja ali pa uro pred obrokom pojeste eno manjše jabolko in boste kmalu lačni."


Ne pričakujte "čudežnega" topljenja kilogramov

"Marsikje imamo tudi pozimi še kakšno zeleno zelišče," je še poudarila Veharjeva. "Sem privrženka lokalno pridelane hrane, zelišč in začimb, zato so zgoraj našteta zelišča in začimbe več ali manj lokalnega izvora. Gibanje in telovadba ob uživanju čaja pa bodo telesu povrnili energijo in poskrbeli za topljenje maščob. Nikakor pa ne pričakujmo, da bomo zgubili kilograme čez noč, če smo jih pridelali v nekaj mesecih. Imejmo se radi in bodimo strpni do sebe. Namesto sladice si privoščimo sprehod ali tek v naravi, tako bomo za svoje telo naredili največ dobrega."

Ne spreglejte