Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 3. 2019,
11.30

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

TV Telekoma Slovenije priporočila rasizem diskriminacija film

Petek, 22. 3. 2019, 11.30

4 leta, 6 mesecev

TV-priporočila

V teh filmih življenja temnopoltih štejejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
V teh filmih življenja temnopoltih štejejo

21. marec je svetovni dan boja proti rasni diskriminaciji. Ob tej priložnosti smo na malih zaslonih poiskali igrane in dokumentarne filme, ki obravnavajo to tematiko oziroma osvetljujejo zgodovinske krivice in sodobne izkušnje pripadnikov rasnih manjšin.

Novice 21. marec: svetovni dan boja proti rasni diskriminaciji

Črni KKKlanovec (BlacKkKlansman, 2018)

Vizionarski režiser Spike Lee in producent Jordan Peele (Zbeži!) predstavljata neverjetno resnično zgodbo o temnopoltem policistu, ki se je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja uspešno infiltriral v rasistično združbo kukluksklan. Oskar za najboljši prirejen scenarij in velika nagrada žirije v Cannesu. • V videoteki DKino.

 | Foto: Vizionarski režiser Spike Lee in producent Jordan Peele (Zbeži!) predstavljata neverjetno resnično zgodbo o temnopoltem policistu, ki se je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja uspešno infiltriral v rasistično združbo kukluksklan. Oskar za najboljši prirejen scenarij in velika nagrada žirije v Cannesu. • V videoteki DKino.

Generacija X (American History X, 1998)

Presunljiva drama o posledicah rasizma, ki na koncu pripelje do uničenja družine. Zgodbo spremljamo skozi oči nekdanjega obritoglavca (Edward Norton), ki se po izpustitvi iz zapora trudi svojemu mlajšemu bratu (Edward Furling) preprečiti, da bi šel po njegovih stopinjah nasilja in sovraštva. • V četrtek, 21. 3., ob 22. uri na Kino.*

 | Foto: Presunljiva drama o posledicah rasizma, ki na koncu pripelje do uničenja družine. Zgodbo spremljamo skozi oči nekdanjega obritoglavca (Edward Norton), ki se po izpustitvi iz zapora trudi svojemu mlajšemu bratu (Edward Furling) preprečiti, da bi šel po njegovih stopinjah nasilja in sovraštva. • V četrtek, 21. 3., ob 22. uri na Kino.*

Služkinje (The Help, 2011)

Filmska priredba o treh izjemnih temnopoltih ženskah (Emma Stone, Viola Davis, Octavia Spencer), ki so v Misisipiju v ZDA v 60. letih prejšnjega stoletja s prijateljstvom po sili razmer in skrivnim literarnim projektom zamajale družbena prepričanja, čeprav so s tem tvegale lastno varnost. • V soboto, 30. 3., ob 3.25 na Cinemax 2.* │ Tudi na HBO OD/GO.

 | Foto: Filmska priredba o treh izjemnih temnopoltih ženskah (Emma Stone, Viola Davis, Octavia Spencer), ki so v Misisipiju v ZDA v 60. letih prejšnjega stoletja s prijateljstvom po sili razmer in skrivnim literarnim projektom zamajale družbena prepričanja, čeprav so s tem tvegale lastno varnost. • V soboto, 30. 3., ob 3.25 na Cinemax 2.* │ Tudi na HBO OD/GO.

Štiri deklice (4 Little Girls, 1997)

V nedeljo, 5. septembra 1963, je bomba v črnski skupnosti v Birminghamu v Alabami ubila štiri deklice. Zločin je pretresel državo in postal mejnik v gibanju za državljanske pravice. Režiser Spike Lee prinaša ganljiva pričevanja preživelih članov družin žrtev ter razlage političnih voditeljev in drugih sogovornikov. • Na voljo na HBO OD/GO.

 | Foto: V nedeljo, 5. septembra 1963, je bomba v črnski skupnosti v Birminghamu v Alabami ubila štiri deklice. Zločin je pretresel državo in postal mejnik v gibanju za državljanske pravice. Režiser Spike Lee prinaša ganljiva pričevanja preživelih članov družin žrtev ter razlage političnih voditeljev in drugih sogovornikov. • Na voljo na HBO OD/GO.

Nisem tvoj zamorec (I Am Not Your Negro, 2016)

Globoko oseben, ganljiv in poetičen, a kot britev oster filmski esej, ki prikaže ZDA skozi oči ikone gibanja za pravice temnopoltih, karizmatičnega in vizionarskega Jamesa Baldwina. Zmagovalec ljubljanskega Festivala dokumentarnega filma in nominiranec za oskarja za najboljši dokumentarec. • V videoteki DKino.

 | Foto: Globoko oseben, ganljiv in poetičen, a kot britev oster filmski esej, ki prikaže ZDA skozi oči ikone gibanja za pravice temnopoltih, karizmatičnega in vizionarskega Jamesa Baldwina. Zmagovalec ljubljanskega Festivala dokumentarnega filma in nominiranec za oskarja za najboljši dokumentarec. • V videoteki DKino.

Najboljši dokumentarci, ki si jih lahko ogledate doma
Trendi Najboljši dokumentarci, ki si jih lahko ogledate doma

Prijazna dežela (Sweet Country, 2016)

Avstralski vestern se dogaja na meji Severnega teritorija v 20. letih prejšnjega stoletja. Ko ostareli aboridžinski delavec na kmetiji v samoobrambi ustreli belca in pobegne, se predstavniki zakona odpravijo na lov na moža. Ubežnik se nazadnje preda in stopi pred sodnika, toda ali bo pravici zadoščeno? • V nedeljo, 24. 3., ob 0.50 na Cinemax 2.* │ Tudi na HBO OD/GO.

 | Foto: Avstralski vestern se dogaja na meji Severnega teritorija v 20. letih prejšnjega stoletja. Ko ostareli aboridžinski delavec na kmetiji v samoobrambi ustreli belca in pobegne, se predstavniki zakona odpravijo na lov na moža. Ubežnik se nazadnje preda in stopi pred sodnika, toda ali bo pravici zadoščeno? • V nedeljo, 24. 3., ob 0.50 na Cinemax 2.* │ Tudi na HBO OD/GO.

Obritoglavec pod krinko (Imperium, 2016)

Agent Foster (Daniel Radcliffe) se infiltrira v nevarni svet neonacistov z namenom, da bi preprečil teroristični napad. Scenarij za film je nastal po predlogi pripovedi agenta FBI, ki je petnajst let svojega življenja preživel pod krinko v različnih skupinah za belo nadvlado, nato pa kariero agenta obesil na klin. • V četrtek, 21. 3., ob 20. uri na Kino.*

 | Foto: Agent Foster (Daniel Radcliffe) se infiltrira v nevarni svet neonacistov z namenom, da bi preprečil teroristični napad. Scenarij za film je nastal po predlogi pripovedi agenta FBI, ki je petnajst let svojega življenja preživel pod krinko v različnih skupinah za belo nadvlado, nato pa kariero agenta obesil na klin. • V četrtek, 21. 3., ob 20. uri na Kino.*

Selma (2014)

Zgodovinska drama Selma prikazuje prelomne dogodke boja temnopoltih Američanov za enakopravnost v šestdesetih letih prejšnjega stoletja pod vodstvom Martina Luthra Kinga. Ta se odloči za mirno zborovanje na tradicionalnem jugu ZDA ter z množičnimi pohodi med mestoma Selma in Montgomery prikaže kruto resnico o ameriškem rasizmu. • V videoteki DKino.

 | Foto: Zgodovinska drama Selma prikazuje prelomne dogodke boja temnopoltih Američanov za enakopravnost v šestdesetih letih prejšnjega stoletja pod vodstvom Martina Luthra Kinga. Ta se odloči za mirno zborovanje na tradicionalnem jugu ZDA ter z množičnimi pohodi med mestoma Selma in Montgomery prikaže kruto resnico o ameriškem rasizmu. • V videoteki DKino.

King v divjini (King in the Wilderness, 2018)

Dokumentarec spremlja dr. Martina Luthra Kinga v zadnjih letih življenja skozi zgodbe ljudi, ki so mu bili blizu. Njegova goreča privrženost idealom in miroljuben protest sta postala oporna točka ljudstva na robu družbenega kaosa. • Na voljo na HBO OD/GO.

 | Foto: Dokumentarec spremlja dr. Martina Luthra Kinga v zadnjih letih življenja skozi zgodbe ljudi, ki so mu bili blizu. Njegova goreča privrženost idealom in miroljuben protest sta postala oporna točka ljudstva na robu družbenega kaosa. • Na voljo na HBO OD/GO.

Mrtvi kot (Blindspotting, 2018)

Izjemno hvaljena komična kriminalna drama o temnopoltem kaznjencu, čigar odnos z najboljšim prijateljem iz otroštva je postavljen na preizkušnjo, ko je tri dni pred iztekom svoje pogojne kazni priča policijskemu streljanju. Mu bo med spopadanjem s predsodki v soseski, kjer sta oba odraščala, uspelo ohraniti trezno glavo? • V videoteki DKino.

 | Foto: Izjemno hvaljena komična kriminalna drama o temnopoltem kaznjencu, čigar odnos z najboljšim prijateljem iz otroštva je postavljen na preizkušnjo, ko je tri dni pred iztekom svoje pogojne kazni priča policijskemu streljanju. Mu bo med spopadanjem s predsodki v soseski, kjer sta oba odraščala, uspelo ohraniti trezno glavo? • V videoteki DKino.

Oskarji 2019 v videoteki DKino
Trendi Oglejte si letošnje oskarjevce in nominirance za zlate kipce

12 let suženj (12 Years a Slave, 2013)

Režiser priznanih dram Lakota in Sramota predstavlja resnično biografsko zgodbo o Solomonu Northupu, svobodnem temnopoltem Američanu, ki so ga sredi 19. stoletja ugrabili in prodali v suženjstvo. Prejemnik oskarjev za najboljši film, prirejen scenarij in stransko žensko vlogo. • V videoteki DKino.

 | Foto: Režiser priznanih dram Lakota in Sramota predstavlja resnično biografsko zgodbo o Solomonu Northupu, svobodnem temnopoltem Američanu, ki so ga sredi 19. stoletja ugrabili in prodali v suženjstvo. Prejemnik oskarjev za najboljši film, prirejen scenarij in stransko žensko vlogo. • V videoteki DKino.

Državljan (Az állampolgár, 2016)

Drama spremlja težavno integracijo angolskega prebežnika v madžarsko družbo. Wilson je zbežal pred vojno, ki mu je vzela družino. Ustali se na Madžarskem, kjer vloži prošnjo za državljanstvo in se zaljubi v učiteljico. Pridobitev državljanstva se izkaže za izjemno zahtevno nalogo, toda Wilson je odločen, da jo bo opravil. • V sredo, 27. 3., ob 20.05 na TV SLO 1.* │ Tudi na HBO OD/GO.

 | Foto: Drama spremlja težavno integracijo angolskega prebežnika v madžarsko družbo. Wilson je zbežal pred vojno, ki mu je vzela družino. Ustali se na Madžarskem, kjer vloži prošnjo za državljanstvo in se zaljubi v učiteljico. Pridobitev državljanstva se izkaže za izjemno zahtevno nalogo, toda Wilson je odločen, da jo bo opravil. • V sredo, 27. 3., ob 20.05 na TV SLO 1.* │ Tudi na HBO OD/GO.

Izreci njeno ime: Življenje in smrt Sandre Bland (Say Her Name: The Life And Death Of Sandra Bland, 2018)

Dokumentarec preiskuje smrt 28-letne temnopolte politične aktivistke Sandre Bland. To so v teksaškem mestecu aretirali zaradi prometnega prekrška, tri dni pozneje pa so jo našli obešeno v jetniški celici. • Na voljo na HBO OD/GO.

 | Foto: Dokumentarec preiskuje smrt 28-letne temnopolte politične aktivistke Sandre Bland. To so v teksaškem mestecu aretirali zaradi prometnega prekrška, tri dni pozneje pa so jo našli obešeno v jetniški celici. • Na voljo na HBO OD/GO.

Manderlay (2005)

Von Trierjeva zgodba o suženjstvu se dogaja v zvezni državi Alabama leta 1933. Grace se po nasilni izkušnji iz Dogvilla z očetom in njegovimi pomočniki pojavi ob odročnem posestvu Manderlay. Ko ji temnopolta ženska zatrdi, da tam še vedno veljajo sužnjelastniški zakoni, se Grace odloči, da bo uveljavila demokracijo in sužnjem prinesla svobodo. • V videoteki VOYO.

 | Foto: Von Trierjeva zgodba o suženjstvu se dogaja v zvezni državi Alabama leta 1933. Grace se po nasilni izkušnji iz Dogvilla z očetom in njegovimi pomočniki pojavi ob odročnem posestvu Manderlay. Ko ji temnopolta ženska zatrdi, da tam še vedno veljajo sužnjelastniški zakoni, se Grace odloči, da bo uveljavila demokracijo in sužnjem prinesla svobodo. • V videoteki VOYO.

Rojstvo naroda (The Birth of a Nation, 2016)

Kontroverzna zgodovinska drama režiserja, scenarista in igralca Nata Parkerja o Natu Turnerju – pismenem sužnju in pridigarju iz predvojne Virginije, ki je leta 1831 vodil suženjski upor v upanju, da bo temnopolte rojake povedel do svobode. • V videoteki DKino.

 | Foto: Kontroverzna zgodovinska drama režiserja, scenarista in igralca Nata Parkerja o Natu Turnerju – pismenem sužnju in pridigarju iz predvojne Virginije, ki je leta 1831 vodil suženjski upor v upanju, da bo temnopolte rojake povedel do svobode. • V videoteki DKino.

Evropske serije v videoteki Pickbox
Trendi Sedem evropskih serij, ki si zaslužijo vašo pozornost

Loving (2016)

Nežna oda ljubečemu paru (Ruth Negga in Joel Edgerton), ki je sredi preteklega stoletja s tihim uporom postavil nov mejnik boja za državljanske pravice v ZDA. Film je po resničnih dogodkih posnel Jeff Nichols (Zaklonišče), izvrstna Negga pa je bila za upodobitev predane žene nominirana za oskarja za najboljšo glavno igralko. • V videoteki DKino.

 | Foto: Nežna oda ljubečemu paru (Ruth Negga in Joel Edgerton), ki je sredi preteklega stoletja s tihim uporom postavil nov mejnik boja za državljanske pravice v ZDA. Film je po resničnih dogodkih posnel Jeff Nichols (Zaklonišče), izvrstna Negga pa je bila za upodobitev predane žene nominirana za oskarja za najboljšo glavno igralko. • V videoteki DKino.

Pogum za ljubezen (Courage To Love, 2000)

Film pripoveduje resnično zgodbo Henriette DeLille (Vanessa Williams), prve ameriške temnopolte svetnice ter ustanoviteljice posebne organizacije za pomoč revnim in bolnim. Dogaja se odvija v New Orleansu v zgodnjem 19. stoletju, času velikih rasnih razlik. • V četrtek, 21. 3., ob 16.35 na Kino.*

 | Foto: Film pripoveduje resnično zgodbo Henriette DeLille (Vanessa Williams), prve ameriške temnopolte svetnice ter ustanoviteljice posebne organizacije za pomoč revnim in bolnim. Dogaja se odvija v New Orleansu v zgodnjem 19. stoletju, času velikih rasnih razlik. • V četrtek, 21. 3., ob 16.35 na Kino.*

Oči, ki so videle Boga (Their Eyes Were Watching God, 2005)

Zdi se, da drzna Janie Starks (Halle Berry) ne bo prišla daleč v življenju, a se poroči z živahnim Joejem Starksom, ki postane celo župan. A ker Janie noče izpolniti njegovih pričakovanj, se njuna ljubezen spremeni v zagrenjenost. • V četrtek, 21. 3., ob 6.05 na FOX Movies.*

 | Foto: Zdi se, da drzna Janie Starks (Halle Berry) ne bo prišla daleč v življenju, a se poroči z živahnim Joejem Starksom, ki postane celo župan. A ker Janie noče izpolniti njegovih pričakovanj, se njuna ljubezen spremeni v zagrenjenost. • V četrtek, 21. 3., ob 6.05 na FOX Movies.*

Zgodba Gabby Douglas (The Gabby Douglas Story, 2014)

Gabby Douglas je na olimpijskih igrah leta 2012 v Londonu postala prva temnopolta Američanka, ki je dobila zlato medaljo za posamični gimnastični nastop. Medtem ko je njena slava na gimnastičnem podiju rastla, se je njena družina spopadala s težkim finančnim položajem. • V ponedeljek, 18. 3., ob 0.05 na Kanal A.*

 | Foto: Gabby Douglas je na olimpijskih igrah leta 2012 v Londonu postala prva temnopolta Američanka, ki je dobila zlato medaljo za posamični gimnastični nastop. Medtem ko je njena slava na gimnastičnem podiju rastla, se je njena družina spopadala s težkim finančnim položajem. • V ponedeljek, 18. 3., ob 0.05 na Kanal A.*

Dobrodošli v Nemčiji (Willkommen bei den Hartmanns, 2016)

Bogata in prijazna nemška družina iz Münchna ponudi zatočišče nigerijskemu beguncu Diallu, zdaj pa se mora spopadati z rasizmom, birokracijo in sumničenjem znancev. Kljub zmedi nazadnje prevlada upanje, da bodo znova našli ravnovesje, samozavest in mir – kot tudi preostanek države. • V nedeljo, 24. 3., ob 6. uri na HBO 3.* │ Tudi na HBO OD/GO.

 | Foto: Bogata in prijazna nemška družina iz Münchna ponudi zatočišče nigerijskemu beguncu Diallu, zdaj pa se mora spopadati z rasizmom, birokracijo in sumničenjem znancev. Kljub zmedi nazadnje prevlada upanje, da bodo znova našli ravnovesje, samozavest in mir – kot tudi preostanek države. • V nedeljo, 24. 3., ob 6. uri na HBO 3.* │ Tudi na HBO OD/GO.

Marec na HBO
Trendi Marec na HBO: dve novi seriji in štiri akcijske poslastice

Napovednik filma Črni KKKlanovec:


Programska mesta na televiziji Telekoma Slovenije

PROGRAM: PROGRAMSKO MESTO: OGLED NAZAJ?*
Videoteka DKINO 5  
Planet │Planet HD 3│13 DA
Planet 2 │Planet 2 HD 22│24 DA
Planet PLUS │ Planet PLUS HD 21│23 DA
HBO On Demand │HBO GO 203│240  
HBO │ HBO 2 │ HBO 3 6 in 201 │ 204 │ 206 DA
Cinemax │ Cinemax 2 208 │ 209 DA
TV SLO 1 1 │ 11 (HD) DA
Kanal A 8 │ 15 (HD) DA
Kino 219│ 220 (HD) DA
Videoteka VOYO 239  
FOX Movies 216│ 217 (HD) DA

*Možnost sedemdnevnega ogleda za nazaj velja za linearne programe.

Once Upon a Time in Hollywood
Trendi Tako bosta Brad Pitt in Leonardo DiCaprio videti v novem Tarantinovem filmu #foto
Ne spreglejte