Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 3. 2015,
10.03

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Vrtnarska hiša trajnice Vrt Vrt cvetje advertorial Jerneja Jošar Matic Sever ekološko vrtnarjenje

Petek, 27. 3. 2015, 10.03

2 meseca, 1 teden

Vrtnarska hiša – oaza za ljubiteljske vrtnarje in zbiratelje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vsak ljubiteljski vrtnar si želi zasaditi vrt, ki bo uspešno premagoval vse vremenske izzive današnjega časa. Z doma vzgojenimi trajnicami in zelenjavo se mu ta želja lahko izpolni.

Lično urejen kotiček za ljubiteljske vrtnarje Vrtnarska hiša (na koncu Jurčkove ceste pri ljubljanskem nakupovalnem središču Supernova) je več kot običajno vrtnarsko središče. Prava oaza za ljubitelje vsega lepega, kar nam narava ponuja na majhnem koščku zemlje, se nam odpre takoj ob prihodu v vrtnarijo.

Najprej se po potkah, posutih s sekanci, sprehodimo mimo številnih trajnic, ki so razstavljene po lesenih mizah – te je agronom in solastnik vrtnarije Matic Sever razporedil po sklopih. Na eni mizi so trajnice, primerne za skalnjake, na drugo so postavljene trajnice, ki uspevajo na senčnih rastiščih, okrasne trave so skupaj, drugo mizo pa si delijo trajnice za suha in sončna rastišča. Vrtno pohištvo je leseno in se kar zlije z zasaditvami in okolico. Tukaj se lahko počutite kot kupec ali pa samo radovedni obiskovalec.

"Običajne vrtnarije imajo rastline kar na betonskih tleh. V naši vrtnariji sem poskrbel za posebno vzdušje, saj sem vse postavil na lesene mize, tla sem posul s sekanci, zelena kulisa v ozadju pa prispeva k naravnemu vzdušju," je svojo zeleno oazo predstavil Matic Sever, ki skupaj z Jernejo Jošar skrbi za urejanje zasaditev, vzgojo sadik, prezimovanje trajnic in svetovanje kupcem.

Oba sta izkušena in strokovno odlično podkovana agronoma, ki se redno udeležujeta mednarodnih vrtnarskih razstav in sejmov. Le tako sta lahko v koraku s časom in novimi znanji.

Doma vzgojene rastline so odpornejše

V Vrtnarski hiši sta svoje znanje in podjetji Cvetlična ter Trajnice Carniola združila dva strokovnjaka, ki ljubiteljskega vrtnarja opremita z izjemno kakovostnimi trajnicami in ekološko zelenjavo, zelišči ter ekološkimi semeni.

"Naše trajnice so vzgojene doma, tukaj so tudi prezimile. To je odlično zagotovilo, da so prilagojene našim vremenskim razmeram in da so dovolj trpežne, da bodo preživele tudi najzahtevnejša vremenska obdobja, kot je bilo na primer lansko poletje. Vseeno pa je treba upoštevati vrsto rastišča," je povedal Matic Sever, ki s kolegico Jernejo tudi svetuje strankam ob nakupu, saj si želi, da bi rastline, ki sta jih sama vzgojila, uspevale tudi v novem domu. Po naročilu pripravljata tudi zasaditvene načrte.

Vse za ekološki vrt

Njuno vodilo je, da strankam ponujata tisto, kar bi tudi sama imela na svojem vrtu. Njuna ponudba je ekološka – ponujata ekološka semena, ki jih kupujeta pri preverjenih prodajalcih, ekološke sadike zelenjave, zelišča in ekološka gnojila.

"Pri ekološkem vrtnarjenju so zelnate trajnice eden glavnih elementov, saj ne potrebujejo veliko nege. Vrtnarji, ki iščejo ekološka semena in sadike, običajno kupujejo trajnice, ki jih lahko sadijo tudi na zelenjavni vrt. Po koncu sezone jih namreč ni treba zavreči tako kot enoletnice. Trajnice in trajnostno vrtnarjenje gresta namreč z roko v roki," je povedala Jerneja Jošar, ki skrbi za zelenjavni in zeliščni del ponudbe Vrtnarske hiše. Kot opaža, se vedno več ljudi odloča za ekološko vrtnarjenje, ki zahteva manj časa od konvencionalnega vrtnarjenja.

Osnove ekološkega vrta:

- ekološka semena, - škropiva in umetna gnojila so prepovedana, - zastiranje zemlje s senom, slamo ali listjem, - nič prekopavanja, nič pletja in manj zalivanja, - zemlja ne sme biti gola; ko rastlino odstranimo, moramo takoj posaditi novo, ali pa praznino zastremo z zastirko.

Vrtnarjenje v skladu s permakulturo in biodinamičnim vrtnarjem je uspešno prav pri ljudeh, ki za vrt nimajo veliko časa. Ključ uspeha je v dobri pripravi tal, ki se začne jeseni. Prekopavanje ni zaželeno, saj s tem uničimo dragoceno življenje, ki pripomore k uspešni rasti rastlin.

Ne spreglejte