Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 1. 2014,
10.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Medex ekologija izobraževanje

Petek, 31. 1. 2014, 10.57

8 let

27.617 otrok za čebele in okolje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Medexovem izobraževalnem eko projektu za ohranjanje smrek je sodelovalo 27.617 otrok. Z natečajem želijo najmlajše naučiti odgovornosti do čebel in okolja.

Čebele so čudež narave, na planetu pa živijo precej dlje od človeka. So kot lepilo, ki drži skupaj agrokulturni obstoj. Svet se po morebitnem izumrtju čebel ne bi ustavil, bil pa bi osiromašen. Čebele so najobčutljivejše tipalo dogajanja tam zunaj, zato moramo biti nanje še posebej pozorni.

Na svojo čebelo, kranjsko sivko, edino v Evropski uniji zaščiteno avtohtono čebeljo vrsto, smo v Sloveniji lahko zelo ponosni. Marljiva nabiralka in pridelovalka zakladov čebeljega panja je tudi nepogrešljiva opraševalka, zato je njen obstoj za naše preživetje ključnega pomena. To, kar mi danes sejemo, bodo naši zanamci želi.

To so bila ključna vodila, da so v Medexu pripravili izobraževalni eko projekt, h kateremu so povabili vrtce in prvo triado osnovnih šol ter tako že najmlajše poskušali naučiti odgovornosti do čebel in okolja. Otroci so s pomočjo mentorjev okraševali ekološke smrečice, pri tem pa uporabili čim več naravnega materiala ali materiale, ki so jih reciklirali in ponovno uporabili.

Na natečaj se je prijavilo 1.433 skupin, pri okraševanju je sodelovalo 27.617 otrok, 1.433 mentorjev in 392 somentorjev. Tričlansko komisijo, ki je končna dela ocenjevala, so sestavljali predsednica komisije Romana Kranjčan, predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč in vodja marketinga v Medexu Maja Ambrož. Oceniti so morali kar 1.083 končnih izdelkov.

Čeprav bi si prvo nagrado zaslužile prav vse okrašene eko smreke, je komisija vendarle morala izbrati 50 finalistov, ki so jih nato objavili na Medexovi strani na Facebooku. Všečkanje fotografij pa je odločalo o 15 superfinalistih ter tudi o treh najboljših eko smrekah v kategoriji čebelarskih krožkov in v kategoriji osnovnih šol (prva triada) in vrtcev.

Medexov EKO natečaj je gotovo ohranili vsaj nekaj smrek, na katerih se bodo spomladi spet pasle čebele. Izjemen vseslovenski izobraževalni projekt pa že kliče po nadgradnji jeseni 2014.

Ne spreglejte