Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 2. 2015,
12.41

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Siol.net

Foto: osebni arhiv Boštjana Čukurja

Natisni članek

6pack Čukur dobrodelnost Lidl Lidl Slovenija Ustvarimo boljši svet

Torek, 3. 2. 2015, 12.41

2 meseca, 2 tedna

Da misli resno, je dokazal s tatujem

Siol.net

Foto: osebni arhiv Boštjana Čukurja

Boštjan Čukur ali bolj poznan kot hip-hoper 6pack Čukur ni le dober polagalec rim. S svojim projektom Working Cross je dokazal, da je tudi dober polagalec keramike. Poleg tega pa tudi dobrodelen.

Z dobrodelno akcijo Working Cross zdaj pomaga družinam, ki si težko zagotovijo osnovne potrebe za normalno bivanje. O projektu smo ga povprašali malo podrobneje, v odgovorih pa nam je dokazal, da to počne s srcem. In obljublja, da bo v prihodnje projekt zagotovo opažen.

Želi širiti pozitivno zgodbo, ki je v teh časih več kot dobrodošla

Kako se je projekt začel, od kod ideja?
Projekt se je dejansko začel zaradi vedno več dobrodelnih prošenj, ki so se navezovale na moje nastope. Velikokrat pa sam nisem bil prepričan, ali gre denar v prave roke, oziroma mi koncerti niso dali tako močnega zadovoljstva kot to, da dejansko položim keramiko nekomu, ki to res potrebuje. Občutek je bolj oseben in močnejši.

Kaj točno počnete in kako se pri tem organizirate?
To počnem, če se srečam s primerom, ko ljudje preprosto nimajo normalnih pogojev za življenje. Ponavadi sem organizator kar sam, najraje pa imam, če priskočim na pomoč projektu, ki je že nekako zorganiziran, kajti časovno mi pogosto ne uspe pokriti celotne zadeve oziroma organizacije. Skratka, pomagam, ko imam čas, bolj pomembno pa se mi zdi, da širimo neko pozitivno zgodbo, ki je v teh časih več kot dobrodošla. In morda še kdo drug priskoči na pomoč v takšni obliki.

Društvo Working Cross ima zanimivo ime. Kaj pomeni?
Izhaja iz keramičarskega križca, distančnika, ki ga uporabljamo keramičarji pri polaganju, pa tudi iz neke vere v samega sebe, v tisto, kar delaš. Da nekako vsak najde neko energijo in voljo v svojem delu.

"V ljudeh želimo ponovno zagnati neko upanje za boljšo prihodnost"

'Načelo je verjeti v soje delo, svoj križ, svojo vero. Ko ti to uspe, si nekako na pravi poti, da se ne znajdeš v takšni situaciji kot dosti ljudi, ki jim nudimo pomoč.' | Foto: 'Načelo je verjeti v soje delo, svoj križ, svojo vero. Ko ti to uspe, si nekako na pravi poti, da se ne znajdeš v takšni situaciji kot dosti ljudi, ki jim nudimo pomoč.' Ob projektu se je pojavil tudi zanimiv nakit, srebrni križci. Kaj predstavljajo?
Ja, križec nekako predstavlja to akcijo in hkrati od prodaje le-tega dobimo nekaj malega, da si pokrijemo kakšne majhne stroške. Je dejansko identičen pravemu križcu za polaganje, le da je srebrn in v treh dimenzijah: S, M, L. Lep kos nakita za tiste, ki bi radi pomagali na daljavo. Nastal je v sodelovanju z Zlatarstvom Skušek in ga je mogoče naročiti na moji spletni strani.

Vas pri tem delu vodi kakšno načelo?
Načelo je verjeti v soje delo, svoj križ, svojo vero. Ko ti to uspe, si nekako na pravi poti, da se ne znajdeš v takšni situaciji kot dosti ljudi, ki jim nudimo pomoč. Naše delo ne pomeni, da ti pridemo uredit kopalnico in se poslovimo. V ljudeh želimo ponovno zagnati neko upanje za boljšo prihodnost.

Ste med projektom doživeli kakšno posebej lepo izkušnjo?
Definitivno so pri takšnih projektih velike emocije, sploh ko je zadeva končana. Veliko pozitivne energije je tudi s strani mojstrov in podjetij, ki so nam v pomoč in ki jih je vedno veliko pripravljeno pomagati.

V prihodnosti bodo zagotovo opaženi

Svojo vero v to delo ste pokazali na zanimiv način – tetovirali ste se, in to kar v živo.
Ja, dejansko je ta pregovor oziroma projekt del mene, tako da sem s tem hotel dokazati, da mislim resno. Tatujev imam kar dosti, tako da je bila izkušnja zanimiva in neboleča, ker sem imel dejansko tisti dan polno glavo vsega in nisem dosti mislil na bolečino (smeh).

Kaj pa so vaše želje oziroma cilji za prihodnost?
Želje so dokončanje projektov, ki smo si jih zadali v tem letu, in čim več pozitivnih trenutkov tako v glasbi kot v humanitarnem projektu.

Kje bomo vas in vaš projekt lahko spremljali v prihodnje?
Trenutno se pripravljamo na izvedbo večjega projekta na Primorskem, ki pa naj ostane še skrivnost, kajti najraje se pohvalimo, ko imamo dejansko projekt končan. Definitivno pa nas boste opazili.

Združili so moči, zavihali rokave in družini pomagali prenoviti stanovanje. | Foto: Združili so moči, zavihali rokave in družini pomagali prenoviti stanovanje.

Lidl Slovenija je že od leta 2013 ponosni podpornik društva Working Cross. Lidlovci so se decembra 2013 odzvali glasbenikovi pobudi in pomagali prenoviti stanovanje mamici, ki se je s svojim sinom znašla v stiski. Dobila je namreč socialno stanovanje, ki pa je bilo v katastrofalnem stanju. Glasbenik je s svojimi kolegi in tudi prostovoljci iz podjetja Lidl Slovenija gospe iz Maribora pomagal prenoviti stanovanje. Lani sta Working Cross in Lidl Slovenija združila moči pri prenovi stavbe v mladinskem letovišču Pacug, obeta pa se tudi sodelovanje na projektih, pravijo v Lidlu.

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte