Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 10. 2024,
13.13

Osveženo pred

2 uri, 51 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Natisni članek

Hrvaška influencer

Četrtek, 10. 10. 2024, 13.13

2 uri, 51 minut

Prvi influencer v zgodovini je bil – Hrvat? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,07
Mikulec kip | Foto Josip Mikacic/PIXSELL

Foto: Josip Mikacic/PIXSELL

V hrvaškem Zagorju so svečano predstavili kip, posvečen Josipu Franju Mikulcu, svetovnemu popotniku, ki so ga oklicali za prvega influencerja v zgodovini.

V kraju Oroslavje v hrvaškem Zagorju so odkrili kip Josipa Franca Mikulca, leta 1878 rojenega svetovnega popotnika, ki je slovel pod vzdevkom Joža Putnik (potnik, op. p.). Kip so mu posvetili kot "prvemu influencerju v zgodovini", ta naziv pa si je prislužil, ker je med svojimi popotovanji po svetu zbral kar 30 tisoč avtogramov bogatih in slavnih osebnosti, poroča hrvaški portal Index.hr.

Poglejte:

Mikulec se je rodil v kraju Krušljevo Selo. Leta 1905, ko je imel 27 let, se je odpravil na pot okoli sveta. Različni viri navajajo različne poti, ki naj bi jih ubral, vsi pa se strinjajo, da je kmalu pripotoval v Združene države Amerike, ki jih je prekrižaril po dolgem in počez. Pri tem je v usnje vezano knjigo beležil svoje prigode, ob teh pa na srečanjih s številnimi uglednimi in znanimi osebnostmi zbiral njihove avtograme in posvetila.

Na koncu naj bi napolnil kar tri debele knjige s skupno 30 tisoč podpisi, med drugim je svoje avtograme prispevalo kar šest ameriških predsednikov: Theodore RooseveltWilliam Howard TaftWoodrow WilsonWarren HardingCalvin Coolidge in Herbert Hoover. Med podpisniki so bili tudi izumitelj Thomas Alva Edison, industrialec in filantrop Andrew Carnegie ter sloviti italijanski tenorist Enrico Caruso.

Dve od Mikulčevih knjig naj bi bili še vedno v ZDA, kjer sta v lasti nekega zbiratelja, tretjo – tisto, ki jo je imel Mikulec ob sebi, ko je umrl – pa je od popotnikovega potomca odkupil Hrvaški zgodovinski muzej.

Mikulec kip | Foto: Josip Mikacic/PIXSELL Foto: Josip Mikacic/PIXSELL

Mikulec je umrl leta 1933 v Genovi v Italiji, zato se mu je ob odkritju spomenika poklonil tudi veleposlanik Italije na Hrvaškem Paolo Trichilo, ki je poudaril, da je bil Mikulec pravi pionir trajnostnega potovanja, ker je potoval večinoma peš, bil pa naj bi tudi vegetarijanec.

Na odkritju spomenika, ki je delo akademske kiparke Adne Bakija, je bil tudi župan Zagreba Tomislav Tomašević, ki je ob tem izjavil: "Uspelo mu je dobiti podpise šestih ameriških predsednikov in velikega števila svetovno znanih znanstvenikov. Bil je družabno omrežje pred družabnimi omrežji, bil je influencer pred influencerji."

Oglejte si še:

Julie Theis
Trendi Ameriška vplivnica o Hrvaški: To je eden najlepših krajev na svetu
Korčula, Hrvaška
Trendi Znani Slovenci, ki so lastniki nepremičnin na Hrvaškem

 

Ne spreglejte