Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 5. 2024,
14.28

Osveženo pred

2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

knjige branje Telekom Slovenije Bralna značka

Sreda, 15. 5. 2024, 14.28

2 tedna

Zlati bralke in bralci tokrat s knjigo Mali črv Oto in druga golazen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Bralna značka 2024 | Po besedah likovne urednice pri založbi Mladinska knjiga Tanje Komadina avtor knjige Mali črv Oto in druga golazen Tomaž Lavrič slovi kot "izjemen stripar in risarski kameleon". | Foto Ana Kovač

Po besedah likovne urednice pri založbi Mladinska knjiga Tanje Komadina avtor knjige Mali črv Oto in druga golazen Tomaž Lavrič slovi kot "izjemen stripar in risarski kameleon".

Foto: Ana Kovač

Društvo Bralna značka Slovenije - Zveza prijateljev mladine Slovenije je v knjigarni Konzorcij predstavilo letošnjo darilno knjigo zbirke Zlata bralka, zlati bralec z naslovom Mali črv Oto in druga golazen Lovra Matiča z ilustracijami Tomaža Lavriča. Društvo je v sklopu projekta osnovnošolcem podarilo že 349.500 knjig.

Podpredsednik društva Slavko Pregl je na novinarski konferenci povedal, da projekt Zlata bralka, zlati bralec traja že 21 let. Veseli ga, da lahko osnovnošolce, ki redno berejo, tudi tokrat nagradijo ob koncu šolskega leta.

Poudaril je, da na ta način "mečemo seme, ki bo rodilo pri bralcih vse življenje". Po njegovih besedah porast digitalne tehnologije ne predstavlja prevelike nevarnosti pri spodbujanju branja, saj je ravno "digitalna tehnologija žlica do tega, da zajemaš pamet iz pravih loncev, kar pomeni, da vsa digitalna tehnologija vodi v branje pravih knjig".

Šajnovičeva: Knjige in digitalna tehnologija imajo veliko vzporednic

Direktorica Razvoja poslovanja pri Telekomu Slovenije, ki ves čas podpira projekt, Katja Šajnovič je povedala, da imajo "knjige in digitalna tehnologija veliko vzporednic". Meni, da "odpirajo vrata v druge svetove, nova znanja in omogočajo dostop do različnih informacij, zgodb, ljudi in krajev".

Bralna značka Slovenije 2024 | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Po besedah likovne urednice pri založbi Mladinska knjiga Tanje Komadina avtor knjige Mali črv Oto in druga golazen Tomaž Lavrič slovi kot "izjemen stripar in risarski kameleon". "Enim bodo pesmice všeč, ker so zanimive, poučne in se lepo rimajo, drugim pa zato, ker so kratke in hecne," je povedala o poeziji v knjigi.

Na današnji novinarski konferenci so spregovorili tudi članica programskega odbora društva Metka Kostanjevec, trije zlati bralci in bralka z Osnovne šole Fram pri Mariboru in njihova mentorica Simona Napast.

Kostanjevčevo veseli, da je "bralna značka letos izbrala knjigo, ki prinaša poezijo s humorjem". Po njenih besedah je humor "pomembna komponenta literature, saj nagovori mlade bralce v svetu, ki je lahko precej turbulenten". Meni, da je za osnovnošolce "humor lahko pripomoček, s katerim zmorejo skakati z ene ovire na drugo".

Bralna značka Slovenije 2024 | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Bralna značka Slovenije 2024 | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Knjižna zbirka Zlata bralka, zlati bralec je najdlje trajajoča vseslovenska knjižna darilna akcija. Poleg zbirke je Društvo Bralna značka Slovenije - Zveza prijateljev mladine Slovenije skupno razdelilo že 738.500 knjig.

Telekom Slovenije
Novice Skupina Telekom v prvem četrtletju s skoraj polovico višjim dobičkom
Telekom Slovenije
Novice Telekom Slovenije prejel nagrado za najbolj varno podjetje
Na zabavi ob izidu knjige je bil tudi predsednik vlade dr. Robert Golob s partnerico Tino Gaber
Novice Andreja Jernejčič je izdala sedmo knjigo
Belo se pere na devetdeset
Trendi Začeli so snemati film Belo se pere na devetdeset

 

Ne spreglejte