Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 4. 2014,
10.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

banana zdravje bolezen sladkor moč energija

Nedelja, 6. 4. 2014, 10.53

8 let

Čudežna zdravilna moč preproste banane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
No, to pa zna biti zanimivo. Banana, sadež, ki nas vedno znova prevzame in katerega okus ima rad skoraj vsak, je odgovor na številne zdravstvene težave in bolezni.

Raziskave so pokazale, da banane vsebujejo kar tri naravne sladkorje in da dve banani zagotovita telesu dovolj energije za 90 minut. Banana je torej vir takojšnje, močne in zdrave energije in ne čudi, da svetovno priznani športniki prisegajo na banano kot na sadež številka ena. A energija ni vse, kar dobimo pri banani: banana nas ohranja v dobri telesni kondiciji in nam pomaga izgubljati kilograme. Obenem pa banana čudežno pomaga tudi pri številnih boleznih in bolezenskih znakih.

Banana je resnični čudežni rešitelj zdravstvenih težav. V primerjavi z jabolkom vsebuje štirikrat več beljakovin, dvakrat več ogljikovih hidratov, trikrat več fosforja, petkrat več vitamin A in železa, dvakrat več vitaminov in mineralov. Zatorej: banana na dan odžene zdravnika stran.

Potrtost Med ljudmi, ki trpijo zaradi kronične potrtosti, je banana neke vrste sadež, ki rešuje težave. Banana namreč vsebuje življenjsko pomembno aminokislino triptofan, ki je naš organizem ne proizvaja sam. Triptofan je naravni relaksant, ki nam pomaga v boju proti nespečnosti, obenem pa je osnova za nastanek seratonina, za katerega je znano, da nas osrečuje in sprošča.¸

PMS Če se želite med, saj vemo, ženske trdite, da smo si to izmislili moški, obdobjem pred menstruacijo počutiti bolje, potem pojejte dve banani na dan. Banana je bogat vir vitamina B6, ki uravnava raven glukoze v krvi. Prav neravnovesje glukoze v krvi pa povzroča slabo voljo.

Slabokrvnost Banane vsebujejo veliko železa, ki spodbuja nastanek hemoglobina v krvi. Uživanje banan zmanjšuje možnost slabokrvnosti.

Krvni tlak Banana, ta preprosto zanimiv tropski sadež, vsebuje izredno visoko koncentracijo kalija, obenem pa ima zelo majhno vsebnost soli. Odlično za borbo proti visokemu pritisku, v ZDA so celo uvoznikom banan edinim dovolili, da v reklamne namene uporabljajo tudi informacijo, da banana znižuje krvni tlak.

Moč možganov Dvesto študentov iz Velike Britanije je pomagalo pri raziskavi, ki je dokazala, da uživanje banane za zajtrk, malico in kosilo poveča aktivnost možganov. In kako učinkujejo banane? Hranljivost banan poveča delovanje možganskih celic, ki tako hitreje prenašajo informacije.

Zaprtost Banane so polne vlaknin in z dieto, osnovano na bananah, si lahko vsak posameznik hitro uredi prebavo brez uporabe zdravil. Seveda se morate pri večjih zapletih obvezno posvetovati z zdravnikom.

Zgaga Banane vsebujejo naravni uničevalec kisline v telesu. Če vas peče zgaga ali če pogosto trpite zaradi te nevšečnosti, si privoščite vsaj dve banani na dan.

Jutranja slabost Drage dame, če trpite za jutranjo slabostjo, ste verjetno noseče. Čestitamo! A da bi pregnali nevšečnost, ki se vam je pripetila, predlagamo, da med obroki zaužijete po eno do dve banani. Vaša jutra bodo spet mirnejša.

Piki komarjev Preden posežete po kremi proti pikom komarjev, preizkusite staro metodo in vtirajte bananin olupek z notranje strani na obolelo mesto. Večina ljudi je preprosto navdušena nad učinkom, saj pik več ne srbi, opazno se zmanjša rdečica.

Maček Eden od najhitrejših načinov, kako pregnati mačka, ki ga dobimo zaradi, no, saj veste, česa, je pitje bananinega mlečnega šejka, ki ga osladkamo z medom. Banana pomiri želodec, med pa pomaga uravnati krvni sladkor.

Ne spreglejte