Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 11. 2013,
14.00

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

sladkorna bolezen Ana Klašnja diabetes

Torek, 12. 11. 2013, 14.00

2 leti, 7 mesecev

Brezsladkorna vila daje voljo in moč za uspeh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Trubarjevi hiši literature so danes predstavili knjigo Brezsladkorna vila avtorice Zippore Karz.

Zippora Karz, balerina, ki je kljub boju z diabetesom svojo življenjsko zgodbo ustvarila na konicah prstov, je napisala eno najbolj branih knjig na zemeljski obli. Zgodba, ki opisuje njene spomine, od tistih, ko je zapustila svoj dom, do tistih, ko je začela plesati najbolj vidne vloge, obenem pa zanemarila svoje zdravje, je ganljiva pripoved mlade ženske, ki je kljub težki bolezni uspela v tistem, kar najbolj obožuje – ples. Knjiga je tako v osnovi pripoved o diabetesu, inzulinskih injekcijah, krvnemu sladkorju in dieti, po drugi strani pa zgodba o življenju, ki je kljub bolezni lahko polno uspehov in doseženih ciljev.

Med povabljenimi na predstavitev knjige so bili tudi znani slovenski obrazi: zdravnik Iztok Štotl, balerina Ana Klašnja, igralec Matjaž Javšnik in mis Earth Slovenije 2013 Nina Kos. Tako Matjaž kot Nina sta sladkorna bolnika, ki se dnevno spopadata s svojo boleznijo. "Še ena v vrsti grenko-sladkih usod, kjer lahko postaneš zmagovalec v trenutku, ko bolezni ne dojemaš kot oviro, ampak svetilnik, ki ti pokaže pot v temi. Tako pri baletu kot v realnem življenju je vse v ravnovesju, pa naj stojiš trdno na tleh, na konicah prstov ali pa le lebdiš. Ko se sprijazniš z dejstvom, da si ranljiv, postane življenje en sam sladkorček – v pozitivnem smislu," o svoji bolezni, ki jo je znal obrniti sebi v prid, razmišlja Javšnik.

"Diagnoza diabetes Tip 1 oziroma življenje z inzulinom je za vsakogar, ki se sreča s takšno življenjsko izkušnjo, najprej velik šok. Sledi soočenje z resnico in spoznanje, da lahko kljub popolnoma spremenjenim življenjskim navadam živimo srečno, polno in zdravo življenje, hkrati pa izpolnjujemo tudi svoje zastavljene življenjske cilje. Meni osebno je diagnoza pri 21 letih življenje obrnila na glavo, toda danes lahko z veseljem rečem, da živim veliko bolje kot pred tem težkim spoznanjem. Seveda so za to potrebni disciplina, zavedanje resnosti diagnoze, zdravo življenje, osebnostna rast in veliko ljubezni. Vsem mladim, ki jim je oziroma jim bo življenje prineslo to izkušnjo, želim, da čim prej spoznajo, da s tem ni konec sveta, temveč se nadaljuje življenje, ki je lahko enako prejšnjemu ali celo boljše. Tudi sama sem pol leta po diagnozi osvojila lepotno krono enega najprestižnejših lepotnih tekmovanj na svetu," pa je povedala misica Nina Kos.

Ne spreglejte