Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 6. 2014,
8.16

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Siol.net

Foto: inhabitat.com, trendir.com

Natisni članek

Ustvarimo boljši svet Lidl advertorial

Petek, 27. 6. 2014, 8.16

2 meseca, 3 tedne

Ekološke, udobne, nenavadne, vendar dih jemajoče hiše

Siol.net

Foto: inhabitat.com, trendir.com

Ekološka gradnja je v stalnem vzponu, prav tako iskanje novih materialov in rešitev, ki jih gradbeniki vedno bolj uspešno spojijo s sodobnim dizajnom.

Cilj sodobne gradnje je v iskanju najboljših rešitev, ki niso potratne in ki so hkrati prijazne do našega okolja. Zgraditi hišo, ki je varčna in obenem tudi udobna za brezskrbno bivanje, je glavni namen inovativnih tehnologij, ki črpajo naravne vire in jih hkrati ne izkoriščajo in uničujejo.

Pregledali smo nekaj najbolj zanimivih ekoloških gradenj po svetu. Vsaka izmed njih je svojevrsten dizajnerskih projekt in odličen navdih za dobro idejo.

Latvijska lesena lepotica

 | Foto:

Latvijski milijonar je ob vznožju bogatega gozda postavil postavno ekološko hišo, ki se odlično zlije z okolico in kljub njeni lepoti ne izstopa in ne deluje prav nič pompozno. Lesena hiša se greje s pomočjo toplotne črpalke, ki toplo črpa kar 100 metrov globoko. Kot sekundarni vir ogrevanja uporabljajo drva, saj živijo v bližini gozda.

Hiša, ki se spoji s travnikom

 | Foto:

V daljni Islandiji je zrasla hiša, ki sramežljivo opazuje tamkajšnjo neokrnjeno naravo in se s tihim spoštovanjem ozira po okolici. Arhitekti so jo zasnovali skoraj neopazno. Osivela barva lesene konstrukcije in s travo postlana streha se izgubita v naravi fjorda.

Hiša je "zelena" v številnih pogledih: toplotna črpalka greje vse prostore v hiši in poskrbi tudi za ogrevanje vode. Elektriko črpajo iz hidroelektričnih virov.

V divjini

 | Foto:

Avstralska arhitekta Stecen Isaacs in Lisa Saville sta težavno naravno okolje spremenila v udobno in ekološko okolje, kjer sta postavila razkošno vilo, ki je videti, kot da bi zrasla iz drevja.

Hišo sta postavila v težavnem območju blizu Sydneyja, njuno vodilo ob gradnji pa je bila ohranitev narave, predvsem 30-metrskih evkaliptusov, s katerimi je hiša izpostavila posebno vez.

Sodoben švedski bunker

 | Foto:

Preproste in čiste sodobne ekološke gradnje so prava paša za oči. Arhitekti so navdih za dizajn očitno dobili v nemških bunkerjih iz druge svetovne vojne. Hiša kljub svoji preprostosti izraža prefinjeno eleganco in preprostost bivanja.

Sodobni bunker je videti kot podaljšek zelenega travnika, saj je večji del pokrit s travo, velike steklene površine optično razširijo razgled in zmanjšajo njene stroge linije, hkrati pa hišo razsvetlijo z veliko naravne svetlobe in tako pripomorejo k bolj varčni uporabi električne energije. Tudi ta hiša toploto jemlje iz zemlje, tudi za ogrevanje vode.

Samozadostne hiške na drevesu

 | Foto:

Ljubke pravljične hiše v Costa Rici stojijo kar 45 metrov nad tlemi, tako da so postale del tamkajšnjih mogočnih dreves. Hiše so med sabo povezane z lesenimi platformami, elektriko črpajo iz solarnih panelov in prek hidroelektričnih turbin. Vodo dobijo iz deževnice.

 

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte