SiolNET. Trendi Zdravje
Vsebino omogoča Vzajemna

Foto: Thinkstock

  • Messenger
  • Messenger

Zobni vsadek: navodila za uporabo

Vsebino omogoča Vzajemna

Foto: Thinkstock

Ko manjkajoči zob uspešno nadomestimo z zobnim vsadkom, si končno lahko oddahnemo – življenje z implantatom močno izboljša kakovost življenja. Vendar le pod pogojem, da poskrbimo za temeljito čiščenje zoba in tkiva okrog njega.

zobje

Izgubo posameznega zoba lahko izjemno uspešno nadomestimo z zobnim vsadkom, ki ne potrebuje opore sosednjih zob. Postopek je postal tako izpopolnjen, da je med pacienti, ki so izgubili posamezen zob, že široko razširjen.

Z zobnim implantatom nadomestimo zobno korenino, narejen pa je iz titana in predstavlja osnovo za fiksni ali snemljivi nadomestni zob. Zobni vsadki ali implantati so lahko nosilec za zobne krone, zobni mostiček ali pa opora za celotno zobno protezo.

zobje implantant zobar zdravje Implantat omogoča polno funkcionalnost zobovja, hkrati pa tudi varuje čeljustno kost in sosednje zobe, saj z njim lahko nemoteno žvečimo in tako ni strahu za zmanjšanje gostote čeljustne kosti. Ne nazadnje se implantata skoraj ne razlikuje od naravnega zoba.

Čeprav lahko pacient zobne vsadke dobi ne glede na starost, pa obstajajo določene omejitve. Zobozdravnik mora upoštevati spremljajoče bolezni pacienta, stanje zob in druge dejavnike tveganja. Preden se odločimo za zobni vsadek, moramo skupaj z zobozdravnikom narediti načrt zdravljenja in opredeliti materiale, ki jih bodo uporabili pri zdravljenju, ter stroške posega.

Implantati in zavarovanje

zobozdravnik ambulanta zobje zdravje Življenjska doba zobnoprotetičnih nadomestkov je odvisna od izbranih materialov, kakovosti izdelave vsadka in dobre ustne higiene ter rednih pregledov pri zobozdravniku in zobnem higieniku. Pri res dobri izvedbi in skrbi za zobe je po desetih letih lahko aktivnih še 90 odstotkov implantatov.

Trajnostna doba prevlek, kron in mostičkov, do katerih smo upravičeni na podlagi obveznega zdravstvenega zavarovanja, znaša sedem let, garancijska doba zanje pa znaša eno leto. Trajnostna doba zobozdravstvenih storitev in pripomočkov teče od dneva opravljene storitve. Od tega dne do izteka garancijske dobe je izvajalec dolžan opraviti vsa morebitna potrebna popravila na svoj račun. Po izteku garancijske dobe stroške zamenjave in popravila krije zavod.

Zavarovana oseba ima po izteku trajnostne dobe pravico do novega pripomočka, če je prejšnji zaradi anatomskih ali funkcionalnih sprememb postal neuporaben ali pa ga ni mogoče popraviti oz. prilagoditi. Po drugi strani pa nima pravice zahtevati novega pripomočka, čeprav je njegova trajnostna doba potekla, če je pripomoček po mnenju pooblaščenega zdravnika še vedno funkcionalno ustrezen.

Ključna temeljita nega zobnega vsadka

Umivanje zob Foto: Thinkstock

Zavedati se moramo, da implantat zahteva izjemno temeljito higieno, ne glede na to, da gre za umetni zob. Zanj moramo skrbeti tako kot za naravne zobe, z vsemi pripomočki, ki jih uporabljamo tudi sicer.

Nujna je uporaba mehke zobne ščetke, medzobne ščetke za implantate in nitke. Vsa težko dosegljiva mesta moramo temeljiti čistiti, da se dlesni in tkiva ne bi vnela ob umetni korenini.

Posebej skrbno moramo očistiti prostor med vsadkom in dlesnijo, da ne bo prav tam nastalo leglo bakterij, ki bi lahko povzročile odstopanje in posledično vnetje dlesni.

Od vsakdanje zobne higiene je odvisna življenjska doba zobnega vsadka. Okrog vsadka se zobne obloge namreč veliko hitreje nabirajo, zato je higiena še toliko pomembnejša.

Za trajen uspeh so nujni tudi kontrolni pregledi na pol leta. Preden se odločimo za zobni vsadek, se moramo obvezati, da pri higieni ne bomo popustili niti za milimeter. Le tako bomo res lahko polno uživali z novim nasmehom.

Kaj prinaša zavarovanje Dental?

Vedno več ljudi se odloča za posebno zavarovanje Dental, ki krije tudi storitve primarnega zobozdravstva brez čakalnih dob.

zobozdravnik ambulanta zobje zdravje Za sklenitev zavarovanja predhodno ni potreben zobozdravstveni pregled, zavarujejo se lahko vsi, stari več kot 18 let, ne glede na obstoječe zobozdravstveno stanje.

Z novim specializiranim zobozdravstvenim zavarovanjem Dental si za samo 4,99 evra na mesec zagotovite:

  • strokovno obravnavo v sodobni zasebni zobozdravstveni kliniki,
  • kakovostne storitve brez čakanja,
  • brezplačen letni pregled zob z ortopanom,
  • popuste na zobozdravstvene storitve in material iz rednega cenika,
  • izplačilo zavarovalne vsote v primeru raka ustne votline v višini pet tisoč evrov.

Vsakih pet let boste imeli tudi pravico do kritja stroškov zobozdravstvenih storitev v višini 150 evrov.

Ne zamudite priložnosti in sklenite zavarovanje Dental še pred koncem junija 2017, saj boste tako prihranili tudi pri premiji za prvo leto, in to kar 30 odstotkov.

Ponudba velja za vse, ki ste bili člani Vzajemne na dan 31. 12. 2016, popust pa lahko izkoristite v poslovaln vzajemna icah Vzajemne.

Kako deluje zavarovanje Dental?

Pri težavah z zobmi pokličete asistenčni center Vzajemne na 080 20 60, kjer vam posredujejo informacije o želeni storitvi. V 24 urah vas pokliče pogodbeni izvajalec Vzajemne, s katerim se dogovorite za prvi obisk.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin