Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 7. 2014,
10.00

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

prebava napihnjenost zdrava prehrana

Sreda, 2. 7. 2014, 10.00

7 let, 12 mesecev

Deset živil za bolj urejeno prebavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Napihnjenost je nadloga, ki nas lahko fizično izmuči, trpi pa lahko tudi naša samopodoba. Povzroča jo tudi nepravilna prehrana, prav z določenimi živili pa jo lahko umirimo.

Prebavne težave in napihnjenost so pogosto rezultat nepravilne prehrane. Dandanes pogosto uživamo predelano, hitro hrano s premalo vlakninami. Jemo v naglici, posegamo po gaziranih in umetno sladkanih pijačah.

Za urejeno prebavo brez neprijetne napihnjenosti in vetrov moramo urediti svoj jedilnik ter si za redne in zdrave obroke vzeti dovolj časa. Izbirati moramo živila, ki so bogata z vlakninami, minerali in vitamini, izogibati pa se preprostim ogljikovim hidratom. Hrana mora biti raznovrstna, na jedilnik pa je treba vključiti tudi kakšno od naslednjih desetih živil, ki bodo pregnala prebavne težave.

1. Topla voda z limoninim sokom Če iščete preprosto navado, s katero boste že navsezgodaj pognali tekočino, z njo pa strupe iz telesa, je kozarec tole vode z limoninim sokom kot nalašč. Limone so nežno naravno odvajalo, z njimi pa lahko uravnamo tudi raven soli v svojem telesu.

2. Zelena Če vas muči napihnjenost, je bolje uživati kuhano zelenjavo namesto surove, saj je tako lažje prebavljiva. Enako je tudi z zeleno, ki sicer vsebuje snovi, ki odvajajo vodo iz telesa. Surovo zeleno lahko vključite v svoje smutije, če imate sokovnik, pa iz nje pripravite sok.

3. Lubenica Lubenica vsebuje kar 92 odstotkov vode, ki je najboljše in najbolj preprosto "zdravilo" zoper napihnjenost. Je naravno odvajalo in odličen vir kalija.

4. Rožmarin Rožmarin ima v ljudskem zdravilstvu posebno vlogo. Rožmarinovi poparki blažijo krče, bolečine v mišicah in celo plešavost, lajšajo pa tudi prebavne motnje. Privoščite si torej skodelico rožmarinovega čaja.

5. Stročnice Naj vas stročnice na našem seznamu ne začudijo preveč. Če jih uživamo le kdaj pa kdaj, lahko res povzročijo napihnjenost, če pa jih redno uvrščamo na svoj jedilnik, se bo naše telo navadilo nanje. Stročnice, predvsem leča in beli fižol, so bogate z vlakninami in kalijem, estrogenom in proteini, zato lahko z njimi uspešno preženemo tudi napihnjenost, povezano z menstruacijo.

6. Riž Nekateri ogljikovi hidrati so lahko slabo prebavljivi, zato zastajajo v našem telesu ter povzročajo vetrove in napihnjenost. Riž in riževa moka sta zato odlična nadomestka izdelkov iz bele moke, krompirja, koruze in kosmičev.

7. Probiotični jogurt Probiotični jogurti in napitki vsebujejo bakterije, ki so dobre za naše telo, spodbujajo prebavo in uravnavajo črevesno floro. Pri izbiri jogurtov pa bodite zelo pozorni in preberite etiketo, saj ima veliko jogurtov dodan sladkor. Izberite kar se da naraven jogurt brez dodatkov, za boljši okus pa mu lahko sami dodate narezano sadje ali kosmiče.

8. Banane Za napihnjenost in vetrove je pogost vzrok tudi natrij, ki ga je veliko v predelani hrani, hrani iz pločevink in vnaprej pripravljenih jedeh, ki jih lahko kupimo v trgovinah. Natrij nase veže vodo in jo zadržuje v telesu, ravno nasprotno pa deluje kalij. S pravilnim razmerjem natrija in kalija uravnavamo tudi vodo v telesu, zato so banane, bogate s kalijem, kot nalašč za nasiten zajtrk ali malico brez neprijetnih posledic.

9. Papaja Ta tropski sadež s skoraj kremasto mlečno strukturo vsebuje proteolitični encim, ki spodbuja prebavo. Čeprav pri nas papajo težko dobimo, izkoristite priložnost, če jo zagledate pri sadjarju. Zmešate jo lahko v osvežilen smuti ali jeste kot melono.

10. Kumare Kumare vsebujejo veliko vode in vlaknin, spodbujajo odvajanje vode in strupov iz telesa.

Ne spreglejte