SiolNET. Trendi Zdravje
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Edina razvada, ki pomaga shujšati (video)

3

termometer

Ko govorimo o hujšanju, običajno omenjamo navade, ki niso ravno priljubljene: redni treningi, zmerna prehrana, manj slastnih prigrizkov. Obstaja pa razvada, ki vam pri hujšanju celo koristi.

Miha Geršič, s katerim vsak teden z novim videovodnikom iščemo zdravo pot do popolne postave, nas tokrat sprašuje: "Si predstavljate, da bi vas nekdo vprašal po vaših najljubših razvadah in bi vam zagotovil, da ena od teh lahko pospeši vašo preobrazbo? Ne verjamete, da je to mogoče?"

Pa je, pravi Miha. Ta razvada je spanje.

Občutki, ko se zjutraj zbudimo iz mirnega spanca, so res fantastični. Telo je polno energije in pripravljeni smo, da se spopademo z novimi izzivi. Ob tem pa kakovosten spanec zagotavlja tudi hitrejšo telesno preobrazbo – ob redni telovadbi in zdravi prehrani.

Zaspani in brez energije? Čokoladica vas ne bo predramila. Ljudje, ki spijo premalo, pogosto začutijo pomanjkanje energije. In kaj se zgodi takrat? Želja po dodatni energiji je tako huda, da jo rešujejo s hitrim in kaloričnim obrokom. To so lahko čokoladice in druge sladkarije, nezdravi prigrizki, hitra hrana ...

Posledično se v našem organizmu začnejo kopičiti maščobne obloge, ki pa negativno vplivajo tako na naše počutje kot tudi samozavest. Poleg tega se upočasni tudi naša presnova, ta pa je še kako pomembna za uspešno telesno preobrazbo.

Ob pomanjkanju energije in počasni presnovi se v ozadju skriva še tretja past. Hormon grelin ali "lačni hormon", kot ga imenujejo nekateri, je tisti, ki organizmu sporoča, kdaj smo lačni. Pri posameznikih, ki si ne privoščijo dovolj kakovostnega spanca, je raven lačnega hormona precej višja.

Nasvet: noč namenite sedem- ali osemurnemu spancu Miha predlaga, da pripravimo natančen urnik, pravočasno opravimo vse obveznosti, ki nas čakajo tisti dan, noč pa namenimo mirnemu in kakovostnemu spancu. Priporočljivo je, da spimo od sedem do osem ur dnevno. S to preprosto navado se bomo izognili nezdravim obrokom, počasnemu metabolizmu in pomanjkanju energije.

Izgovor, da je naš urnik prenatrpan, pri tem ne pride v poštev. Dan ima 24 ur, če jih osem namenimo spanju, eno uro pa treningu, nam še vedno ostane celih 15 ur za preostale "obveznosti", pa naj bodo to služba, študij, družina ali prijatelji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin