Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 3. 2013,
10.12

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

sladkor maščobe hujšanje ribe olivno olje avokado

Nedelja, 3. 3. 2013, 10.12

4 leta, 5 mesecev

Če želite shujšati, jejte maščobe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kljub stereotipnemu prepričanju, da so maščobe v prehrani glavni krivec za debelost, pa vse maščobe niso slabe. Nekatere vam lahko celo pomagajo shujšati.

Maščobe so, tako kot voda, vitamini, minerali, beljakovine in ogljikovi hidrati, pomembno hranilo telesa. Pravzaprav se nekateri vitamini sploh ne morejo raztopiti brez maščobe, zato so nujno potrebne za normalno celično delovanje v telesu. Če maščobe načrtno vključite v dieto, pa lahko prispevajo tudi k vzdrževanju zdrave telesne teže in spodbudijo izgorevanje maščobnih oblog. Pomembno je le, da izberete prave, t. i. dobre maščobe.

Problematičen je sladkor, ne maščobe

Glavni vzrok svetovne epidemije debelosti je nezdrava prehrana, ki vsebuje prevelike količine slabih maščob in rafiniranih ogljikovih hidratov (sladkarije, gazirane pijače, slani prigrizki ipd.).

Pridobivanje in tudi izguba telesne teže sta namreč posledica nihanja sladkorja v krvi, saj tovrstna hrana povzroči, da se raven sladkorja v krvi hitro dvigne in spusti. Ker se ta postopek ponovi večkrat vsak dan, inzulin ne zmore več učinkovito odplavljati presežka sladkorja iz krvi po vsakem obroku, zato sladkor ostaja v krvnem obtoku, telo pa to pretvori v nalaganje maščobnih oblog. To je tisto, kar povzroča povečanje telesne teže in lahko vodi celo v sladkorno bolezen in bolezni srca.

Z zdravimi maščobami do bolj vitkega pasu

Spreminjanje načina razmišljanja o maščobah je pomemben prvi korak k boljšemu zdravju in naravnemu procesu hujšanja. Niso vse maščobe tiste, ki redijo. Maščobe telesu zagotavljajo energijo in nas nasitijo za dalj časa ter pomagajo telesu absorbirati hranila. Še bolje pa je, da pomagajo telesu izgorevati maščobne zaloge in posledično shujšati.

V nedavni raziskavi so ugotovili marsikaj zanimivega, ko so preučevali vpliv maščobe v prehrani na hujšanje v dveh skupinah udeležencev s prekomerno telesno težo. Obe skupini sta jedli hrano z enakim številom kalorij, pri čemer je prva skupina zaužila le 18 odstotkov maščob, druga skupina pa bistveno več, saj so v prehrano vključili mandlje in so nenasičene maščobe predstavljale 39 odstotkov vnešenih kalorij.

Po šestih mesecih so pri skupini, ki je uživala več maščob, zabeležili 62 odstotkov večje zmanjšanje indeksa telesne mase in zmanjšanje obsega pasu v primerjavi z drugo skupino, ki je uživala manj maščob. Ti so namreč zaužili več ogljikovih hidratov, kar je povzročilo več sladkorja v krvi, to pa je bila ovira za njihov uspeh pri hujšanju, medtem ko je skupini z višjim vnosom zdravih maščob uspelo zmanjšati maščobne obloge kljub dejstvu, da sta obe skupini pojedli enako število kalorij.

Dobre maščobe tretjina zaužitih kalorij

Rezultati te študije poudarjajo pomen vključevanja koristnih maščob v prehrano, če želite shujšati. Izberite nenasičene maščobe iz naravnih virov hrane, kot so ribe, semena, oreški, listnata zelenjava, avokado in olivno olje.

Strokovnjaki svetujejo, naj pri dieti približno tretjina kalorij, ki jih dnevno zaužijemo, izvira iz dobrih maščob. Tako si lahko naslednjič pri pripravi obroka solato brez slabe vesti izdatno začinite z olivnim oljem.

Ne spreglejte