Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 4. 2014,
8.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Korčula otok Marko Polo oddih morje Benetke

Četrtek, 24. 4. 2014, 8.03

8 let

Korčula: otok, kjer se je rodil Marko Polo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Otok Korčula, šesti največji jadranski otok, ima bogato in zanimivo zgodovino. Med drugim je otok tesno povezan z legendarnim popotnikom in raziskovalcem Markom Polom.

Korčula je bila naseljena že v prazgodovini, najstarejše najdbe na otoku segajo v staro kameno dobo, po legendi pa je otok naselil trojanski junak Antenor, ustanovitelj Padove, že v 12. stoletju pred našim štetjem. Korčula je bila v preteklosti pod številnimi vladavinami: bila je grška, ilirska in rimska kolonija, v 10. stoletju je postala del Neretvanske kneževine, za zgodovino otoka pa je bila najpomembnejša prav družina Polo. Zgodovinarji se sicer o tem še prerekajo, a vseeno, Korčula naj bi bila rojstni kraj velikega popotnika in raziskovalca Marka Pola, ki naj bi se na Korčuli rodil leta 1254.

Ulica in del mesta po zapisih, ki obstajajo še danes, namreč povsem ustrezata kraju, kjer naj bi bil Marko Polo rojen, v ulici je še danes hiša Marka Pola, znano pa je, da sta bila otok in družina Polo tesno povezana. Družina Polo je bila na Korčuli vedno zelo spoštovana, saj je v preteklosti otoku dala številne graditelje ladij, zidarje, kiparje, klesarje, duhovnike in notarje. Markov oče Nikola in stric Mate sta celo ustanovila tržnico, Polovi pa so bili varuhi mestnega obzidja v mestu Korčula.

Za izkušena trgovca, kot sta bila Mate in Nikola, preboj v Azijo ni bil sanjavi cilj. Imela sta svoj trgovski center v tedanjem Konstantinoplu, kjer je trgovalo veliko ljudi s Korčule, uspešno sta trgovala tudi s Perzijci, poznala sta poti do sibirskih trgovcev s krznom, ustanovila sta trgovsko navezo s Tatari in kitajskim vladarjem Kublaj Khanom. Svoja potovanja sta začela, še preden se je rodil Marko, ki je ideje svojega očeta razvil v nepričakovane smeri, poznan pa je postal po svojih zapisih o potovanjih po Kitajski.

Prav Polova potovanja so prispevala k temu, da je Marko Polo postal osebni zaupnik kitajskega Kublaj Khana ter ostal na Kitajskem in pri Khanu služboval polnih sedemnajst let. V tem času je prepotoval celotno Azijo, prišel celo do današnjega Mjanmara in Vietnama. Potovanja, ki jih je Marko Polo opisal svojemu sojetniku (Pola so vrgli v temnico potem, ko so ga ujeli v bojih pred Korčulo) so pristala v knjigi, ki danes velja za tretjo najbolj brano knjigo na svetu po Bibliji in Koranu. Potovanja Marka Pola so navdihnila številne velike raziskovalce in osvajalce, najbolj znan med njimi je Krištof Kolumb. Polo je umrl leta 1324 po dolgotrajni bolezni.

Tudi danes so na Korčuli povsod vidne sledi družine Polo. Med sprehodom po mestu je mogoče opaziti duh tega starega, močnega, nekoč bogatega otoka, na katerem so prebivalci uživali v svoji svobodi, kot danes tisti, ki se odpravijo na Korčulo na oddih. Korčula ima namreč nešteto zanimivih dogodkov, kulturno ponudbo na vsakem koraku, ponuja kulinarične in etnološke užitke, ogledati si je mogoče starodavne vinograde, med največje prednosti otoka pa domačini, skupaj jih je dobrih 16 tisoč, štejejo neokrnjeno morsko floro in favno ter čisto morje, ki naj bi prav okoli Korčule in Pelješca imelo celo terapevtske lastnosti.

O Korčuli pa vam ni treba le brati - Planet Siol.net vas tja odpelje zastonj! Več:

Ne spreglejte